Ibu adalah guru sejati buat anak-anaknya. Setiap kata-kata ibu, nasihat yang diberikan dan pesanan tanpa jemu hatta bebelan kepada anak-anaknya tiada satu pun dilakukan untuk kepentingannya sendiri.

Bagi seorang ibu semua itu dibuat dengan rasa tanggungjawab,  tulus ikhlas dibuat demi kebaikan dalam mendidik anak-anak menjadi insan yang berjaya dan mulia di masa akan datang.

Hakikatnya sebagai anak kita merasakan setiap ajaran ibu itu begitu bermakna dan bernilai. Ini turut dirasai oleh Da’i Hamidah bagi menjelaskan pandangannya terhadap ilmu yang diajar oleh ibunya. Baginya ilmu tersebut begitu ‘mahal’ nilainya dari segala sijil yang dia miliki.

Juara program Da’i Pendakwah Milenia Musim Ketiga ini  di dalam entrinya, turut memaklumkan baru sahaja menerima Ijazah Sarjana Usuluddin di majlis konvokesyen baru-baru ini. Turut dikongsikan gambar bersama ibu tercinta untuk tatapan followernya.

“Mak Ajar Ilmu Paling Mahal Dari Segala Sijil Yang Saya Ada…”-Da’i Hamidah Hargai Ibu

“DALAM HIDUP ILMU INI LEBIH MAHAL & PENTING”

Walaupun ni gambar konvo tapi saya nak tulis tentang ilmu yang lebih mahal, saja la kan ada masa free sikit ni tulis la kejap.

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

 

IKLAN

 

Mak Ajar Fikir Positif

Konvo kalini saya sudah berumahtangga dan ada anak alhamdulillah. Semua orang yang dah kahwin pasti merasai fasa awal perkahwinan. Tapi apa yang terharu sangat ialah selama saya berumahtangga mak lah insan yang sangat positif menenangkan saya. Apa juga yang negatif, mak pasti fikir positif. Mak ajar saya cara nak positif, mak ajar saya fikir positif.

“Mak Ajar Ilmu Paling Mahal Dari Segala Sijil Yang Saya Ada…”-Da’i Hamidah Hargai Ibu

Bayangkan tidak pernah satu ayat pun yang mak negatifkan keadaan. Sampaikan saya rasa, mak lebih sayang menantu dari saya. Mak selalu fikir yang baik- baik tentang semua menantunya. Pernah saya luah apa- apa sedikit sekadar nak lepaskan rasa, mak tetap kata “ cuba adik di tempat dia, cuba adik rasa apa yang dia rasa, cuba dan cuba “. Ya Allah, rasa kecewa geram semua hilang disebabkan kata – kata positif mak.

IKLAN

Sentiasa Berkata Baik

Sungguh jasa mak buat saya lebih menghargai pasangan dan menikmati fasa baru dalam perkahwinan ini. Saya terpaksa tulis di sini, sebab dikala berseorangan air mata saya kadang mengalir tatkala kenang jasa mak dalam mengajar saya akan ilmu yang mahal ini.

Memang hidup mak tak pernah berkata yang tidak baik tentang sesiapapun. Waimma saya nak kata tentang menantunya iaitu suami saya pun , dia akan halang habis- habisan. Fuh ! Haha. Maka terkenallah mak dengan gelarannya iaitu mertua yang terlalu menyayangi menantu yang bikin anak juga cemburu hehe

“Mak Ajar Ilmu Paling Mahal Dari Segala Sijil Yang Saya Ada…”-Da’i Hamidah Hargai Ibu

Begitulah kisah biasa dari saya yang baru nak belajar tentang kehidupan. Sesungguhnya, ilmu ini lebih mahal dari ilmu dalam segala sijil yang saya ada. Terima kasih mak, mak guru utama dalam hidup saya. Saya tak rasa apa apa sangat konvo apa sekalipun, tapi saya rasa luar biasa jika dapat diraikan bersama mak. Sebab sikap positif mak itulah yang buatkan saya dapat capai apa yang saya impikan. Sebab sikap positif mak itulah buat saya kuat harungi liku- liku kehidupan. Kini, mak dah umur 70 tahun. Doakan mak diberkati umur dan dihadiahkan husnul khatimah oleh Allah SWT.

IKLAN

Dai Hamidah
Sekadar nak bercerita

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Mak Ajar Ilmu Paling Mahal Dari Segala Sijil Yang Saya Ada…”-Da’i Hamidah Hargai Ibu

 

Nak tambah ilmu tentang penyusuan susu ibu, jom join webinar PERCUMA Ya, Aku Mampu Susukan Anak! secara ONLINE pada 29 Oktober 2022. Daftar nama anda di SINI

“Mak Ajar Ilmu Paling Mahal Dari Segala Sijil Yang Saya Ada…”-Da’i Hamidah Hargai Ibu

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI