Juga dikenali sebagai ‘wild marjoram’, oregano merupakan salah satu bahan penting dalam kebanyakan hidangan Itali seperti piza, sos dan kaserol. Berbanding herba lain yang lebih baik digunakan segar, oregano pula memberi lebih rasa jika menggunakan dalam bentuk dikeringkan.
Ia mengandungi kandungan omega-3 yang tinggi, di samping zat besi, mangan dan antioksidan lain menjadikan oregano salah satu herba yang memberi kesan positif kepada kesihatan tubuh. Patutlah ramai yang memberi komen daun ini boleh bantu rawat batuk, selesema dan seangkatan dengannya.
Bagi ibu-ibu yang nak buat oregano kering, boleh cuba tip yang dikongsikan oleh Puan Zuenidaa Rahman ini. Jimat belanja tak perlu beli dikedai lagi.
Salam..sblm ni dpt tips buat chili flakes n dried parsley guna AF.. Maka td sy pun cuba buat dried origano utk msk spagetti oglio olio. Alhamdulillah.. Mmg jadi.. Cuma.. Mcm bau dia jd x kuat dh laa banding yg fresh.. Ms fry tu kemain lg bau dia kluar.. Kalau guna yg fresh dr pokok lg kuat bau dia.. Rsnya, lps ni nk guna yg fresh jee kot😂😂😂. Sbb ada pokok sndiri.. Mgkin akn buat utk chili atau lain2 yg susah nk simpan..
Seronok juga ye kalau kita dapat realisasikan cita-cita anak kita. Mungkin dah besar nanti ada yang nak jadi polis, askar, nurse, peguam dan macam-macam lagi lah. Semua boleh!
Untuk itu, jom sertai Virtual Himpunan Cita-cita 2020 dengan daftarkan diri di http://www.wasap.my/60169647520
*Cara dan syarat boleh lihat di poster
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
3 Resipi Spaghetti Ni Paling Ramai Suka, Dikongsikan Daripada Yang ‘Otai’ Memasak!
Spaghetti sebagai mana kita tahu macam-macam menu boleh disediakan untuk dijamu kepada seisi keluarga pada bila-bila masa. Sama ada untuk dijadikan menu sarapan, tengah hari mahupun menu makan malam, nyata menepati selera.
Jadi di sini KELUARGA kongsikan 3 resipi berasaskan spaghetti yang viral dan mendapat tumpuan warganet.
RESEPI SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
1 paket spaghetti =(500 gram)
Udang sederhana anggaran 400gram
Sotong 400 gram
Cendawan butang10biji(boleh letak jika suka
Cili padi hijau 5 batang- dihiris
Cili padi merah5 batang- dihis
Bawang Holland atau bawang besar 1 biji -dipotong dadu
Bawang putih 7 ulas -dicincang
Butter 5 cm
Minyak zaiton 5 sudu besar
(Kalau nak letak minyak masak pun tak apa)
Parsley 1 sudu kecil
Oregano 1 sudu kecil
Basil 1 sudu kecil
Lada hitam1 sudu kecil
Serbuk cili @chili flakes 1 sudu kecil jika
Garam dan serbuk perasa
Air rebusan speghetti 2 senduk
Cara rebus spaghetti
1)masak air sehingga mendidih,gunakan periuk Yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang Dan masak dengan sempurna
2)apabila Sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar Dan masukkan spagheeti
3)anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara MEMASAK spaghetti aglio olio
1)API Yang sederhana
2.panaskan butter Dan minyak zaitun,
2)masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
3.masukkan bawang Holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
5.masokkan udang Dan sotong(Gaul sehingga masak
6.masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes ,garam Dan serbuk perasa
7.masukkan spaghetti Yang telah direbus Dan Gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti ,Serta rasakan dengan secukup rasa Yang diinginkan
kredit: Nurul Ateekah
Creamy Salsa Spaghetti Pepperoni With Salmon Grill
Untuk hidangan 4 orang
Rebus sebungkus spaghetti / any pasta anda suka toskan, gaulkan bersama olive oil..letak tepi.
Panaskan kuali..
-Masukkan butter 2 tbsp bersama sedikit olive oil kedlm kuali.
