Malaysia mencatatkan dua kematian akibat Coronavirus baharu (Covid-19) hari ini. Dalam satu kenyataan, pihak Kementerian Kesihatan mengesahkan satu lagi kematian akibat koronavirus baharu (Covid-19) menjadikan dua kematian akibat virus itu dalam negara hari ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, pesakit kes ke-178 membabitkan lelaki warga Malaysia berusia 34 tahun yang menghadiri perhimpunan tabligh di Masjid Jamek Sri Petaling, Kuala Lumpur dan mengalami demam pada 5 Mac lalu.

“Pesakit mendapatkan rawatan di Hospital Permai, Johor Bahru dan disahkan positif Covid-19.

“Lelaki berkenaan tidak mempunyai sebarang rekod kesihatan dan kesihatan mangsa mula merosot sebelum dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi, Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru dan disahkan meninggal dunia hari ini,” katanya dalam sidang media hari ini.

Malaysia Catat Dua Kes Kematian Akibat Covid-19

Malaysia Catat Dua Kes Kematian Akibat Covid-19

Dr Adham berkata, pesakit kedua meninggal dunia adalah kes ke-138 iaitu seorang lelaki warga tempatan berusia 60 tahun.

IKLAN

“Pesakit mempunyai sejarah penyakit kronik termasuk kencing manis dan dikesan mempunyai gejala demam, batuk dan kesukaran bernafas.

“Mangsa dirawat di Hospital Umum Sarawak sebelum disahkan positif Covid-19 dan dimasukkan ke ICU (Unit Rawatan Insentif).

“Bagaimanapun, mangsa disahkan meninggal dunia pagi tadi di hospital berkenaan,” katanya.

Hari ini, sebanyak 120 kes baharu dicatatkan menjadikan keseluruhan kes di Malaysia berjumlah 673 kes.

Beliau berkata, daripada jumlah itu 95 kes positif berkaitan kluster tabligh di Masjid Sri Petaling.

IKLAN

Malaysia Catat Dua Kes Kematian Akibat Covid-19

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak memaklumkan, Jabatan Kesihatan Negeri dalam proses mengenalpasti kontak rapat mangsa setakat hari ini.

Malaysia Catat Dua Kes Kematian Akibat Covid-19

“Seramai 193 kontak rapat mangsa sedang dikesan dan diarahkan menjalani kuarantin.

IKLAN

“Sarawak merekodkan 11 kes baharu hari ini dan enam daripadanya dari Kuching, tiga dari Limbang dan masing-masing seorang dari Betong dan Lawas,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Malaysia Catat Dua Kes Kematian Akibat Covid-19

Menurutnya, kesemua mereka kini dirawat di Hospital Umum Sarawak, Hospital Sibu dan Hospital Miri.

“Sebanyak 35 orang diletakkan di bawah pesakit pengesanan kes yang disyaki (PUI) manakala 204 pesakit masih lagi menunggu keputusan ujian darah.

“Setakat ini, 45 kes Covid-19 di Sarawak di kesan di bawah empat kluster iaitu kluster Sri Petaling, Gereja Kuching, Sarikei dan satu di Kuching,” katanya.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI