Dapur adalah ruang menyimpan segala khazanah yang digemari oleh kaum ibu terutama sekali barangan atau bahan yang berkaitan masakan. Tidak hanya periuk belanga, pinggan mangkuk, ada juga rempah ratus dan bahan basah. Tuppaware, juga antara koleksi yang wajib ada dan digemari oleh orang perempuan dan ada di dapur.

Kalau setiap bulan membeli, lama-lama dapur penuh dengan pelbagai corak dan bentuk tuppaware sehinggakan tiada ruang nak menyimpan.

Saudara  Izat Akmal kongsikan cara buat rak menyimpan tuppaware  dengan kombinasi besi dan kayu. Nampak menarik, kemas dan cantik.

Assalam, siap rak tupperware wife..
Tk pandai tp berani cuba..
Ni projek ke 3 wife suh buat utk rumah sendiri.

Bahan-bahan

Besi hollow
Papan heveaboard
Tinggi 8×8
Cat mahogany

Jaring besi (diamond mesh) harga RM90, sekeping 4x8kaki.

Saya memang zero. Saya tengok youtube, join fb group-group welding, tanya-tanya orang. Mesin ni pun beli bulan 3 awal pkp dulu. Tapi kena yakin dan berani cuba.

Sangat2 suke dgn kombinasi besi dan kayu..
Alhamdulillah,siap jgk walaupun seminggu lbh

Ukuran kaki, partition dalam tu saya main agak-agak je. Lebar dari depan ke belakang 1 kaki papan dia, so 1 kaki lebih sikit la campur frame.

Elehhh tipulah kalau org pompuan tk suke ada rak khas utk tupperware dia.. risau plak tupperware dia beranak pinak nnti.. kang kena tambah lg rak..huhu

IKLAN

Habis dalam RM800 lebih, modal besi dan kayu cat barang-barang pun tak habis guna sebab tak boleh beli sikit-sikit hehe,simpan je untuk next projek.

#tukangdihatiisteri


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web  https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster.