Azrul Nizam Azali, 27, dari Kampung Tengah Kuala Sungai, sebelum ini bekerja di syarikat cari gali minyak di Terengganu sanggup melepaskan jawatan demi menjaga ibu yang sakit di kampung.

Melihat pengorbanan seorang anak muda ini sememangnya wajar dipuji dan dijadikan inspirasi dalam mendidik diri melunaskan tanggungjawab kepada orang tua.

Mendekati anak muda ini, kami kongsikan temubual yang dilakukan. Jom ikuti kisahnya.


Pada mulanya saya ambil cuti selama 2 bulan. Lepas pada tu.. Saya terus ambil keputusan untuk berhenti kerja sebab keadaan mak saya masa tu agak kritikal. Pada hujung tahun 2016.

Sejak itu saya belajar cara membuat kek dan biskut melalui Internet selain mengikuti kelas masakan bagi menjana pendapatan.

Apabila mahir, saya mempromosikan perniagaan kek secara dalam talian walaupun pada mulanya malu kerana bimbang tiada pelanggan.

Berniaga kek ni anggaran pendapatan  tak tetap. Bergantung kepada tempahan kek. Selalunya dalam RM1000 macam tu.Tapi bila musim cuti, hasil jualan meningkat sikit.

Bergilir Adik Beradik

IKLAN

Semasa di hospital saya yang menjaga mak di wad sebab adik beradik lain dah berkahwin …tetapi kadang-kadang adik beradik lain pun gilir-gilir jaga mak jika saya ada tempahan kek.

Khidmat Jaga Ibu Sakit Bukan Beban, Malah Anak Muda Ni Dapat Rasa Hidup Lebih Tenang!

Lakukan dialysis 4 kali sehari

Untuk rutin, mak saya yang  bernama Fatimah Ariffin, 64 tahun mengalami penyakit buah pinggang dan menggunakan rawatan dialysis CAPD.

Rawatan ini hanya dilakukan di rumah dan perlu dialysis 4 kali sehari ( pagi, tengah hari, petang, malam) dan makan masa 30-40 minit setiap sesi. Selalunya saya akan hantar kek lepas selesai dialysis pagi  dan lepas dialysis tengah hari saya akan mula membakar kek.

IKLAN

Sesi malam pula adalah waktu saya mendeco kek sehinggalah siap. Selalunya saya akan mula dari jam 4 petang sehingga lewat malam dalam lingkungan 2-3 pagi. Kalau oder banyk kadang-kadang sampai ke jam 6 pagi.

Khidmat Jaga Ibu Sakit Bukan Beban, Malah Anak Muda Ni Dapat Rasa Hidup Lebih Tenang!

Kena Sabar & Kuat 

Untuk hadapi dugaan ibu yang sakit dan dalam masa yang sama berkerja bukanlah mudah, jujur saya katakan kita perlu banyakkan bersabar dan kuatkan semangat. Sebab saya nak bagi mak saya semangat untuk kembali sihat.

IKLAN

Selain itu banyak berdoa kepada Tuhan semoga permudahkan segala urusan kita.

 

Manakala andai ditanya apa perasan saya diberi peluang menjaga ibu, allhamdulillah! Saya sangat puas hati apabila diberi peluang untuk saya jaga mak saya sepenuhnya. Perasaan hati dan jiwa sangat tenang bila ibu ada di sisi saya.