Apabila bergelar ibu dan isteri, tentu kaum wanita sentiasa mencari idea-idea menu masakan untuk seisi keluarga. Masakan yang dihasilkan akan memberikan aura kasih sayang kepada keluarga. Bagi yang gemar membuat kek untuk seisi keluarga, boleh mencuba cara membuat kek paling mudah. Caranya ialah hanya guna rice cooker. Kepada nak cuba cara masak guna rice cooker ni jom cuba cara Puan Jun Din.
Kek minyak versi rice cooker
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1cawan susu pekat
5 biji telur
1 sk vanila
1 sb b.powder
1 sb ovellate
1 cawnn minyak
Pewarna ikut suka
Cara-cara membuatnya:
*Putar telur + gula + ovellate – kembang.
*Masukan susu pekat & esen vanila.
*Masukan tpg sikit2 hingga habis..
*masukan minyak gaul sebati.
*Bahagikan & warnakan. Periuk nasi sapu majerin rata-rata.
*Masukan adunan kedalam periuk nasi. Buat corak ikut suka.
-Saya tak lapis cuma tompokkan sahaja.Dah siap, masak macam masak nasi. Just tekan butang periuk. Dalam masa sekejap sahaja butang tu akan naik. Tak pe biar je, dalam 10 ke 15 minit tekan semula butang tu. Buat lah begitu sehingga kek masak.
Selamat mencuba!
Kulit Karipap ‘Berjerawat’ Macam Ni Memang Sedap. Rangup Sampai Ke Petang!
Ramai yang suka makan karipap panas-panas yang rangup. Memang jadi makanan kegemaran sejak kecil lagi.
Biasanya akan menjadi makanan untuk sarapan pagi atau minum petang. Biasanya kita akan membelinya di kedai.
Namun asyik beli aje, apa kata buat sendiri, gerenti dapat makan panasa-panas bersama keluarga.
Nak buat karipap menjadi sedap dan rangup ni ada caranya. Nak tahu caranya jom ikuti perkongsian puan Qasih Jue Aisya yang berkongsi di grup Masak Apa Hari Ni.. (MAHN) dengan perkongsian lebih seribu share!
Jom lihat resipi puan ini!
KARIPAP SEDAP RANGUP SAMPAI KE PETANG
Kadang malas nak buat, terasa nk makan karipap beli je senang cita.. Tapi bila mai mood rajin buat sendiri, puas hati dapat banyak biji, selebih kita frozenkan.. Saya suka kulit karipap berjerawat mcmni sedap. Saja nak share sini..
KULIT KARIPAP
Sekilo tepung gandum
3 sdb tepung beras
3 sdb planta/ majerin
2 senduk kecil mnyak masak (panaskan)
1 sdk air kapur
Sedikit garam halus
Dan sedikit AIR SEJUK (ais)
– air nie sya agak² sja ikut kelembutan doh –
CARA PENYEDIAANNYA:
Satukan tepung gandum ,tepung beras, garam, planta/majerin dan air kapur dlm 1 bekas..
Panas mnyak masak, kemudian tuang kedlm adunan tepung td, kacau dgn senduk ye, hati² sbb panas.. bila tepung dah jadi mcm serbuk roti, masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sampai doh menjadi lembut elok.
Dah siap klim. Susun dalam bekas.
Petua : Sebelum klim karipap, sapu air keliling karipap then klim tekan kuat sikit yer, in shaa Allah nnti goreng x terbukak.. cara sya mcmtulah.. nak karipap bejerawat pastikan mnyak betul² panas baru masukkan dlm tepung adunan, masa bancuhan awal..
Inti buat mcm biasa…rempah daging, ubi kentang, daun sup, daun kari dan isi ayam..
Goreng sampai garing!
Sumber: Qasih Jue Aisya
.
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Tak Perlu Banyak Bahan, Step Mudah Resipi Asli Wajik Gula Melaka
Bila bercakap tentang pemanis mulut waktu raya, mesti dodol yang pertama terlintas di fikiran. Tapi, tahukah anda wajik juga merupakan salah satu menu raya yang digemari ramai. Wajik juga mempunyai tekstur yang sedikit kenyal dan rasanya yang manis dan berlemak.
Tak susah pun nak buat wajik ni, hanya ikut sahaja cara yang dikongsikan oleh Seri Ibrahim ini. Katanya ini resipi asli daripada ibunya dan sedikit berbeza dengan wajik yang biasa.
“Wajik pulut ni resipi tradisi dari bonda saya. Guna gula melaka asli. Untuk makluman, wajik ni jenis pulut keras ye.
“Kalau kita makan pulut dia keras rangup dan tak kembang. Kita orang melaka memang tak suka makan wajik kembang,” tulisnya.
Wajik Pulut Gula Melaka
Bahan-Bahan:
- Beras pulut 1kg
- Gula melaka asli 900gm (gula melaka asli boleh beli kat melaka. Guna gula melaka fake confirm tak jadi. Seriously)
- Gula pasir tebu / gula merah 3 sudu
- Gula pasir 1 cawan..
- Santan 1kg (guna santan asli ye.. tak mau santan kotak.. Nanti kurang aslinya)
- Daun pandan 2 helai
Cara-Cara:
- Rendam beras pulut sehingga kembang dalam 2-3 jam bolehla.
- Lepastu kukus pulut sehingga masak. Jangan lama sangat nanti wajik kembang.
- Lepastu sejukkan pulut dan buang bahagian tepi yang kembang tu. Tak mahu masukkan pulut yg kembang.
- Kemudian masukkan santan, gula melaka, gula merah dan gula pasir ke dalam kuali.
- Masukkan sekali daun pandan. Siatkan daun pandan dan simpulkan. Kacau sehingga pekat dan buih membuak (mak saya guna istilah sehingga air gula dah tangkap betuk).
- Keluarkan daun pandan, kemudian masukkan pulut tadi. Kacau sehingga pekat dan beras pulut bertukar jd keputihan. Kena kacau je dgn api perlahan sbb takut hangit..
- Bila dah masak, keluarkan wajik dan letak dalam bekas yang dialas daun pisang yang sudah dilayur. Tujuan dia untuk menaikkan lagi aroma dia.
- Kalau nak tahan lama org kata kacau sehingga naik gula.
Sumber: Seri Ibrahim
Resipi Kuih Telaga Emas Yang Kenyal Di Luar, Lembut Di Tengah. Caranya Pun Cukup Mudah, Hanya Guna Sukatan Cawan Jer. Patutlah Viral!
Kuih muih antara menu yang sering dihidangkan buat sarapan mahupun minum petang. Bagi ibu-ibu yang gemar mencuba menu baru, apa kata cuba pula resipi Kuih Telaga Emas yang kini tular.
Menerusi Facebook Masak Apa Hari Ini (MAHN), Wanita ini Zura Zu berkongsi resepi kuih telaga emas yang mudah dan lazat. Jom cuba!
Bahan-bahan untuk kulit hijau
- 250 gram tepung pulut
- 3 sudu makan tepung gandum
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 1/4 cawan air
- Sedikit perisa pandan
- Sedikit pewarna hijau
- Secubit garam
Cara-cara menyediakan
1. Satukan kesemua tepung, garam dan perisa pandan.
2. Kemudian, tuangkan air sedikit demi sedikit, jangan sampai habis (sambil uli jadi doh tak lekat di tangan).
3. Letak sedikit pewarna hijau.
4. Buat bulat-bulat anggaran 24 gram. Korang tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak.
Bahan-bahan inti kastard
- 1 cawan santan kotak
- 1 cawan air suam
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1/4 cawan tepung gandum
- 3 biji telur
- 1 penutup botol esen vanilla
- Sedikit pewarna kuning telur
- Secubit garam
Cara-cara menyediakan
1. Satukan santan dan air suam, kemudian campurkan esen vanilla dan gula (kacau sehingga larut).
2. Seterusnya, masukkan telur dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung kastard, garam dan pewarna kuning telur sehingga sebati dan mesra.
4. Tapis adunan dan tuang ke dalam acuan lompang yang disapu minyak.
5. Pastikan air kukus betul-betul mendidih sebelum kukus selama 10 hingga 12 minit. Api dalam keadaan yang sederhana besar.
Selamat mencuba!
Sumber: Zura Zul & Masak Apa Hari Ini