Bila tiba hujung minggu, sudah pasti para ibu akan melakukan rutin wajib iaitu mengemas rumah. Aktviti biasa dilakukan bagi ibu yang bekerjaya. Inilah masa yang sesuai untuk mengemas rumah.

Bagi yang menpunyai kediaman jenis dua tingkat, pastinya menuntut masa dan tenaga yang lebih. Maklumlah perlu mengemas  dua tingkat rumah.

Namun, melalui perkongsian puan Hani Mynis memberi tip cara bijak mengemas rumah bagi kediaman berkeluasan besar.

Tak sangka hani belum pernah kongsi satu tips best yang sangat memudahkan kerja mengemas rumah kat sini . Alang2 hani baru lepas siapkan rutin mengemas malam hani, hani kongsikan ya.

Kalau siapa yang pernah dengar sesi sharing/talk dari hari sure pernah dengar sebab ni antara perkara yang hani sarankan utk diadakan bagi memudahkan semasa proses mengemas.

Rahsia rumah yang kemas dan tersusun ialah semua benda berada dalam rumahnya. Kalau belum ada rumahnya, sediakan. Kalau rumahnya sudah penuh, maksudnya sudah masanya utk buat proses sisihan barang (decluttering).

Tapi kebiasaannya (lagi2 kalau ada anak kecil ie toddler) barang-barang akan ‘terkeluar’ dr rumahnya . Contoh nya macam penyangkut baju, barang permainan, pampers bersih, cawan2, pinggan mangkuk, penyepit kuku, sikat. Ni antara barang-barang yang selalu sangat tak berada di rumahnya. Lagi2 kalau lepas ambil barang-barang tapi tak kembalikan ke tempatnya selepas guna 

IKLAN

Ni cara hani. Sediakan satu bakul, hani labelkan “i wanna go home”, so hani mulakan proses mengemas satu-satu ruang dengan mengumpulkan semua barang yang tak sepatutnya berada dalam ruang yang hani tengah kemas tu ke dalam bakul ni. Contoh, mcm hani tengah kemas ruang tamu, tetiba sesat gunting (sepatutnya kat dapur) atau sikat (sepatutnya kat bilik tidur), hani masukkan barang-barang ni dalam bakul ni dulu. Lepas je habis sesi mengemas ruang tamu tu, hani bawa bakul berisi barang-barang ni tadi ke dapur dan bilik tidur untuk hani letakkan semula ke rumah masing-masing. Pastikan bakul itu kosong semula akhirnya. Jangan tangguh2 nak letakkan barang kembali ke rumahnya.

Cara ni bagus lagi2 kalau rumah dua tingkat atau jarak dari satu ruang ke satu ruang tu jauh. So, takdalah kita penat ulang alik ke satu-satu ruang, jimat masa, jimat tenaga.

IKLAN

Bakul tu hani beli kat Eco Rm2.10 je, hani pilih bakul yang bertapak segi empat supaya senang dan kemas disimpan (hani letakkan kat cleaning station) dan yang paling penting ada pemegang supaya senang dipegang dibawa ke mana2 ruang.

Semoga bermanfaat 

P/s: hani letakkan semua benda yang hani nak gunakan semasa mengemas seperti plastik sampah, lint roller, wet tissue, kain lap dlm bakul ni utk dibawa ke ruang yang nak dikemas kemudian kosongkan bakul utk diisi dengan barang-barang yang nak dikembalikkan ke rumahnya.