-Tumis garlic cincang & bawang merah dadu
(Banyak mana, agak-agak)
-masukkan 1/2 cup hirisan mushroom shitake ( boleh letak lebih ikut citarasa)
-Masukkan 1-2 tbsp tepung gandum
(Kacau sebati bersama tumisan)
– masukkan 1 cawan susu full cream
Kacau sampai likat
– masukkan 1/2 cawan cream cheese KC guna jenama Tatura.
(Kalau takde cream cheese boleh guna cheese keping dlm 5 – 6 keping atau cooking cream)
*Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit kawal kelikatan anda suka..
( tutup api dan blend halus jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik).
Kemudian dah blend tuang kembali ke kuali asal..pasang api medium
Masukkan semua bahan di bawah ke dalam kuali bersama creamy sauce blend tadi.
– masukkan 3 tbsp tomato puri
– masukkan 1 tbsp cili powder
– masukkan 1 tbsp cili flake/cili powder
– masukkan 1 tsp serbuk lada hitam
– 1 tbsp mix herb
– dry pasley, agak2
– 1 – 2 tbsp perahan lemon
– garam dan gula secukup rasa
– jika nak sedap lagi boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa..kc tak letak sbb jarang masak guna bahan bersumberkan msg. Kadang2 saja.
Kacau2..kalau telalu likat masukkan air..kawal kelikatan mengikut selera anda..
Panas kan pan lain..tumiskan garlic cincang
-Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yg anda suka(potong slice)
– masukkan pepperoni. Sedikit lada hitam dan sos tiram..kacau2..sampai agak garing..masukkan dlm kuah kita dalam kuali gaul2 dan masukkan skali spaghetti..kacau2..tambah air jika terlalu likat..ikut citarasa anda…
Hidangkan ..tabur pasley+cheese powder. Siap.
Sumber : Shida Razak KC
Spaghetti Goreng Telur Masin/Salted Egg Yolk Spaghetti
Bahan
Spaghetti 1 bungkus (boleh guna pasta jenis lain)- rebus, tos, simpan seedikit air rebusan & ketepikan
Udang/ayam/sotong – kupas/potong & bersihkan
4-5 biji Telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dgn garfu)
Bwg putih 3-4 ulas – ketuk
Butter (salted) 2-3 sudu
Daun kari
Cili padi potong (ikut kepedasan msg2. Sy letak 2-3 biji)
Garam & gula secukup rasa
Cara
1. Panaskan kuali, masukkan butter & bwg putih. Tumis
2. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih
3. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam & gula.
4. Masukkan spaghetti & 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang
Variasi:
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah
2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nnt muak.
3. Boleh guna resepi sama utk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin (rujuk gambar akhir). Udang/ketam/sotong/ayam diperap dgn sedikit garam, serbuk lada hitam & tepung jagung (jgn tambah air nnt keras kejung) & digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resepi di atas.
Selamat mencuba!
Sumber : Hani mohamed
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Pastikan Tanaman Terjaga Dengan Baik, Bahan Yang Satu Ni Wajib Ada Jika Nak Selamatkan Tanaman!
Tanaman dan pokok yang kita tanam dan jaga sekian lama ibarat menatang minyak yang penuh adalah satu tanggungjawab besar buat kita. Kalau nak balik kampung, satu yang menjadi kerisauan pada kita selain rumah pastinya tanaman yang mekar subur di belakang rumah.
Bimbang jika tanaman kering dan layu jika pulang lama ke kampung. Itu kisahnya jika pokok tidak disiram. Masalah ulat dan beberapa gangguan lain menjadi bermacam perkara yang merisaukan kita.
Tapi tahu tak ada cara mudah nak jaga tanaman kita. Hanya gunakan CUKA sahaja untuk menjaga tanaman kita. Cuka yang bersifat asid membantu tanaman menjadi lebih baik.
Berikut merupakan kelebihan cuka buat tanaman kita yang dikongsikan oleh Mimie Chinta Chaira di grup Rose Club For Home Gardener. Menarik untuk kita tahu.
3 KEGUNAAN AJAIB CUKA MASAKAN DI KEBUN YANG PERLU ANDA CUBA
Cuka masakan mempunyai keajaiban seperti bahan dapur lain antaranya baking soda, garam dan sebagainya. Ramai yang sudah tahu mengenai penggunaan cuka masakan di kebun atau laman. Namun mungkin ada satu atau dua dari sepuluh perkara yang dinyatakan ini anda sudah lupa. Jom recall balik pengunaan cuka masakan di kebun.
Membunuh Rumpai
Dari anda membazirkan duit untuk membeli racun kimia untuk memusnahkan rumpai yang tumbuh di laman, lebih baik gunakan cuka. Murah, mudah dan kalau tak habis tak perlu risau, boleh simpan kerana nanti anda boleh gunakan dalam masakan. Lagi pun, cuka tak berbau busuk seperti bahan atau racun kimia kan?
Cara penggunaannya:
1. Tuangkan cuka terus pada rumpai yang hendak dimusnahkan.
2. Tahap asid yang terkandung dalam cuka tu akan merosakkan tumbesaran rumpai tanpa merosakkan stuktur tanah.
Cegah Semut Di Laman
Semut tak suka akan bau cuka sebab baunya yang kuat. Jadi buatkan satu semburan khas untuk halau semut. Sediakan bancuhan ini.
Cara penggunaannya:
1. Sediakan bancuhan 1 bahagian cuka bersama satu bahagian air.
2. Semburkan pada laluan semut atau lebih mudah siram kan bancuhan tersebut di markas semut.
3. Semut tak mati, tapi dia akan menghindari dari bermastautin di laman atau kebun anda. Kaedah ini juga, sesuai untuk kegunaan di dalam kediaman untuk mencegah semut.
Baja Untuk Tanaman
Ada sebahagian tanaman yang memerlukan tahap alkali yang tinggi untuk pertumbuhan dan hasil optimum seperti gardenia dan begonia. Anda boleh gunakan cuka sebagai baja untuk tanaman jenis ini. Sediakan bancuhan semburannya.
Cara penggunaannya:
1. Gunakan 1 gelen air bersama 1 cawan cuka.
2. Semburkan pada tanaman yang telah dikenalpasti sekurang-kurangnya 2 minggu sekali.
3. Hasilnya begonia anda akan berbunga lebat.
Kredit: Mimie Chinta Chaira
Resipi Enak Daging Bakar Style Thailand Yang Pasti Buat Anda Terliur. Lelaki Ni Kongsikan Rahsia Daging Maintain Moist. Cukup Mudah!
Asyik makan sup atau daging goreng sahaja, apa kata ibu-ibu cuba resipi Yang dikongsikan oleh saudara Hmi Yusof ini . Nampak sedap dan menyelerakan.
Daging bakar Thailand style.. Sawadikappp…!!! Gais, saya nak share menu saya try semalam. Nampak macam sikit & simple tapi bila makan memang kenyang.
Kalau dah bosan mengadap nasi hari-hari Boleh la cuba resepi ni…serius sedap. aroma segar dari daun ketumbar buat rasa nak repeat buat lagi.
Jangan lupa share dulu, nanti dah kebawah post ni jenuh nak scroll balik bile nak buat. Raya korban dah dekat nanti daging banyak kat rumah boleh la cuba.
RESEPI
Untuk daging:
Sos tiram
Kicap manis
Madu
Serbuk lada hitam
Minyak masak .
Caranya:
Gaul semua bahan dan perap bersama daging selama 1 jam. Lepas tu bakar ikut tahap garing yang korang suka.
Tips:
Jangan bakar lama sangat untuk maintain moist daging tu.. baru sedap.
Saya bakar atas hot plat / gridle pan. . Untuk Pencicah… Bawang putih (bakar dulu) Cili merah Cili thai Daun ketumbar Sos nampla(sos ikan) Air limau nipis .
Caranya:
- Potong halus dan tumbuk cili & bawang putih.
- Cincang halus daun ketumbar Gaulkan semua bahan bersama sos nampla dan air limau nipis.
- Nak hidang bersama salad atau bahan lain pun boleh juga.Tapi saya suka steam & grill vege. . .Sos ni sedap juga kalau uolls nak grill udang @ sotong sekali…Siappp…!!! jom makann….
Sumber: fb Hilmi Yusof