Menyentuh tentang pendidikan anak-anak masa kini, begitu banyak perubahan dan pembaharuan yang dilakukan demi kebaikan di masa akan datang. Oleh yang demikian, sewajarnya, ibu bapa era moden seperti kita hari ini perlu ambil tahu banyak perkara dalam menentukan hala tuju pembelajaran anak-anak.

Ia perlu difahami dengan jelas, di mana secara totalnya jauh berbeza dengan pendekatan yang telah diambil oleh ibu bapa kita suatu ketika dahulu. Contohnya dalam hal menentukan anak-anak harus berada di dalam kelas DLP (Dual Language Programe) atau sebaliknya.

Jika kita masih ragu-ragu, ayuh baca perkongsian daripada Cikgu Mohd Fadli Salleh di akaun fb miliknya. Jom semak.


Semasa merasmikan Grand Ihtifal Little Caliphs Kindergarten tengahari tadi, aku berkongsi tips dengan ibubapa yang mana anak mereka bakal naik ke darjah 1 tahun depan.

Perkongsian tentang kelas DLP memang sangat dinantikan oleh ibubapa. Ramai yang pm bertanya aku, elok ke tak kelas DLP ni untuk anak-anak mereka.

Begini tuan puan. Kelas DLP (Dual Language Programme) merupakan program yang memberi pilihan kepada murid-murid belajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris.

Masukkan Anak Ke Kelas DLP (Dual Language Programe), Jangan Main Ikut Orang. Cikgu Ni Bagi Pencerahan, Ibu Ayah Sila Ambil Tahu!

IKLAN

Bermula 2018, kelas DLP hanya dibuka untuk murid tahun 1 dan tingkatan 1 sahaja. Sebelum 2018, kelas DLP dibuka juga untuk tahun 4 dan tingkatan 4.

Jadi, jika anak-anak kalian memang fasih berbahasa Inggeris, di rumah pula sering speaking, sangat sesuai jika masukkan anak dalam kelas DLP. Bahasa Inggeris mereka akan lebih baik dan dapat ditingkatkan bila masuk kelas DLP.

NAMUN…

Ada segelintir ibubapa menyesal memasukkan anak ke kelas DLP. Kenapa mereka menyesal?

Kerana mereka terikut-ikut dengan orang lain. Kerana mereka anggap kelas DLP ialah kelas elit. Kerana mereka nak anak mereka di kelas elit kononnya.

IKLAN

Bila anak mereka masuk, anak mereka tak dapat ikuti dengan baik. Markah Matematik dan Sains merudum teruk. Mereka sangka, belajar Matematik sekadar angka. Sedangkan silibus Matematik bukan sekadar soalan ‘one plus two equal three’. Matematik bukan sekadar nombor dan simbol sahaja.

Matematik sangat banyak soalan penyelesaian masalah berbentuk ayat. Alangkan dalam Bahasa Malaysia pun masih ramai murid tidak faham kehendak soalan, inikan pula dalam English dan basic English anak mereka lemah.

Lebih merisaukan ibubapa, sebaik anak masuk kelas DLP, memang tidak dibenarkan menarik diri. Kena habiskan dari darjah 1 hingga darjah 6 dalam kelas DLP juga.

Malah jika berpindah sekolah, wajib mencari sekolah yang menawarkan program DLP juga. Tidak semua sekolah tawarkan program ini.

IKLAN

Jadi, jangan ikut orang. Jangan memaksa anak-anak. Kita sebagai ibubapa kena tahu potensi dan kebolehan anak-anak.

Masukkan Anak Ke Kelas DLP (Dual Language Programe), Jangan Main Ikut Orang. Cikgu Ni Bagi Pencerahan, Ibu Ayah Sila Ambil Tahu!

Jika mereka bagus English, boleh pilih kelas DLP kerana pengajaran Matematik dan Sains diajar sepenuhnya dalam English.

Jika tidak, masuk saja kelas biasa. Silibus dan sukatan antara kelas biasa dan DLP 100% sama. Yang beza cuma bahasa pengantar sahaja.

Sila fahami dan hadami elok-elok ya. Hak anda untuk memilih mewakili anak-anak ni. Jadi buatlah pilihan yang terbaik.

sumber : Mohd Fadli Salleh

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI