Nama Lara Khadijah McAfee menjadi perhatian netizen di media sosia gara-gara tular kisahnya mengutuskan surat kepada Ketua Pengarah Malaysia. Apa yang lebih istimewa lagi, surat tersebut kemudiannya mendapat balasan daripada Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurut murid Tahun Tiga di Sekolah Kebangsaan Seri Budiman itu, dia tidak menyangka akhirnya sepucuk surat daripada Ketua Pengarah Kesihatan tiba di peti surat rumahnya.

“Memang Beauty With Brain.” Teruja & Gembira, Lara Mahu ‘Frame’ Surat Dari Dr Noor Hisham. Inspirasi Sangat!

Surat yang tular itu adalah tulisan Lara dalam menghargai usaha Dr Noor Hisham dalam mengekang wabak Covid-19. Dalam pada itu, si cilik yang tinggal di terengganu turut menghadiahkan  ‘loom band’ atau gelang getah sebagai tanda salam perkenalaan lepada Ketua Pengarah Kesihatan.

“Memang Beauty With Brain.” Teruja & Gembira, Lara Mahu ‘Frame’ Surat Dari Dr Noor Hisham. Inspirasi Sangat!

Kedua-dua surat tersebut juga telah menyentuh hati rakyat Malaysia. Ada yang berkongsi ucapan tahniah atas kebijaksanaan dan keluhuran hati Adik Lara dalam mengungkapkan kata-kata kepada Datuk Dr Noor Hisham.

Comel je adik Lara Khadijah Anuar Mcafee
pandai menghargai ‘frontliner’ kita

Adik Lara cakap tak sangka dapat respond dari Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.
Katanya surat yang diterima akan di ‘frame’ di bilik.
Wah! Inspirasi sangat kan…

“Memang Beauty With Brain.” Teruja & Gembira, Lara Mahu ‘Frame’ Surat Dari Dr Noor Hisham. Inspirasi Sangat!

IKLAN

Baru berusia 9tahun, kecil kecil cili padi, adik Lara ni bergiat aktif dalam sukan gimnastik dan muay thai malah pernah memasuki pelbagai pertandingan tau.

Beauty with brain ni 😍

Oh sebab ada yang tanya kenapa nama Lara ada Mcafee.. she mix gaisss…. daddy omputih 😁

“Memang Beauty With Brain.” Teruja & Gembira, Lara Mahu ‘Frame’ Surat Dari Dr Noor Hisham. Inspirasi Sangat!

mommy name Mutiara.. daddy name Anuar Mcafee. adik beradik 3 orang.. Cornelius, Aidan dan Lara. 2 lelaki 1 perempuan and she is the youngest..

Sementara itu, Puan Faridah Mohd Ali dalam perkongsiannya di Facebook turut membuat ulasan mengenai kisah adik Lara.

IKLAN

Surat Lara Khadijah Kepada Datuk Dr Noor Hisham
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Surat yang ditulis oleh Lara kepada Datuk Dr Noor Hisham ini menarik hati seluruh rakyat Malaysia. Terharu sekali membacanya. Surat Lara menyentuh hati kita. Anak sekecil itu menaruh harapan kepada beliau. Lara mungkin telah memasang impian menjadi insan sehebat Datuk Dr Noor Hisham.

Lara Khadijah McAfee, pelajar tahun tiga dari Sekolah Kebangsaan Seri Budiman, Kuala Terengganu ini benar-benar mengkagumi Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia itu atas segala usaha dalam melaksanakan tanggungjawab beliau menangani Covid 19 yang melanda negara. Melalui handphone ibunya, surat itu dihantar kepada Ketua KKM Datuk Dr Noor Hisham itu.

Dan Datuk Dr Noor Hisham membalas surat Lara Khadijah itu. Beliau berterima kasih kepada Lara yang mengirimkan gelang tangan biru yang sangat cantik itu. Dipakaikan gelang itu kepada cucunya dan ia sangat menyukai pemberian Lara. Beliau sangat berbesar hati berpesan kepada Lara dan seluruh rakyat Malaysia agar terus tetap di rumah. Seluruh rakyat telah memainkan peranan yang baik dan bersama-sama beliau untuk menangani Covid19. Suatu hari nanti giliran Lara pula yang akan membantu menaikkan Malaysia.

Betapa beliau berjaya menambat hati seluruh masyarakat Malaysia dari sekecil Lara sehingga warga emas di hujung kampung. Inilah yang disebut “Doctor By heart”😭😭😭😭😭

Kata beliau kepada petugas Kementerian Kesihatan..
“Harapan negara kini disandarkan ke bahu kita. Sama ada kita berjaya atau tidak, ia bergantung kepada kita untuk menerajui perjuangan ini dan melakukan yang terbaik demi Raja dan negara.”

IKLAN

“Memang Beauty With Brain.” Teruja & Gembira, Lara Mahu ‘Frame’ Surat Dari Dr Noor Hisham. Inspirasi Sangat!

Figura ini menarik perhatian seluruh rakyat Malaysia. Setiap hari kemunculannya dinantikan untuk mendengar beliau mengumumkan status serta laporan semasa berkaitan dengan Covid19. Beliau cukup tenang, matang dan bersikap begitu profesional, meskipun tugas itu cukup berat baginya. Dalam kepenatan yang belum nampak penghujungnya, kemunculannya menjadi sumber inspirasi dan motivasi kepada seluruh rakyat. Harapan dan jiwa rakyat indah berbunga.

Malahan seluruh rakyat semakin mengkagumi Ketua Pengarah KKM ini apabila beliau dan dua orang doktor lagi dipilih antara tiga orang doktor terbaik dunia oleh Portal China Global Televisyen Network (CGTN). Portal itu menamakan Datuk Dr Noor Hisham sebagai wajah yang paling dipercayai.

Lebih mengharukan, Datuk Dr Noor Hisham begitu berjiwa besar apabila pujian dan pengiktirafan yang beliau perolehi itu dipulangkan kepada Perdana Menteri Malaysia, Menteri Kesihatan, Menteri-menteri, seluruh petugas frontliners, seluruh rakyat dan negara Malaysia. Begitu menyentuh hati sekali. Insan ini begitu luhur budinya.

Kita doakan rahmat dan keberkatan untuk Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Dilanjutkan usia dan terus kuat dalam tugasnya.

#kitajagakita #kitaakanmenang #covid19 #terimakasihhero #coronavirus #pkp

Sumber : FMT News , Facebook , Faridah Mohd Ali 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI