Tentu para ibu ketiadaan idea untuk menyediakan menu seisi keluarga. Kepada yang suka menu masakan daging boleh cuba resepi Daging Lada Hitam yang dikongsi oleh puan Fara Faeza Ramizun. Jom semak cara membuatnya.
DAGING BLACKPEPPER
Bahan-bahan :
Daging siap direbus empuk
1 biji Bawang holland – dimayang
5 biji kacang buncis
1 biji cili merah
3 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap
2 sudu besar blackpapper (tumbuk)
sedikit tepung jagung (dibancuh)
garam
gula
sedikit air
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-cara :
1. Tumis Bahan-bahan blend hingga wangi.
2. Masukkan sos tiram, kicap & daging. Kacau & biar seketika.
3. Masukkan blackpepper yang ditumbuk, kacang buncis, cili merah & bawang holand. Kacau sebati.
4. Masukkan air hingga tenggelam semua bahan tadi. Tapi jangan banyak sangat. Fara suka kuah pekat. Biar mendidih.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Ikut kepekatan yang disukai.
Semoga bermanfaat. Selamat Mencuba!
Elak Makan Malam Tetapi Perut Tetap Kenyang, Cuba Amalkan Jus Ini. Ibu-Ibu Ada Sembelit Kena Cuba Ni!
Bagi yang tengah berdiet, makan malam adalah waktu yang cukup mencabar terutama bagi ibu-ibu yang terpaksa masak untuk suami dan anak-anak. Melihat menu yang menyelerakan, membuatkan nafsu makan tidak mampu dibendung.
Usah bimbang, apa kata cuba praktikkan kaedah yang dilakukan oleh Nurul Moleek Cereprove dalam mengawal nafsu makan.
Minuman campuran epal hijau, serbuk kayu manis, kurma dan susu ini dikongsikan oleh Nurul dalam laman Facebooknya.
Selain membantu membuatkan perut kenyang, minuman ini juga sesuai buat mereka yang menghadapi masalah sembelit serta boleh mengurangkan berat badan. Ibu yang dalam berpantang juga boleh cuba minuman ini. Caranya mudah sahaja.
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 biji epal hijau
2 biji kurma
1 sudu teh serbuk Kulit Kayu Manis Ceylon
1 gelas susu
Cara menyediakan:
- Potong buah kurma dan epal dalam bentuk kepingan kecil dan pastikan kulit epal tidak dibuang kerana kandungan Flavonoid yang ada pada kulit bagus untuk pelihara jantung dan elakkan strok.
- Masukkan susu dan potongan buah tadi. Jika mahu lagi sedap boleh masukkan ais. Cuma dalam ini saya tidak masukkan ais. Kemudian, masukkan Kayu Manis Ceylon tadi.
- Kisar hingga halus semua bahan tu. JANGAN TAPIS . Minum semua sekali.
- Apabila siap dikisar, masukkan dalam gelas dan minum.
Sumber Nurul Moleek Cereprove
Resipi Ayam Goreng Berempah Yang Ringkas, Juicy & Sedap. Nak Dapatkan Hasil Rempah Yang Cantik Guna Serai Je!
Nasi lemak menu paling popular dalam masyarakat kita, tyak kira melayu Cina dan India ramai yang menggemarinya. Bila ditambah dengan menu lain seperti ayam goreng berempah, menajdikan hidangan lebih menarik.
Untuk ibu-ibu yang nak cuba buat Ayam Goreng Berempah, jom cuba resipi yang dikongsikan saudara Ben Safwan. Selamat mencuba!
Sambal nasi lemak, semua dah terror dan ada versi sendiri.Ben bagi resepi ayam goreng berempah jelah di pagi Jumaat ni. Juicy,ringkas dan sedap. Ben suka makan nasi lemak dengan ayam goreng macam ni.
Untuk 4 -6 ketul bahagian ayam
* 4 ulas bawang putih
* 3 batang serai
* 1 cm halia
Tumbuk bahan di atas ini sehingga serai menjadi rerambut halus. Tips untuk dapatkan rempah ayam goreng yang cantik, kerat sekurang-kurangnya 1 cm bahagian serai.Ketepikan.
Gaul ayam yang telah dibersihkan dengan bahan yang ditumbuk tadi dan bahan ini.
* 1 sudu makan serbuk kunyit
* 1/2 sudu makan serbuk kari
* 1/2 sudu makan serbuk cili merah
* 1-2 sudu teh garam/secukupnya
* 2 sudu makan kelapa parut
* 1/2 sudu makan cuka
Perap 40-45 minit,goreng dengan minyak banyak dan api sederhana besar. Untuk elak hangit.
Sedapp buat makan dengan nasi lemak atau nasi kukus.
Nak resepi best-best boleh follow Fb Ben. Semua pasal makan je.
#resepibensafwan
Wow Kreatifnya Buat Aiskrim Choki-Choki, Anak-Anak Mesti Suka Ni!
Menjadi satu kewajipan ibu untuk memastikan anak makan dengan berselera setiap hari. Bila anak tak mau makan, ibu mulalah mencari macam-macam idea untuk pastikan anak makan.
Ketika inilah ibu mula kreatif dengan bermacam jenis resipi yang menarik. Resipi yang dikongsikan oleh Sariah Hairol di grup Makan Apa Hari Ini (MAHN) ini
boleh juga kita cuba.
Menghasilkan aiskrim berasaskan coklat Choki-Choki memang langsung tidak terfikirkan oleh kita. Namun inilah yang dihasilkan wanita kreatif ini. Anak-anak mesti suka ni.
Kita yang tengok pun rasa teruja, inikan pula anak-anak kita. Jom cuba petang ni. Resipinya pun cukup ringkas. Senang nak buat.
As salam warga MAHN. Malam ni saya nak share step by step cara-cara nak buat aiskrim choki-choki. Yang mana tak tau boleh ikut cara ni, yang dah tau tu
dok diam-diam yer.
Ni resepi bancuhan susu.
Bahan-bahan:
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
5 1/2 tin air
Secubit garam
1. Masak semua bahan sampai mendidih.
2. Bila dah sejuk baru masuk ke dalam plastik aiskrim.
Bancuhan susu ni boleh buat aiskrim oreo, sumi jelly, cloud 9 dan macam-macam lagi. Ikut la nak letak apa-apa yang sesuai.
Langkahnya:
1. Choki-choki tu potong 2.
2. Guna sudu tolak choki-choki tu pelan-pelan. Tolak sampai tinggal plastik je.
3. Jadilah seketul-seketul macam ni..
4. Masukkan choki-choki dalam plastik aiskrim, macam dalam gambar.
5. Cari pencanai karipap kalau ada. Macam saya ni kebetulan ada mainan playdoh anak yang tak guna, saya buat lenyek choki-choki tu.
6. Lenyek choki-choki tu pelan-pelan ye sebab takut plastik tu koyak.
7. Ni kejadian choki-choki lepas kena lenyek.
8. Masukkan susu separuh dulu, lepas tu picit-picit plastik tu sebb nak bagi choki-choki tu bercampur ngan susu.
9. Ni kejadian lepas picit-picit plastik tu. Lepas tu tambah susu lagi. Jangan banyk sangat susu tu sebab takut susah nak ikat.
10. Last sekali, macam ni la kejadian choki-choki bila dah siap.Dah boleh masuk dalam peti ais.
Selamat mencuba.
Kredit Resepi : Sariah Hairol