Siapa sangka, wajah kacak yang sentiasa menguntumkan senyuman ketika di khalayak ramai ini sebenarnya menyimpan kesedihan yang dihadapi beberapa tahun lalu.

Penyanyi Indonesia, Cakra Khan mendedahkan dia pernah melalui titik terendah dalam hidup ketika negara dilanda pandemik Covid-19.

Menurutnya, dia berdepan dugaan kehilangan ayah tercinta, Hermana pada 21 Ogos 2020 akibat sakit strok dia sempat menjaga arwah ayahnya yang dirawat di unit rawatan rapi (ICU) sebelum menghembuskan nafas terakhir.

“Sebetulnya waktu Covid, banyak hal yang terjadi… waktu itu la my lowest point (titik terendah) sebab saya kehilangan ayah dan juga kawan. Banyak kejadian yang tidak diduga.

“Waktu ayah sakit, saya ada menemaninya di rumah sakit (hospital) tapi ada satu hari itu, saya mahu berangkat (pergi) ke undangan nyanyian, saya dapat tahu keadaan kesihatan ayah tiba-tiba merosot.

IKLAN

“Jadi, saya patah balik, batalkan show dan bila sampai di hospital, ayah sudah meninggal dunia. Ketika itu, saya benar-benar melalui the worst feeling,” katanya.

Penyanyi berumur 30 tahun ini ditemui ketika sidang media Konsert A Decade: Cakra Khan Live In Kuala Lumpur 2023 di Shook! JW Marriot, Kuala Lumpur pada Rabu.

Ditanya sama ada pernah terfikir untuk berhenti dari dunia hiburan, pemilik nama Cakra Konta Paryaman menjawab tidak. Jelasnya, momen perit itu membuatkan dia meletakkan ibu dan keluarga sebagai keutamaan nombor satu.

“Untuk meninggalkan dunia hiburan itu tidak la, tapi waktu itu, buat saya terfikir untuk meluangkan masa sebanyak yang mungkin dengan family. Cara saya mengubat hati, saya balik ke keluarga.

IKLAN

“Tengah Sibuk, Ibu Telefon Saya Terus Angkat” Pemergian Ayah Buka Mata Cakra Khan

“Saya balik ke rumah ibu dan luangkan masa bersama. Ia sangat membantu dan Alhamdulillah saya boleh mula fokus semula. Walaupun sibuk macam mana pun, saya akan tetap meluangkan masa dengan keluarga.

“Kalau dulu, saya tengah ada kerja ibu telefon, saya akan biarkan dahulu. Tapi sekarang, walaupun saya tengah sibuk di acara, ibu telefon saya akan terus angkat,” tambahnya.

IKLAN

Dalam pada itu, pelantun lagu Kekasih Bayangan akan membuat satu segmen tribute khas untuk arwah ayah ketika konsert pada 20 Januari 2023.

“Banyak benda yang saya menyesal sebab ayah yang banyak memberi sumbangan dalam setiap karya saya. Dia yang mendorong saya untuk menjadi seorang penyanyi. Jadi, di konsert nanti akan ada tribute untuk ayah,” jelasnya.

Sumber : Gempak

https://www.dailymotion.com/video/x8cj5j2