Jemu berbuka dengan nasi, apa kata mencuba menu mee goreng basah yang nampak cukup menyelerakan ini.
MEE GORENG BASAH BERLEMOIHHH MULOT…
Ramai mintak resepi haritu… Ok sekarang update yer..
Bahan-bahan untuk 4 orang makan
1. Mee setengah kilo
2. Cili blend 1 senduk(kena banyak.. So cari yang tak pedas la)
*cili blend biasa dah siap blend dengan bawang putih dan merah
3. Sawi
4. Sotong/udang/ayam/daging ikut selera masing-masing
5. Sos tiram 2 sudu besar
6. Sos cili 1 sudu besar
7. Kicap manis
(bahan-bahan ni saya guna.. Kalau nak tambah tauhu2 boleh je)
Cara-cara:
1. Mula-mula tumis cili blend sampai garing.. Macam buat sambal tumis. Cili kena banyak baru kuah pekat cantik…
2. Masukkan ayam/daging. Tunggu sampai ayam masak..tuang kicap, sos tiram dan sos cili.. Tumis lagi sampai pekat.
3. Masukkan sedikit perasa kemudian masukkan mee..gaul rata…masukkan 1 cawan air panas. Baru masukkan sotong dan udang sebab tak nak overcooked..masukkan sawi…
4. Tunggu sampai udang dan sotong masak.
Siap!
sumber : Nur Aisya via MAHN
Kacang Cinta Ketageh, Peniaga Ni Sedekahkan Resipi Untuk Ramai Cuba!
Bila waktu lapang begini membayangkan dapat mengunyah kacang sambil menonton tv bersama keluarga menarik juga jika direalisasikan.
Jadi usah tunggu lagi, apa kata sediakan resipi kacang goreng yang dikongsikan dari peniaga yang ingin bersedekah resipinya untuk lebih ramai dapat manfaatnya. Selamat mencuba
Saya takdak duit nak sedekah tapi saya mampu share resepi bagi hampa boleh cari makan sama-sama saya.. ada saya share baru2 nih dlm group nih.. ramai yang pm dan wasap nasihat.. kenapa bagi resepi terbuka… nanti kak ah tak boleh cari makan!!Allah…. kak ah tak sangka hampa pikir sampai macamtu… rezeki Allah kan luas… hari ni kita kongsi… esok-esok Allah ganti lagi banyak… kak ah ikhlas…. yang mana nak wat niaga pon boleh… rakyat malaysia ada berjuta-juta…. mana mampu kak ah wat untuk 1 malaysia..
Dulu Pernah Susah
Dulu kak ah pernah susah… macam-macam dugaan… sekarang pon bukan kaya… cuma senang belanja…buat kacang nih orang hina… tak kan hang buat kacang nih sampai berpuloh-puloh kilo seminggu… ??? ya… jujur kak ah cakap… seminggu kadang 30 kilo…
Hari ni kita sedekah senyum pon Allah dah catit pahala kita… tambah kita sedekah untuk orang cari makan… pahala lagi berganda-gandakan… panjang pulak kak ah taip… ok2 bai2 semua.. ambik jer resepi2 tu tau..
RESEPI KACANG CINTA KETAGEH
BAHAN-BAHAN :
KACANG TANAH 1 KG
TELOR AYAM 2BIJI
GULA 2CAWAN
GARAM 2 SB
SERBUK CABAI IKUT CITARASA MASING-MASING
TEPUNG GANDUM
CARA-CARA
KISAR MENGGUNAKAN PENGISAR KERING
GULA
GARAM
SERBUK CABAI
( GAUL )
1. PECAHKAN TELOR DALAM BAHAN YANG DIKISAR
2, GAUL SEBATI DAN MASUKKAN KACANG TANAH GAUL LAGI SEHINGGA SEMUA TERKENA BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR
3. MASUKKAN KACANG TADI DALAM TEPUNG GANDUM SEDIKIT-SEDIKIT… DAN BERSALUT SEBIJI-SEBIJI…. KEMUDIAN DAH BOLEH DIGORENG… MENGGUNAKAN MINYAK YANG PANAS…
SELAMAT MENCUBA…
SAYA HALAL RESEPI INI DUNIA AKHIRAT…
MOHON DOAKAN PERNIAGAAN SAYA SEMAKIN MAJU… AMIN… DAN SAYA JUGA SENTIASA DOAKAN ANDA SEMUA…
Sumber : Shazirah Omar Via MAHN
Resipi Rendang Ayam Berkuah Yang Mudah Tapi ‘menyengat’. First Time Buat Pasti Jadi, Boleh Cuba Ni!
