Tingkah laku yang diterapkan oleh ibu bapa sejak mula sebenarnya sangat penting dalam pembentukan peribadi awal usia kanak-kanak. Persoalannya, apakah yang perlu dilakukan oleh ibu bapa dalam membantu merangsang anak-anak mereka supaya dapat memiliki sikap yang baik?

Berikut adalah tujuh perkara yang setiap ibu bapa patut amalkan hasil kajian sains, dalam memberikan anak-anak anda persediaan supaya mereka lebih berjaya kemudian hari.

Latih Anak Jadi Insan Yang Hebat Menurut Sains. Ibu Bapa Kena Alert Hal Ini.

1.Jangan didik anak yang dia boleh jadi apa yang dia nak

Kajian yang dilakukan melibatkan lebih 400 orang remaja mendapati remaja di Amerika Syarikat terlalu bebas dalam menentukan hala tuju masing-masing tanpa sebarang kekangan dari ibu bapa. Ini kerana ramai di antara mereka nak kerja yang bersifat ‘hispter’ seperti beraspirasi mahu menjadi seorang pemuzik, pereka permainan video atau atlit sukan.

Sepatutnya ibu bapa perlu mendorong anak untuk mempunyai impian yang lebih berpaksikan masa depan, kerana kerja-kerja tersebut bukanlah cita-cita yang mempunyai permintaan tinggi. Ajar anak supaya mempunyai impian, namun pastikan impiannya berpaksi pada realiti.

  1. Makan bersama setiap hari

Latih Anak Jadi Insan Yang Hebat Menurut Sains. Ibu Bapa Kena Alert Hal Ini.

IKLAN

Dalam satu kajian yang dijalankan dengan kerjasama Universiti Harvard, penyelidik mendapati golongan remaja yang meluangkan sekurang-kurangnya lima hari seminggu untuk makan bersama keluarganya mempunyai peluang lebih rendah untuk terlibat gejala masalah sosial.

Kesan positif makan bersama ini mengelakkan majoriti remaja terlibat dengan penyalahgunaan dadah, seks luar nikah serta masalah kemurungan. Mereka juga menunjukkan pencapaian lebih baik dalam pembelajaran, pertuturan serta rasa nilai diri.

  1. Telefon pintar 24 jam? Tak boleh!

Kajian sains sudah membuktikan penggunaan telefon pintar serta peranti tablet memberi kesan kekal pada golongan kanak-kanak, dengan keupayaan mereka untuk memberikan fokus, bertutur dan kemahiran bersosial akan terjejas.

Bayi berumur 18 bulan ke bawah pula sepatutnya langsung tidak menonton sebarang jenis skrin dengan usia 2 hingga 5 tahun pula dihadkan selama satu jam sehari.

IKLAN

Kajian-kajian lain membuktikan kesan melarang penggunaan telefon pintar atau sebarang alat peranti di meja makan, kenderaan dan bilik tidur bagi remaja, akan memberikan kesan positif jangka panjang kepada hidup individu tersebut.

  1. Berikan mereka kerja

Kajian jangka panjang selama lebih 75 tahun yang dijalan Universiti Harvard, sejak tahun 1938 dan masih lagi berjalan, ada dua perkara yang membuatkan seseorang itu gembira. Pertama, rasa kasih sayang. Kedua? Etika kerja.

Hasil daripada kajian ini diterapkan sebagai panduan kepada ibu bapa dan hasilnya, penyelidikan menunjukkan kanak-kanak yang diberikan tugasan untuk dilakukan setiap hari mempunyai pemikiran yang lebih ke depan berbanding kanak-kanak lain.

Kanak-kanak yang sejak awal dilatih dengan tugasan, mempunyai sikap lebih professional ketika dewasa kerana mereka sudah mula memahami tugasan, walaupun tidak seronok untuk dilakukan merupakan sesuatu yang perlu dilakukan tanpa ada banyak pilihan.

IKLAN
  1. Latih tabiat konsisten

Penyelidikan yang dilakukan sejak tahun 1972 mendapati kanak-kanak yang mampu melawan godaan akan membesar dengan mempunyai ciri-ciri positif. Dalam kajian tersebut, kanak-kanak yang terpilih ditawarkan gula-gula di atas meja dan sekiranya mereka berjaya untuk tidak makan gula-gula tersebut selepas 15 minit, ganjaran gula-gula itu akan digandakan.

Majoriti kanak-kanak yang berjaya menahan diri daripada makan dalam eksperimen itu didapati mempunyai kebolehan sosial yang lebih baik, lebih bijak dalam ujian serta bebas daripada masalah sosial.

Eksperimen yang dijalankan membuktikan sekiranya kanak-kanak dilatih untuk mempunyai sikap konsisten sejak mula, mereka akan membentuk kegigihan sendiri secara semulajadi. Jadi ibu bapa perlu menyediakan tabiat yang konsisten setiap hari pada anak-anak, seperti mengemas atau tolong menyapu walaupun mereka berat melakukannya kerana tabiat yang konsisten itu – akan membentuk psikologi mereka.

Sumber: iluminasi.com

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI