Melihat keadaan bilik air yang kurang berseri dek kerana telah lama usianya, teringin juga ingin dilakukan ubah suai untuk nampak baharu.

Namun bila memikirkan modal untuk lakukan tranformasi dengan menukar mozek atau sebagainya, nyata memerlukan modal yang agak besar.

Namun dengan menggunakan teknik yang dikongsikan oleh Ahmad Aqari ini, nyata ianya cukup jimat dan praktikal untuk dilakukan.

Nak tahu macam mana, jom semak perkongsiannya.

HANYA GUNA CAT, INI CARA MAKEOVER BILIK AIR LAMA JADI BARU DENGAN BAJET RENDAH

Proses kali ini makan masa sedikit disebabkan ada rakan² yg request untuk kita record video semasa proses cat dilakukan. Video sudah pun di-upload di youtiub.

Kita share sikit apa yang patut dibuat untuk proses cat lantai ni.

CARANYA:-


Sebelum memulakan proses cat, make sure BERSIHKAN tandas sampai betul² KERING tiles yang nak dicat tu.

STEP 1 (Undercoat), sapukan Primer/Hycote 51WT (Primer+Hardener), cat ni fungsinya supaya top coat akan melekat dgn kuat dan tahan lebih lama dan susah untuk tertanggal. Seeloknya undercoat ni layangkan dalam 1 lapisan shj dan rata. Tunggu ianya betul² kering sebelum memulakan

Step 2. Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 8jam minima untuk keringkan.
**Once dah bancuh cat (Primer+Hardener), jgn buang masa, dalam tempoh 1jam kena habiskan, kalau tak, cat akan mengeras dan kita akan rugi. Sebab hardener tu sifatnya mengeras/membeku**

IKLAN

STEP 2 (Top Coat), sapukan Protective Coatings/EA4 Finish (campurkan dgn Hardener), pelbagai warna boleh didapati mengikut citarasa masing². Seeloknya layangkan dalam 2 lapisan supaya ianya tebal dan lebih tahan. Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 16jam untung keringkan.
**(Sama juga mcm step di atas, habiskan cat dalam tempoh 1jam)**

Selepas complete 2 Step tersebut, tunggu sehingga betul² kering sebelum ianya boleh digunakan.

FRIENDLY REMINDER, make sure pakai face mask masa nak mengecat lantai ni, sebab bau chemical dia agak menusuk hidung (kalah bau cat minyak) plus kita mengecat dalam ruang yang sempit, risau ianya boleh bagi kesan yang tak diingini untuk kesihatan pada masa mendatang.

IKLAN

Kepada mereka² yang tangan ada seni, nak lukis corak² dkt tiles tandas tu pun boleh, pokok pangkalnya ikut kreativiti masing².

Selamat mencuba.

Feel free to share. Semoga bermanfaat buat mereka yang memerlukan.

 

sumber : Ahmad Aqari