Setiap kali raya, hidangan yang wajib ada di atas meja pastinya rendang kan, selain serunding dan gulai.
Lagi bagus bila mana itu adalah air tangan ibu kita yang sentiasa dinanti-nantikan saban tahun. Memandangkan tahun ini ada yang tak berpeluang pulang beraya di kampung, mahu tak mahu kenalah sediakan sendiri hidangan untuk pagi raya seisi keluarga
Senang sahaja, ini kami kongsikan resipi rendang ayam dengan cara memasak bagi anda yang sukakan rendang jenis berkuah. Cukup mudah, pertama kali buat pun dah menjadi. Nak tahu caranya, jom cuba resipi daripada Lieza Hashim ni. Selamat mencuba!
Done merendang untuk makan2 esok…
Esok bangun panaskan.. bawa office..
makan ramai2..
Siapa suka rendang yang berkuah macam ni..️
Letak daun kunyit+ daun limau potong halus2..
puas makan rasanya.. anak2 abis diaorg cicah dgn roti, cekodok dan lain2..
#kongsirezekibersama
EDIT*
Biasa saya campak2 je.. tp utk memudahkan sesiapa yg minta secara detail..
selamat mencuba
*Resepi Rendang Ayam*
(Untuk 2 ekor ayam)
Bahan :
2 ekor ayam
Gula melaka 1 ketul ( gula pasir pun blh ikut citarasa msg2)
3.Santan pekat 500ml
4.Asam keping, garam, perisa
5.kerisik
6.Daun kunyit+ daun limau ( hiris halus)
Bahan-bahan : (kisar)
1.Bawang putih *20 ulas*
2. Bawang merah *30 biji*
3. Kunyit hidup *3 ketul sedang*
4. Halia *2 ketul sedang (agak2 je ya)*
5. Lengkuas *1 ketul ( dalam 2 1/3 inci)*
6. Cili padi 1 genggam *(ikut nak pedas mana)*
7.Cili kisar *1 senduk*
8. Serai *10 batang*
CARA -CARANYA:
1. Ayam matikan air dahulu
Masak atas kuali balik2kan hingga separuh masak.
2. Tumis bawang putih,bawang merah, masukkan cili kisar, dalam beberapa minit masukkan halia, kunyit, lengkuas, cili padi dan serai.. masak sehingga pecah minyak. Terus masukkan gula melaka, garam, asam keping dan sedikit perisa.
3. Masukkan ayam, dalam bebapa minit masukkan santan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kerisik dah agak pekat masuk hirisan daun kunyit+ daun limau.
Dah siappp
Puding Roti Kastard, Simple Je Buatnya. Famili Confirm Suka!
Mencari menu yang mudah dan digemari oleh seisi keluarga untuk dinikmati bersama pada bila-bila masa, tidak salah kiranya memilih untuk menyediakan puding roti ini. Ianya enak dimakan setelah disejukkan mahupun usai dimasak.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita sediakan menu nan satu ini untuk keluarga tercinta dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Ariana Sofia ini. Jom semak.
Hari ni Ariana nak share resepi menu yang simple. Puding roti kuah kastard. Puding ni makan sejuk pun sedap.
Resepi Puding Roti Kuah Kastard
8 keping roti (potong 4)
2 cawan susu segar
3 sudu besar gula halus
2 biji telur
1sk esen vanila
Butter (sapu pada roti)
2 cawan susu cair
1/2 cawan air
4 sudu gula biasa
2 sudu besar tepung kastard
5. Tuang adunan atas roti tadi dan tekan-tekan sikit dengan sudu supaya roti terendam.
Bakar dengan suhu 200°c selama 25 minit. Boleh kurangkan suhu kalau risau hangit.
2.Kuah akan nampak kekuningan macam ni.
Ok. Bolehlah makan. Simpan dalam peti ais lagi sedap. Selamat mencuba