Juga dikenali sebagai ‘wild marjoram’, oregano merupakan salah satu bahan penting dalam kebanyakan hidangan Itali seperti piza, sos dan kaserol. Berbanding herba lain yang lebih baik digunakan segar, oregano pula memberi lebih rasa jika menggunakan dalam bentuk dikeringkan.

Ia mengandungi kandungan omega-3 yang tinggi, di samping zat besi, mangan dan antioksidan lain menjadikan oregano salah satu herba yang memberi kesan positif kepada kesihatan tubuh. Patutlah ramai yang memberi komen daun ini boleh bantu rawat batuk, selesema dan seangkatan dengannya.

Bagi ibu-ibu yang nak buat oregano kering, boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Zuenidaa Rahman ini. Jimat belanja tak perlu beli dikedai lagi.

Salam..sblm ni dpt tips buat chili flakes n dried parsley guna AF.. Maka td sy pun cuba buat dried origano utk msk spagetti oglio olio. Alhamdulillah.. Mmg jadi.. Cuma.. Mcm bau dia jd x kuat dh laa banding yg fresh.. Ms fry tu kemain lg bau dia kluar.. Kalau guna yg fresh dr pokok lg kuat bau dia.. Rsnya, lps ni nk guna yg fresh jee kot😂😂😂. Sbb ada pokok sndiri.. Mgkin akn buat utk chili atau lain2 yg susah nk simpan..

Petik dr dlm pasu sbb merimbun sgt..
Ni yg nk bakar dlm AF( Airfrayer)
Yg ni utk replant
Yang dah garing.. Jadi sikit sangat😂😂 suhu 180°C 20minit..sebab bakar masa masih basah..
Setelah diramas2..
Dapat la banyak ni.. Selepas dah masukkan dalam spageti..botol paling kecik jee ni tau

Seronok juga ye kalau kita dapat realisasikan cita-cita anak kita. Mungkin dah besar nanti ada yang nak jadi polis, askar, nurse, peguam dan macam-macam lagi lah. Semua boleh!

Untuk itu, jom sertai Virtual Himpunan Cita-cita 2020 dengan daftarkan diri di http://www.wasap.my/60169647520

IKLAN

*Cara dan syarat boleh lihat di poster

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club