Ketika berada di rumah sejak PKPB tentu terasa ingin pergi ke kafe minuman untuk merehatkan minda atau berbual kosong dengan kawan-kawan.

Bagi ‘hantu’ kopi tentunya teringin minum kopi yang dibancuh oleh brista. Kepada yang mengidam sangat tu,apa kata cuba ikut cara lelaki ini, Abrar Idris. Pasti anda boleh buat sendiri rumah. Mudah aje.

Hanya menggunakan bahan yang mudah, bahan asas utama kopi dan susu pekat manis. Murah aje kan. Lelaki ini siap tunjuk skill bancuhan ala barista.

Jom lihat.

Making latte art versi jimat
1. French press 600ML – RM8.00 (DIY)
2. Pitcher 600ML – RM12.90 (Shopee)
3. Kopi sebuk 130g – RM2.30
4. Krimer manis – RM2.40
Boleh la nak bancuh 10-15 cup bergantung pada penggunaan susu. Saya guna satu sudu je untuk satu cawan.
Tak perfect tapi ada ghope. Ajer gemor nak bergaye

Saya masih baru lagi berjinak jinak dengan latte art ni. Lebih kurang sebulan dua try buat art berdasarkan pembelajaran melalui youtube dan igtv
Walaupun tak secantik barista lain

Bahan-bahan: 

IKLAN

Latte versi Cap Gantang:
-1 sudu teh kopi cap gantang
-20ml air panas
-1 sudu besar susu krimer pekat
-200ml air suam (60-70c)
-frenchpress (FP)
-pitcher

IKLAN

Lihat video ni untuk cara bancuhan 

Apa-apa pun sukatan bergantung pada citarasa dan size cawan masing masing.

Selamat mencuba.

Sumber: Abrar Idris