
Bila tiba waktu minum petang pastinya anda terfikir-fikir snek apa yang sesuai untuk dimakan. Jangan pening, kuih batang buruk ini sangat sesuai dijadikan snek.
Bukan sekadar kuih raya biasa, batang buruk juga sangat sedap kerana teksturnya yang rangup dan tidak terlalu manis.
Mengikut resipi yang dikongsikan oleh Miera Rayyan sangat unik dan lain daripada yang lain kerana menggunakan kacang peas hijau sebagai bahan tambahan dalam membuat kuih ini. Jika anda sukakan keunikan, boleh cuba resipi ini.
Batang Buruk Kacang Peas Hijau
Bahan-Bahan:
- Popia
- Bahan salut
- Susu tepung
- Serbuk kacang peas
- Gula aising
Cara-Cara:
– Sangai dulu serbuk kacang peas untuk tahan lama dan hilang sikit bau peas yang kuat tu.
– Gulung kulit popia dan potong kecil-kecil. Gorengkan sehingga masak.
– Salutkan kulit popia yang telah digoreng tadi dengan bahan serbuk.
Sumber: Miera Rayyan
Kek Minyak Nestum Gebu Gerenti Jadi, Mudah Je Guna Sukatan Cawan. Nak Kukus Atau Bakar Pun Boleh. Ini Resipinya!

Ada pelbagai jenis, antaranya ialah kek span, kek mentega, kek keju. Tapi banyak-banyak kek ini, antara yang paling popular – kek minyak.
Cara nak buat mudah dan rasanya pun sedap. Ibu-ibu nak cuba resipi Kek Minyak yang ditambah Nestum buat pelengkap rasa enak? Jom cuba air tangan dari puan Azlina Ina Fans ini. Selamat mencuba!
Asalamualaikumm..gemokning korg..mcm biasa mggu lepas mggu bz haha bile x bz ntah la..ok kite masuk kelas balik so jom support kelas free like komen share..✔✔
✅arini nak ajar kek simple sedap dan gebu yakmat..
cara die😂dah tentu paling simple punye..
💋Kek Minyak Nestum Gebu Gerenti Jadi

Bahan-bahan
*4 bijik telur gred b
*1/2 cawan gule halus
*1sb ovalate
*1sk esen vanila
1/2 cawan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1sk baking powder
kalau kukus add on 1/2sk soda bikarbonat
1/2 cawan minyak
kalau nak lg sedap kek minyak korg add on kan 30g nestum 3in 1 ni kalau xnak abaikan
Cara membuat:
Bahan * td masuk dalam bowl mixer dan mix 5 hngga 10 mnt atau smpai gebu
xpe la walau yg buat kek ni hitam gebu jnji ko mix tu mesti kene putih gebu masuk susu pekat sikit2
ok masuk minyak sket2 smbil putar
matikan mixer pas tu masuk tepung dan nestum sikit2 gak kacau rata
Bahagikan dan letak la warne kesukaan
loyang 8×8 atau 8 bulat lapik baking paper, panas kan oven atau pengukus. Bakar suhu 180 masa 40 minit, atau kukus api besa 35 hngga 40 minit.
ok siap dah masak
tebalik kan di redai sekejap dan tebalik kan semula d board
Wanita Ini Kongsi Petua Masak Nasi Lemak Tak Melekat Dan Lembik. Confirm Jadi!



Nasi tak melekat
Dulu tak pandai masak Nasi lemak . Dia punya nasi. Tak pandai agak-agak. Masak nasi tapi lembik la mentah la. Rupanya senang gila nak masak cik mak ni
2 kali try mmg jadi . Tu berani share. Tak ingat tengok tips dari mana
Alhamdulillah nasi dah jadi sebiji-biji tak melekat antara satu sama lain.
TIPS PENTING
3 pot beras + 4 pot air atau santan
( guna pot yang sama )
Contoh la nak masak 3 pot nasi
Cara penyediaannya:
1. Basuh beras dan tapis
2. Potong bawang merah + bawang putih + halia
3. Masukkan beras + bawang + halia tadi . (Gaul dalam beras tadi )
4.simpul daun pandan
5. Ok masuk kan 2 pot air + 1 pot santan pekat + 1 pot santan cair ( KIRA TOTAL 4 pot air / santan ). Guna POT yang sama masa sukat beras.
6. Letak 3-5 sudu minyak masak selepas masuk air ( terpulang nk letak berapa pandai2 adjust )
7. Letak garam 1 sudu teh ( agak2 ) jgn masin sudah.
8. Tekan cook jgn lupa tekan kang tak masak nasi . Hahahaha
9. Dah masak nasi akan ada pati santan nnti ambil garpu gaul2 manja pastu tutup semula tudung periuk biar 5 minit boleh hidang la
Masa mendidih bau semerbak nasi .
Kalau 5 pot beras+ 6 pot air/santan. Matematik di situ

P/ s : saya guna santan kotak tadi
Selamat mencuba! Lepas ni confirm nasi tak melekat. Boleh lah buat makan-makan sanak saudara atau ajak mertua tunjuk skil memasak nasi lemak!
Tak Pakai Tepung Pun Boleh Buat Cucur Yang Sedap, Guna Lebihan Roti Je. Mudah & Rangup, Cicah Sos Memang Padu!

Siapa kata nak buat Cekodok atau Cucur kena ada tepung, guna roti je dah boleh dapat cucur yang sedap dan menyelerakan.
Nak tahu caranya jom cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Mas Cotek. Resipi yang cukup simple tapi sedap. Boleh cuba untuk minum petang nanti.
CEKODOK ROTI GARDENIA..byk sgt aih iklan lalu lalang,lambat opah nk bersarapan..yesss!!! kasi peghabeh roti yg nk expired tu hah…ni kalau ada kuah kacang aje sedap giler abadi ni😋😋..ate x mandang..sos2 ni opah x gemo sgt..mkn jugak le…moh kite.
Bahan-bahan
12 keping roti kosong Gardenia Belian Online DISINI
1 biji bawang besar di cincang Belian Online DI SINI
2 cili merah dicincang Belian Online DI SINI
sedikit daun sup/ daun bawang dihiris halus
2 biji telur Belian Online DI SINI
1 sdt serbuk lada putih
1 sdt maggi secukup rasa Belian Online DI SINI
Garam secukupnya Belian Online DI SINI
Nota:
Boleh tambah udang, ikan bilis, kentang, lobak dll jika suka. Pelbagaikan rasa.
Cara membuat:
– Roti digunting atau disiat-siat menjadi kepingan kecil.
– Satukan semua bahan.
– Gaul sehingga sebati.
– Panaskan minyak.
– Bulat-bulatkan terus masuk ke dalam minyak panas.
– Goreng hingga keemasan.
– Hidang bersama sos dll.
– Enak dimakan begitu sahaja.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club