Bila orang menyebut tentang metabolisma, apa yang anda faham dan apa kepentingannya untuk kita ketahui? Sebenarnya metabolisma ialah kadar penggunaan/’pembakaran’ kalori oleh tubuh badan bagi memastikan segala fungsi dan proses dalam badan dapat berjalan dengan lancar. Ia adalah satu proses di mana makanan yang kita ambil akan ditukarkan kepada tenaga (kalori) untuk diguna pakai. Secara mudahnya, semakin tinggi metabolisma badan, semakin banyak kalori ‘dibakar’ lalu dapat mencegah kenaikan berat badan.

Jadi persoalannya, bolehkah metabolisma dalam badan kita ini ditingkatkan dan bagaimana caranya?

Nak tahu detail, jom kita baca perkongsian daripada pakar dietitian Mohd Khairul Azuan untuk pemahaman bersama. Ini perkongsiannya;

Ramai yang bertanya, bagaimana untuk tingkatkan metabolisma badan?
Ada beberapa faktor yang terlibat dalam menentukan naik atau turun metabolisma badan.

1. Saiz badan (genetik)- Orang lebih besar mempunyai metabolisma lebih tinggi dari orang yang lebih kecil. Bagaimanapun, orang yang tinggi dan kurus mempunyai metabolisma yang lebih TINGGI berbanding mereka yang rendah dan lebar. Luas permukaan yang lebih besar, lebih tinggi metabolisma.

2. Otot atau lemak (boleh diubah) – Fat free mass menyumbang 80% perbezaan dalam menentukan kadar metabolisma. Jadi atlet yang tinggi otot biasanya 5% lebih tinggi metabolic rate berbanding orang biasa.

IKLAN

3. Umur (tak boleh ubah) – Umur yang lebih tua akan mempunyai metabolisma badan yang lebih rendah. Perlu bersenam untuk kekalkan otot dalam badan.

Metabolisma Badan Boleh Naik Boleh Turun. Nak Kawal, Fahamkan Cara Pakar Dietitian Ni Sarankan!

4. Jantina (tak boleh ubah.. emmm)- Lelaki mempunyai metabolisma yang lebih tinggi berbanding wanita.

5. Hormon (semulajadi. Tak boleh kawal) – Selalunya bila ada masalah hyperthyroid (naik) dan hypothyroid (turun). Untuk wanita, biasanya metabolisma akan meningkat sedikit semasa period dan juga semasa mengandung.

IKLAN

6. Faktor lain (boleh kawal selagi tak berlebihan dan halal) – Pengambilan cafein , nikotin dan alcohol meningkatkan metabolic rate. Mereka yang tinggal di kawasan tropika juga mempunya metabolisma yang lebih tinggi berbanding mereka yang tinggal di kawasan bersuhu panas. Di kawasan yang terlalu sejuk pula, badan lebih mahu menyimpan lemak sebagai pelindung dari kesejukan.

Metabolisma Badan Boleh Naik Boleh Turun. Nak Kawal, Fahamkan Cara Pakar Dietitian Ni Sarankan!

7. Diet (boleh ubah & baiki) – Makanan tinggi protein dan lebih pedas juga meningkatkan metabolisma badan.

IKLAN

Bila kita faham faktor yang mempengaruhi metabolisma badan, kita dapat ambil peduli faktor mana yang dapat diubah dan mana yang tak dapat diubah. Ini dapat membantu kita dalam pengurusan berat badan.

Sumber : Mohd Khairul Azuan 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Menarik juga untuk anda miliki produk ini dengan pembelian secara Online dengan tawaran harga istimewa.

  1. Digital Jumpe Rope 
  2. Dumbbell
  3. Yoga Mat