Sejak semalam kecoh di media sosial mengenai video yang menunjukkan seorang remaja yang mencuri duit tabung masjid dimandikan ala jenazah sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa.

Ekoran penularan video itu, rata-rata warganet meluahkan rasa tidak puas hati dengan tindakan yang dilakukan oleh pihak masjid.

Ramainya menyifatkan ia sebagai tindakan yang tidak wajar, biarpun remaja berkenaan dikatakan telah mengaku bersalah.

Malah, remaja berkenaan dikenakan hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret Selayang kerana cuba mencuri tabung masjid lima hari lalu.

Bagaimanapun, dalam tempoh kemarahan netizen mengenai tindakan itu, akhinya terbongkar kisah benar bahawa tindakan pihak masjid mendapat sokongan daripada datuk remaja berkenaan.

Baca lanjut di sini: Rupanya Ini Kisah Sebenar! Datuk Remaja Curi Tabung Masjid Dedah Cerita., Buat Netizen Terkejut!

Namun dalam tempoh berita ini disiarkan pula, khabar yang tidak sedap didengar pula bahawa imam yang memandikan remaja ala jenazah itu sudah meletakkan jawatannya. Ini telah disahkan oleh Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor, Zawawi Ahmad Mughni.

Beliau berkata sudah berhubung dengan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Mohd Shahzihan Ahmad mengenai tindakan wajar yang sudah diambil kepada imam berkenaan.

“Saya baru berhubung dengan Pengarah JAIS dan beliau memaklumkan sudah mengambil tindakan wajar kepada imam berkenaan. Saya kurang pasti tindakan terperinci tetapi saya diberitahu imam berkenaan sudah pun meletak jawatan. 

Sepatutnya diserahkan kepada pihak berkuasa

Zawawi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Kandis ketika mengulas tindakan imam berkenaan berkata, sebagai tokoh agama tempatan, individu bergelar imam atau nazir tidak sewajarnya menjatuhkan hukuman sendiri sebelum diserahkan kepada pihak berkuasa.

IKLAN

“Sebagai imam atau nazir tidak sewajarnya memberi hukuman sebelum siasatan dilakukan. Patutnya kita beri keterangan kepada polis untuk selesaikan.

“Tugas imam sebagai da’i, beri nasihat dan bimbingan kepada individu yang bermasalah, bukan buat tindakan (menghukum) sendiri.

Sumber: Free Malaysia Today

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

IKLAN

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club