Kunyit hidup adalah antara ramuan yang sering digunakan untuk bahan masakan. Kunyit atau daunnya sering digunakan untuk masakan rendang dan gulai. Selain membeli di kedai, kita boleh cuba tanam ramuan ini. Lebih jimat.

Menerusi facebook seorang lelaki telah berkongsi cara menanam kunyit dan dalam masa dua minggu boleh dapat hasilnya. Boleh dilakukan  semasa perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakaan (PKP) ni.

Ikuti perkongsian ini

Ha, 2 minggu lebih tumbuh dah daun kunyit ni. Boleh la masak rendang untuk Iftar nanti. Fuh jimat duit. Mahal tau orang jual daun kunyit ni!

Orang perempuan, suruh suami/anak/adik beradik korang tanam kunyit ni ha. Bukan susah dan lama pun nak tunggu macam durian kan.


Orang lelaki, korang tanam jelah. Senang je nak buat. For sure boleh menggembirakan hati ibu atau isteri korang. Paling tidak, dapat gembirakan hati sendiri pun jadilah!


Sebelum tu, selain buat rendang, daun kunyi ni nak buat apa? Haa, banyak boleh guna dalam masakan. Saya pun tak reti sangat, minta tolong chef tetap kat dalam rumah ni je decide . Cikgu Sho telan je. Hehe

IKLAN


Ok, step nak tanam kunyit, kena sediakan KUNYIT HIDUP. Jangan korang guna kunyit Adab ka, Faiza ke! Sampai kiamat tak tumbuh! Time beli cakap KUNYIT HIDUP ok.


Rujuk gambar untuk step tanam kunyit. Pada setiap gambar ada diskripsi. 

IKLAN

Selamat mencuba!

Sumber: Shariful Fadzli

.
Cikgu Sho
Suka Rendang Daging