Masakan adakalanya jadi kurang rasa gara-gara tidak boleh merasa. Tak ketinggalan juga hidangan yang terlebih masin hingga seakan pahit rasanya.

Jangan panik atau terus sahaja dibuang sahaja, sebaliknya iktiarkan beberapa cara untuk selamatkan hidangan ini.
Makanan Terlebih Masin Jangan Dibuang, Selamatkan Hidangan Dengan Cara Mudah Ini. Confirm Jadi!Beberapa bahan yang kita tidak jangka sebenarnya bertindak menyerap garam dalam sesuatu makanan. Kentang dan beras misalnya bertindak menyerap rasa garam ini. Selain itu anda boleh usahakan 4 cara lain untuk pulihkannya. Jom cuba.

Apa kata cuba 5 cara mudah ini pasti membantu menghilangkan rasa masin tersebut.
Makanan Terlebih Masin Jangan Dibuang, Selamatkan Hidangan Dengan Cara Mudah Ini. Confirm Jadi!1. CUCI DENGAN AIR

IKLAN

Jika masakan anda terlalu masin, bahan-bahan makanan yang ada dalam kuah tersebut boleh dicuci dengan air. Caranya mudah sahaja, keluarkan daging, ayam atau sayuran dan bilas dengan air bagi mengurangkan rasa masin. Masukkan
kembali ke dalam kuah yang telah ditambah dengan air. Hasilnya amat memuaskan.
Makanan Terlebih Masin Jangan Dibuang, Selamatkan Hidangan Dengan Cara Mudah Ini. Confirm Jadi!2. TAMBAH KARBOHIDRAT

Sup terlebih masin? Usah risau kerana ia masih boleh diselamatkan. Cuba masukkan hirisan ubi kentang, beras ( diikat dalam uncang) atau sedikit tepung. Ini kerana sumber karbohidrat ini berupaya menyerap rasa masin dan boleh membuatkan masakan anda kembali enak.
Makanan Terlebih Masin Jangan Dibuang, Selamatkan Hidangan Dengan Cara Mudah Ini. Confirm Jadi!3. MADU / GULA

IKLAN

Jika anda memasak hidangan seperti sambal, rasa masin tersebut boleh dikurangkan dengan menambah sedikit gula atau madu kedalam hidangan. Namun jangan terlalu banyak kerana makanan anda akan menjadi manis.
Makanan Terlebih Masin Jangan Dibuang, Selamatkan Hidangan Dengan Cara Mudah Ini. Confirm Jadi!

4. TAMBAH CECAIR

IKLAN

Jika hidangan jenis berkuah, selain dibasuh dan ditambah sumber karbohidrat, rasa masin juga boleh dikurangkan dengan menambah jumlah cecair pada kuah seperti air dan sos tomato. Tambah seadanya sehingga rasa masin berkurangan.
Makanan Terlebih Masin Jangan Dibuang, Selamatkan Hidangan Dengan Cara Mudah Ini. Confirm Jadi!5. JUS LEMON / LIMAU

Rasa masam dari buah-buahan sitrus seperti lemon dan limau boleh mengimbangi rasa masin dalam masakan. Contohnya, jika kuah tomyam anda terlalu masin, perah jus limau nipis dengan secukupnya. Ia juga menjadikan makanan lebih enak.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI