India larang eksport gandum kuat kuasa serta-merta, jangan buat tak tahu mengenai berita ini. Ia akan memberi kesan kepada bekalan makanan dunia.

Sumber makanan ini akan berkurangan di pasaran dunia dan akan berlaku peningkatan harga secara mendadak.

Sebagaimana perkongsian saudara Khairul Hakimin Muhammad menerusi faceboonya baru-baru ini menjelaskan mengenai berita ini. Katanya kita semua kena siap sedia.

Perkongsian yang mendpat share hingga 11k ini meraih perhatian ramai apabila ramai yang melahirkan rasa bimbang dengan situasi itu.

Kita semua kena siap sedia.”

“Kita Semua Kena Siap Sedia.” Perang Berlaku, Kemerosotan Gandum Seluruh Dunia. 

IKLAN

Selepas Rusia dan Ukrain berperang dan masih belum berhenti sehingga hari ini, kemerosotan gandum berlaku di seluruh dunia.

24 jam lepas, India pula tarik brek dan hentikan eksport gandum ke luar negaranya. Siap sedia krisis gandum besar-besaran kali ini. Gandum tiada, tepung tiada. Produk berasaskan gandum (tepung) semua akan tiada stok.

Roti, biskut, pasta, mi, serta apa sahaja yang menggunakan tepung, akan berlaku tiada stok. Langsung tiada gais.

IKLAN

Krisis makanan gais. Tak main-main punya.
Apabila ada stok, stok yang ada akan sedikit. Apabila sedikit, harganya akan tinggi. Standby belaka kenaikan harga tepung dan yang seangkatan dengannya gais.
2-3 bulan lepas seguni boleh dapat RM69. Kini seguni dalam RM90. Lepas ini tak tahulah berapa.

Selepas tepung, minyak masak, minyak sayuran, minyak bunga matahari, butter, margerin, susu pekat manis semua akan kekurangan stok.
Siap sedia semua.

“Kita Semua Kena Siap Sedia.” Perang Berlaku, Kemerosotan Gandum Seluruh Dunia. 

IKLAN

Memetik laporan berita harian, India melarang eksport gandum berkuat kuasa serta-merta, hari ini, ketika gelombang haba akibat cuaca panas terik menjejaskan hasil tanaman dan harga tempatan mencecah rekod paras tertinggi.

Bagaimanapun, Kerajaan India menjelaskan, pihaknya masih membenarkan eksport membabitkan surat kredit sudah dikeluarkan serta atas permintaan negara yang berusaha memenuhi keperluan keselamatan makanan mereka.

Pembeli global mengharapkan negara pengeluar gandum kedua besar di dunia ini untuk bekalan gandum, selepas eksport dari wilayah Laut Hitam merudum susulan krisis pencerobohan Russia terhadap Ukraine.

Sebelum penguatkuasaan larangan itu, India menyasarkan untuk mencatat rekod eksport 10 juta tan gandum, tahun ini.

Sumber: Khairul Hakimin Muhammad dan berita harian 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI