Wanita mana yang ridak mahu menimang cahaya mata, malah itulah momen yang cukup dinantikan usai diijabkabulkan. Lengkap sudah fitrah sebagai seorang wanita setelah bergelar isteri.

Namun ketentuan Ilahi kita tidak mampu menolaknya, ada orang diberikan rezeki awal menimang zuriat, ada yang lain terpaksa menunggu lama. Tetapi usah dipersoal bab itu jauh sekali menuduh wanita tersebut mandul atau tidak berupaya melahirkan zuriat. Kerana semuanya sudah tertulis di Luth Mahfuz. Berusaha bagaimana sekali pun andai Dia masih tidak mahu memberikan rezeki maka kena redha.

“Kunjung Mengunjung Jadi Tradisi Selama Ini, Kini Jadi Mimpi Ngeri.” Digelar Mandul, Hati Wanita Ini Bagai Dipanah Halilintar & Hancur Berkecai. Sebaknya!

Tetapi, luahan hati seorang wanita ini cukup mengundang sebak di hati. Apa tidaknya, dia dituduh mandul hanya kerana belum memiliki anak. Hasrat untuk berkunjung di hari raya bertukar mimpi ngeri buat wanita ini apabila dituduh mandul oleh saudaranya.

Menurut Siti Jamilah luahan tersebut bukanlah kerana mahu menagih simpati, sebaliknya sekadar berkongsi perasaan hatinya setelah dituduh sedemikian rupa oleh saudara sendiri.

“Kunjung Mengunjung Jadi Tradisi Selama Ini, Kini Jadi Mimpi Ngeri.” Digelar Mandul, Hati Wanita Ini Bagai Dipanah Halilintar & Hancur Berkecai. Sebaknya!

IKLAN

Skdr brkgsi sdkt luahn hati, luahn rs… Hati prmpuanku ini y bagai dipnh halilintar skaligus hancur berkecai apabila digelar ‘mandul’… Yes..! ‘Milah Mandul’… Allahurobbi… Salah apa aku kpd kamu duhai mokcik… Hina sgt kah aku shgga perkataan itu keluar dri mulut mu… ???..

Aidilfitri kali ini kurasakan tiada mkna bg ku… Ak serik….. Kunjung mgunjung n saling bermaafan y spttnye mjadi tradisi mulia slama ini tp ia mnjdi mimpi ngeri buat diriku oleh krna ‘situasi’ hri ini… ak serik utk bertemu kamu duhai mokcik dan mokcik2..Saat menulis ini airmata ku xdpt diseka lagi.. Laju.. Laju bagaikan titis hujan mlm ini ya Allah…?????

“Kunjung Mengunjung Jadi Tradisi Selama Ini, Kini Jadi Mimpi Ngeri.” Digelar Mandul, Hati Wanita Ini Bagai Dipanah Halilintar & Hancur Berkecai. Sebaknya!

Aku cuba utk bersabar dan tersenyum namun hati dan iman ku y senipis kulit bwg ini kdgkala mybbkan aku rse tramat down.. Tramat sdih…

IKLAN

Andai ank itu boleh aku bli d psr2 raya, di psr2 mlm…..

Perbualan siang td berbunyi :-

Mokcik : naik la, msuk la.. Ni sapo ni.. 
Aku : slmt hri rye ‘mokteh’.. Ape khbr.. Milah la ni.. 
Mokcik : Milah mano??? Hoo MILAH MANDUL… 
Aku : %! @?£&..x baik ckp gitu mokteh… 
Mokcik : Hoooo doh yo la.. Xleh branok mandul la ore panggil.. Ko ore pggil gpo..???

Allah Allah… Ampunkan dosaku dan dosanya ya Allah…

IKLAN

Bgitu lah kisah nye y d pendek kan…

Ya Allah.. Dalam hati ni… Hanya Engkau saja y tau.. Rse nk mnangis trus saat itu.. Tp ak tahan tahan dan trus tahan melayani dan berbual2 bertanyakan khbr ‘mokcik’ tersebut y katanya sebelah lutut sakit dan x boleh bgerak aktif spt sblm ni… Ak mlyni tetamu2 dan sanak saudara y lain spt tiada ap y berlaku.. … Smpai lah mlm ini… Rse ini x dpt ku bendung lagi…..

Post ini bukan niat ingin mnagih simpati… Bkn niat nk mburuk kan mokcik tsebut.. Ianya sbg slh 1 cara ak dpt kurg kn ksdihn hti ini…

Sincerely me, 
MILAH MANDUL?

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin semua… ??????????????