Anak-anak mana yang tak nak berjasa kepada ibu ayah kan? Hulurkan duit setiap bulan sebagai tanda membalas jasa mereka menjaga dan membesarkan kita sedari kecil lagi.

Namun… Dalam hidup kita mesti akan ada satu saat di mana kewangan kita tak mencukupi untuk diberikan kepada mereka. Waktu tu rasa bersalah sangat! Nak tak nak, kena lah jujur supaya mereka pun tidak tertanya-tanya.

Tetapi… Tahu tak, tak semua benda kita perlu jujur tau! Lebih-lebih lagi bila berkenaan dengan susah hati seorang ibu ni. Mana taknya, bila mak susah hati, sentiasa terfikir-fikir hingga bawa kepada lisan. Tak ke kata-kata itu tadi boleh menjadi doa? Seperti yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook Pak Cik Bakar Baharom. Jom ikuti perkongsiannya.

Tips murah rezeki

Dengan mak ayah, jangan kita lokek, jangan kedekut. Bukan maksud kat sini kita bagi lebih dari kemampuan. Tapi jangan sekali kali cakap kat mak ayah yg kita “ x ada duit”.Walau hakikatnya kita je yg tau struggle kita, but dont ever say it to your mom especially.

Tau sbb apa.?

Mak ni manusia keramat yg secara azali syg dan kesian kan anak dia. Contoh la kan, ko ckp cmni..

“Mak sorry tak dapat bagi duit kat mak..saya sesakkk..saya takde duit mak..x cukup duit”
Dan mak akan ckp apa.?

“Tak pe.. mak paham..”

Dan kau tau apa yg berlaku lepas tu.? Mak akan amplify kan “xde duit” kau tu setiap masa
Seperti..

“Kesian kat abg kau tu.. dia SUSAH ..dia TAK ADA duit..dia SESAK..dia MISKIN..”

IKLAN

Mak dok ulang la benda tu sbb betul2 kesian kat kau. Dan melalui pemerhatian dan pengalaman. Sungguh eh jadi miskin hidup kau. Mungkin sbb mak amplify ayat tu dan indirectly jadi doa.

 

Korang kena ingat, bukan amount yg penting utk mak ayah kita ni. Sbb sedar x kita sbnrnye dorang yg bela kita dari kita kecik sampai kita tua.? Makanya tanpa duit kau pun mak ayah kita lebih dulu boleh manage hidup dorang. Xdenye sbb kau x bg duit dorang mati tercekik.

Bagi duit tanda ingatan… Mdno ingat pesan mak

“Orang pemurah ni, gaji dia rm10, 0.50sen dia bg kat org..”

“Tapi kalau org kedekut, gaji dia 20,000 pun akan kata x cukup”

Mdno, pegang kata kata tu dan sentiasa berprinsip. Bukan amount yg paling penting, yg penting ingatan. Walaupun dari gaji ku 3.50 sejam mdno dah bagi duit kat mak, duit elaun biasiswa waktu belajar pun bagi sikit kat mak rm50. Penah je x cukup duit tapi beli barang makan + rm30. Tapi never mdno sebut yg mdno xde duit depan mak ye. Never.

IKLAN

Mulut Jangan Dok ‘Ratib’ Tak Ada Duit Depan Mak, Takut Bertukar Jadi Doa!

Mdno sentiasa pura pura ada duit. Sentiasa ckp ala ala poyo

“Ala x pe mak, do ada banyak lagi duit 😂”

“Ala jgn risau la mak, duit gaji tahun lepas x abis lagi..” ( padahal…time tu credit kad 5 keping dok guna 😂)

Akibatnya.. Mantra mak mdno kat famili kitorang apa tau

“Adik xpaaa..adik banyak duit..”

“Adik x paaa adik kayaaa”

IKLAN

Walaupun time tu gaji ku 3.50 sejam pun tetap la meniti di bibir mak ani yg aku ni kaya 😂😂😂

So korang, pandai pandai la, mmg adakalanya kita short sikit nak bagi kat mak ayah. Tapi jgn di sebut depan dia “mak,saya x ada duit”. Instead, cakap laa

“Nah mak, bulan ni, bagi banyak ni dulu eh, nanti orang bagi lagi , doa la byk rezeki lebih”

Takpun, belikan la beras sekampit telur 1 tray.. Dari asikkk dok ratib mak org miskin org sesak org xdak duit mak org tak cukup duit. Mulut mak masin tau x.

Sekian tips dari madno yg sentiasa belagak kaya depan mak ani. Walaaaupun.. 😂😂

P/s : korang tengok? setiap kali mdno bg duit,setiap kali tu mak mdno doa allah ganti 10x ganda .mungkin i akan jadi jutawan bila i umoq 40 esok. Hahaha

Sumber : Pak Cik Bakar Baharom

https://www.youtube.com/watch?v=Yb_zk_ekL2M&t=199s