“Sebenarnya dari minggu lepas saya simpan khabar gembira ini. Kami di Lembah Klang sudah mulai nampak titik cahaya dihujung terowong yang gelap. Samar-samar tapi penuh harapan.”

Demikian perkongsian seorang Pakar Anestesiologi di Hospital Kuala Lumpur, Dr Hana Hadzrami, menerusi laman Facebooknya.

Semakin Berkurang Berbanding Dulu

Jelasnya lagi, sejak awal Julai mendapati kemasukan pesakit Covid warga emas mulai menurun. Manakala seminggu yang lalu jumlah kemasukan pesakit warganegara mulai menurun. Majoriti yang datang adalah warga asing.

“Referral dari ED kepada team ICU untuk pesakit Covid kritikal semakin berkurang.

“Kalau dulu, panjang senarai menunggu di papan tulis ICU, dengan kertas bersambung-sambung sebab tak cukup ruang. Sekarang dah nampak sedikit ruang.

“Kalau dulu, mayat berbungkus berselang-seli dengan katil pesakit hidup, dan canvas memenuhi segenap ruang dan laluan di ED. Sekarang dah nampak lantai.

“InsyaAllah vaccine works!”

Bagaimana pun katanya, jumlah pesakit kategori ringan mungkin masih ramai tetapi mereka cuma perlukan pemantauan dan rawatan di wad sahaja.

“Masih ada referral pesakit Covid kritikal ke ICU dari kalangan warganegara namun terdiri dari mereka yang tolak vaksinasi. Apa nak buat.

“Ada juga pesakit Covid kritikal dari kalangan yang divaksinkan namun mereka sembuh sangat cepat berbanding yang tak divaksinkan langsung.

“Empat pesakit kami yang dah divaksinkan perlu bantuan pernafasan hanya 3-4 hari berbanding 2-3 minggu pesakit lain yang tak sempat menerima vaksin. Mereka pulih dengan X-ray dada yang bersih. Berbanding dengan majoriti yang rabak paru-parunya. Belum masuk yang dah meninggal,”ujarnya.

Bagaimana pun katanya, jumlah pesakit di ICU  masih ramai kesan kemasukan pesakit sebulan yang lepas. Bahkan jumlah mereka yang meninggal sebelum mendapat rawatan di hospiral juga masih ramai.

“Kita belum lagi menang. Tak sabar nak jadi macam Sarawak. Di sana pesakit Covid kritikal di ICU hanya 3 orang. Sejajar dengan kelajuan dan keluasan kadar vaksinasi mereka.
Kita berusaha dan bertawakkal. InsyaAllah vaccine works!,” ujarnya.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warganet meluahkan rasa syukur dan berharap agar negara  segera pulih daripada wabak ini. Bahkan tidak kurang juga yang berkongsi pengalaman menjadi pesakit Covid-19 dan bersyukur cepat pulih memandangkan telah menerima vaksin sebelum itu.

“Alhamdulillah saya stage4 dan sudah vaksin 2dos Astrazeneca. Syukur saya discaj dgn paru paru bersih dan tiada komplikasi. Saya kena wad seminggu cukup hingga habis tempoh sebab saya obesiti dan darah tinggi, doktor pastikan saya betul2 sihat dan tamat kuarantin. Terima kasih doktor dan jururawat 6c, hospital selayang” -Hidayah Mustapha

IKLAN

“Demi malaysia ku.. mudah mudahan.. sbgai rakyat sy juga berusaha mnjaga sop sebaik mungkin… alhamdullilah 2nd dose yesterday… hopefully sihat dan dijauhi dr wabak…tinggal utk vaccine ank2 yg berumur 12 tahun keats shj”-Suhaila Shahid

“Alhamdulillah di sebalik kedukaan ada sedikit berita kegembiraan buat kami di lembah klang…terima kasih buat semua frontliner yg bertungkus lumus…yg pasti kita belum menang jgn terlalu leka ..tp yakin kita akan menang inshaAllah.”-Wahidah Abu Talil

“Alhamdulillah. Semoga jumlah kes semakin menurun. Harap ramai yg dh sedar kepentingan vaksin dan mematuhi SOP. Terima kasih kpd para frontliners. Moga anda terus kuat mental n fizikal.” Aamiin-Anaz Zaman

“Syukur alhamdulillah. Rasa nak nangis baca ni doktor. Sebak🥺. Kat lembah klang ni dh mcm ketakutan nak ke mana2. Semoga cepatlah proses vaksin. Semoga dengan usaha ini Allah lindungi kita dan memberi kesembuhan terbaik. Semoga frontliners dilindungi dan diberikan kesihatan yg baik. Hanya Allah dpt mmbalas jasa kalian.”-Sarah Roslan

 

Sumber : Hana Hadzrami

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club