Sebut mengenai stress, pastinya antara kita mengalaminya. Ia jika dibiarkan boleh menyebabkan pelbagai penyakit.

Lumrah, apabila kita terlalu kerap melakukan kerja tanpa rehat sehingga tidur lewat ia akan memudaratkan kesihatan.

Sebagaimana yang dikongsikan oleh seorang doktor bernama Dr. Muhammad Imran Bin Abdul Hafidz di akaun Facebook miliknya ini.

Menurutnya, terdapat seorang pesakit lelaki yang berumur 40-an telah terkena serangan jantung. Lelaki itu dikatakan tidak merokok, tiada kencing manis dan pelbagai lagi sebab yang boleh menjerumus kepada masalah jantung.

Seterusnya ikuti perkongsian beliau.

Boleh ke stress sangat sampai kena serangan sakit jantung? Ini kes yang saya buat pukul 1 pagi semalam. Lelaki berumur 40-an datang lewat malam dengan rasa loya dan pening.

Saluran right coronary artery ni tersumbat 100% di pertengahannya.(gambar di bawah)

Tekanan darah beliau ketika sampai di hospital hanya 70 mmHg sahaja. Ujian pertama iaitu ECG beliau menunjukkan serangan sakit jantung yang serius.

Saya bawa dia segera ke angiogram. Pergh… Salur darah sebelah kanan, “right coronary” atau RCA dia tersumbat solid 100% dengan darah beku..

Kita masukkan alat dipanggil “thrombus aspiration catheter” untuk menyedut darah beku ni..

Selepas darah beku disedut keluar, pengaliran darah kembali lancar…(gambar di bawah)

Alhamdulillah lepas dua tiga kali alat ni pengaliran darah dia lancar balik. Saya kemudian masukkan belon dan stent untuk mengekalkan saluran darah ni terbuka besar agar darah boleh terus lancar.

Pesakit ini tidak merokok, tiada kencing manis, tiada tekanan darah tinggi yang berlebihan dan tahap kolesterol beliau takde lah tinggi sangat. Tapi kerja dia sebagai bos besar sangat stress….

IKLAN

Darah beku yang disedut keluar. Macam tengah senyum pun ada (gambar di bawah)

Ini kot yang menyebabkan serangan sakit jantung dia.

Saya dah jumpa banyak pesakit muda yang kerja terlampau stress, tak cukup berehat, tak cukup tidur yang kena serangan sakit jantung pada usia yang muda.

Kesimpulannya? Pastikan cukup rehat, cukup tidur, jangan stress sangat, kalau bos suruh masuk meeting WFH bertubi-tubi, tegur dia sikit.

IKLAN

Sumber: Dr. Muhammad Imran bin Abdul Hafidz, Cardiologist

Bacaan lanjut: Bancuhan Susu Kurma Ini Bantu Cantikkan Kulit Dan Kesihatan Jantung. Ikuti Resipi Homemade Ini, Mudah Saja Nak Buat.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club