Merancang untuk hamil atau tidak di fasa Covid-19 ini tidak dinafikan ianya terletak atas hak setiap pasangan yang telah berkahwin. Pun begitu apa yang membimbangkan sejak akhir-akhir ini terlalu ramai ibu yang mengandung menjadi korban Covid-19.

Memberi kesedaran tentang pentingnya ibu yang mengandung segera mengambil vaksin,  Dr Amalina Che Bakri berkongsi info di instagramnya baru-baru ini. Semoga apa yang dikongsikan bermanfaat untuk semua.

Menurut Dr Amalina, kajian menunjukkan, mereka yang mendapat jangkitan COVID semasa mengandung mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat jangkitan teruk (severe illness) & increased hospital admission berbanding dengan mereka yang tidak mengandung dan risiko lebih tinggi untuk ‘preterm birth & stillbirth’ (Gurol-Urganci et al 2021).

Kajian (7530 vaccinated vs 7530 matched unvaccinated women) menunjukkan ibu mengandung yg mendapat vaksin mendapat perlindungan dan risiko lebih rendah utk mendapat jangkitan berbanding mereka yg tidak vaksin (Goldshtein et al 2021).

Setakat ini ~ 130 000 ibu mengandung di US dan ~50 000 di UK sudah mendapat vaksin tanpa ada isu keselamatan terhadap ibu dan bayi (RCOG 2021). Data menunjukkan vaksin adalah selamat untuk ibu mengandung dan kandungan (Male et al 2021).

Data dari UK menunjukkan ibu mengandung yang mendapat 2 dos lengkap tidak dimasukkan ke hospital kerana COVID kerana mereka sudah mendapat perlindungan dan mereka yang mendapat jangkitan teruk adalah mereka yang tidak divaksin atau belum mendapat dos kedua (RCOG guideline 2021).

Vaksin tidak menyebabkan masalah kesuburan (infertility) (Moris 2021). Vaksin juga tidak meningkatkan risiko keguguran (miscarriage) (Shimabukuro et al 2021).

RCOG guideline mengatakan vaksin boleh diberi kepada ibu mengandung tidak kira di mana stage pregnancy (with informed consent) dan pakar mengatakan wanita mengandung perlu melengkapkan 2 dos sebelum melahirkan atau sebelum masuk third trimester kerana ini adalah peringkat yang paling genting dimana risiko paling tinggi adalah semasa third trimester. Ibu mengandung tidak kira gestation age digalakkan untuk mendapat vaksin kerana risiko yang tinggi kepada mereka. (RCOG guideline 2021). Untuk di Malaysia, anda boleh berbincang dengan Pakar Obstetrik & Ginekologi (O&G) anda, discuss the benefits and risks, sekiranya anda mahu vaksinasi, boleh dapatkan surat daripada Pakar O&G untuk diberikan kepada pusat vaksin sekiranya anda bukan berada dalam gestation age 14-33 weeks.

Sementara itu meninjau di ruangan komen, dilihat warganet menyokong saranan Dr Amalina dan tidak kurang juga bertanya lanjut berkenaan kesan vaksin kepada yang sedang menyusukan dan sebagainya. Rata-rata amat berterima kasih dengan perkongsian info yang diberikan.

“Thank you for this. A lof of pregnant mothers will benefit from this.”

“Yes. Harap sangat kita boleh start vaksinkan ibu hamil tanpa kira gestation dengan segera!”

“Alhamdulillah dokter ..saya sudah vaksin 2dos (sinovac)… selepas pada tu baru saya tahu saya pregnant..apa2 pun Alhamdulillah semua keadaan baik..”

IKLAN

“Thank u for this info. My doa pregnant mothers take heed. We love u sisters …. Take care ok!”

Sumber :  @dramalinabakri

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

IKLAN

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club