Baru-baru viral berkenaan satu video yang memaparkan seorang remaja lelaki yang dimandikan seperti jenazah oleh jemaah masjid gara-gara mencuri tabung masjid dan kes ini telah pun dibicarakan dimahkamah.

Atas perbuatan tersebut, remaja itu dipenjara 10 hari dan didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang.

Pun begitu disebalik apa yang terjadi, kisah hidup remaja ini telah menarik perhatian Ustazah Asma’ Harun.

Pintanya ambil iktibar daripada kisah ini agar ibu ayah andai sedang hadapi apa jua ujian dalam perhubungan, atau yang telah berpisah, diharapkan jaga amanah Allah. Sedaya upaya cuba berikan keperluan emosi dan mental yang sihat untuk anak-anak.

Ikuti perkongsian penuhnya di sini dan semoga dapat mendidik diri kita sebagai ibu bapa agar lebih bertanggungjawab dalam membimbing dan membesarkan anak-anak.

Pencuri Dimandikan Seperti Jenazah

Allahu Akbar 😢. Kita semua mengikuti kisah ini kan, saya juga tercari-cari maklumat tentang pelaku, akhirnya dapat kita tahu, sejak umur 8 tahun jalan hidup berliku, hadapi ujian keluarga yang berpecah, mungkin sebelum itu lagi dah bermula.

Atuk sekarang dalam 70-an, maksudnya dah 10 tahun bersama Atuk, dialah Ibu dan dialah ayah. Kenapa anak ini tidak dijaga oleh salah seorang ibu ayah ?, Atuk yang kudrat dah terhad, ditambah pula sakit. Saya cari maklumat, adakah 2 adiknya juga Atuk yang jaga ?.

Kes Remaja Dimandikan Macam Jenazah, Ustazah Asma’ Titip Mesej Buat Ibu Ayah!

Kes Remaja Dimandikan Macam Jenazah, Ustazah Asma’ Titip Mesej Buat Ibu Ayah!

Memang tidak ada alasan yang boleh diterima untuk membenarkan perbuatan anak ini. Namun, bila membaca susulan kes ini, kita perlu ambil peluang untuk merenunginya. Saya tidak mahu mengulas tentang tindakan pihak tertentu, pasti semua yang berlaku ada hikmah.

Lalui Hidup Yang Perit Tanpa Ibu Bapa

IKLAN

Pengalaman saya ketika diminta memberi pengisian kepada para pelaku jenayah syariah, dengan pelbagai kesalahan. Satu hari, kehadiran peserta dalam 60 orang lebih dengan pelbagai peringkat umur, remaja dan anak muda paling ramai. Saya perlu bersama mereka daripada jam 8pg hingga 5ptg. Ada slot meluahkan perasaan pada kertas, mereka menuliskan, ada yang dengan air mata.

Punca paling tinggi sebab mereka melakukan kesalahan jenayah, adalah kerana Ibu Bapa. Pelbagai konflik dan tekanan yang berlaku dengan kisah berbeza, telah menjadikan mereka membesar dengan dendam, amarah, benci diri sendiri, benci ibu ayah, putus asa, hilang arah, rasa malang sangat.. 😣.

Saya baca surat mereka, ada yang saya tak mampu nak baca, betapa perit kehidupan mereka, mangsa dera, mangsa buli, mangsa sumbang mahram dll.

Sejak Allah beri saya peluang begitu, setiap kali saya berhadapan dengan remaja yang bermasalah, saya letak perasaan kasihan dahulu. Saya akan bertanya dalam hati, bagaimana kehidupannya sehingga dia sanggup melakukan perbuatan yang keji.

Cabaran dalam mengharmonikan keadaan, kita usaha memujuk mereka untuk memaafkan Ibu Ayah dengan mengingati kebaikan dan pengorbanan.

Kedua, cuba bantu mereka melepaskan masa lalu, demi untuk memiliki kehidupan yang diimpikan. Saya baca impian mereka, saya mendoakan.

Doakan Yang Baik

Tuan Puan, jangan salah faham. Saya hanya ingin sampikan mesej kepada Ibu Bapa yang sedang hadapi apa jua ujian dalam perhubungan, atau yang telah berpisah, apapun yang berlaku tolong jaga amanah Allah yang kalian bakal diadili dan dihakimi di Akhirat kelak. Sedaya upaya cuba berikan keperluan emosi dan mental yang sihat.

IKLAN

Anak suci tidak bersalah, namun dia menjadi mangsa yang tak boleh bersuara. Dia tidak mengerti tapi terus dizalimi. Dia ingin lari tapi ketakutan menyelubungi. Dia terus sahaja hidup dengan segala rasa, kekurangan dan kesepian… 😔

Kita mendoakan, buat anak muda yang baru berusia 18 tahun ini, Allah swt bukakan jalan-jalan kebaikan dan kebahagian. Moga beliau terus dapat menjaga Atuknya, terus menuntut ilmu dan diberikan rezeki perkerjaan dan pasangan yang baik. Moga kamu boleh bangkit semula ✊.

Doa ini juga untuk semua anak yang menjadi mangsa perpecahan keluarga atau yang terabai dan dizalimi. Allah swt memilih kalian sedari kecil untuk diuji dengan begitu berat, untuk menjadikan kalian seorang yang hebat, kuat dan mulia.

Semoga bermanfaat buat semua, moga komen dengan harmoni.

*Jika ada sesiapa yang boleh berikan maklumat Peguam yang baik hati mewakili pelaku, boleh berikan maklumat melalui PM. Terima kasih.

Sumber : Asma’ binti Harun

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

IKLAN

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

Lagi video menarik berkenaan pilihan peralatan dapur yang memudahkan kerja kita di dapur. Sila tonton.

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Kes Remaja Dimandikan Macam Jenazah, Ustazah Asma’ Titip Mesej Buat Ibu Ayah!