Setiap pagi celik je mata sudah tentu ada yang membuka aplikasi WhatsApp di telefon melihat sebarang perbualan daripada group ahli keluarga, group kerja, group bisnes atau individu.

Nyata betapa pentingnya aplikasi ini sebagai medium komunikasi masa kini. Malah, laporan The Digital News Report 2017 mendapati pengguna internet di Malaysia mencatatkan penggunaan aplikasi WhatsApp terbanyak di dunia iaitu 51 peratus bagi mendapatkan maklumat dan berkongsi cerita.

Sudah tentu menunjukkan bahawa aplikasi ini kerap digunakan kerana banyak kelebihannya antaranya mudah dan cepat untuk berhubung dan berkongsi maklumat, perantaraan berkesan dalam sesebuah organisasi kerana setiap saat arahan atau makluman boleh dikirimkan tanpa batasan masa dan menjimatkan kos.

Bermula November

Terkini bermula 1 November depan jutaan pengguna tidak boleh lagi mengakses mesej, gambar dan video selepas aplikasi WhatsApp menghalang akses ke beberapa model telefon pintar model lama.

Trending: Gara-Gara ‘Kek Tarik Duit’ Pelanggan Sangka Bayar RM230 Saja, Rupanya Lebih. Perbualan Penjual Dengan Pembeli Bikin Netizen Terhibur.

Petua cantik viral: Remedy Turun Temurun Keluarga, Wanita Ini Kongsi Resipi Jus Kunyit Awet Muda.

IKLAN

Lagi 2 Bulan, 43 Jenis Telefon Pintar Ni Tak Boleh Akses WhatsApp. Take Note Semua!

Sebagaimana laporan Mirror dalam tempoh berbaki dua bulan, sebanyak 43 model telefon pintar melibatkan pengguna perisian Android dan iOS tidak boleh menikmati kemudahan yang disediakan perkhidmatan itu.

WhatsApp menawarkan perkhidmatan penghantaran mesej yang selamat dan sulit tetapi mengumumkan perubahan yang sangat tidak popular terhadap kaedah mengendalikan data pengguna.

Di maklumkan bahawa dengan perubahan ini menyaksikan data pengguna diserahkan kepada syarikat swasta bagi membantu pemasaran.

Dalam pada itu, perubahan ini dilakukan setelah secara drastik berikutan tindak balas besar pesaing, Telegram yang sudah melepasi satu bilion jumlah muat turun.

IKLAN

Antara model telefon pintar yang tidak boleh lagi mengakses WhatsApp:

-Samsung Galaxy S3 Mini, Trend II, Trend Lite, Core, Ace 2
-LG Optimus F7, F5, L3 II Dual, F7 II, F5 II
-Sony Xperia
-Huawei Ascend Mate and Ascend D2
-Apple iPhone SE, 6S, and 6S Plus

Keluarga: Apa lagi, kena ‘say good bye’ pada telefon legend anda. Habis semua group chat hilang. Ada lagi dua bulan lagi. Take note semua!

Sumber: Utusan Online dan Astro Awani

IKLAN

Bacaan lanjut: Mudahnya Buat Dadih. Hanya Dua Bahan Dah Siap! Sedap Macam Pasar Malam.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Lagi 2 Bulan, 43 Jenis Telefon Pintar Ni Tak Boleh Akses WhatsApp. Take Note Semua!