Sekarang musim si kecil batuk selesema jadi Dr Say pesan kepada ibu bapa supaya sentiasa berjaga-jaga. Bagi yang ada anak kecil tentu perasan situasi ni. Mana tidaknya bila bawa anak ke klinik sudah pasti ramai pesakitnya di kalangan anak kecil.

Ibu bapa mana tak risau dengan situasi tersebut. Apatah lagi sejak hidup dalam zaman virus Covid-19. Asalkan anak ada gejala sahaja, ibu bapa dah susah hati dan hamper selang sehari terpaksa buat ujian kendiri untuk si kecil.

Walaupun sudah dirujuk kepada doktor bahkan ubat juga sudah diberi tetapi nampaknya jangkitan batuk selesema si kecil masih berpanjangan. Jadi apa sepatutnya kita nak buat?

Cuba teliti dan fahami betul-betul penjelasan oleh Dr Say Shazril yang turut melalui situasi tersebut dan telah membawa bayinya berjumpa doktor pakar respiratori bagi merujuk jangkitan batuk selesema berpanjangan.

Jaga-jaga ibu bapa di luar sana

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Lama dah tak buat post kesihatan maka arini sy nak bukak topik yg sekarang musim batuk selesema budak2. Terutamanya yg anta anak2 ke daycare. Kisahnya Sef dah selsema almost sebulan.

Batuk almost 2 minggu & Covid test hampir selang sehari kami buat & semuanya negatif. Apa yg buat sy tenang is Sef masih aktif tersengih & makan minum pun masih berselera.

Tak dinafikan kadang2 boleh dengar bunyi semput (wheezing) tapi selagi nafasnya tak berapa laju (budak 6 – 18 bulan normal pernafasan 20-40), dadanya tak berlekuk (use of accessory muscle) bagi sy tak perlu masuk ward.

Musim Acute Bronchiolitis

Tapi lumrah seorang wanita bergelar isteri, semestinya mereka risau & mahukan kepastian. Apa suami dia cakap walaupun suami dia terunggul pun mesti dia takkan percaya.

Jadi kami bawak Sef pergi Hosp Putrajaya hari Selasa. Nothing much seperti yg sy jangkakan. Doktor di kecemasan bagi ubat sikit & benarkan Sef pulang. Ingat bini lega dah tapi arini dia runsing lagi maka terus kami ke SJMC berjumpa pakar respiratori.

IKLAN

Kata beliau this is most likely caused by RSV (sejenis virus bernama Respiratory Syncytial Virus) yg menyebabkan penyakit bernama Acute Bronchiolitis & sekarang adalah musimnya.

Tiada antibiotik untuk si kecil

Since it is caused by virus, tiada antibiotic untuknya hanyalah supportive measure yakni kalau demam bagi ubat demam, kalau hidung tersumbat bagi nasal drops/ sedut kahak.

Selain tu kena bersabar sebab batuk ni boleh tahan up to sebulan. Cuma kalau nafas makin laju, dada berlekuk, Sef taknak makan minum, Sef nampak penat ahaa itu indication untuk datang kembali, other than that kena bersabar sehingga jangkitan reda. Sef tak ditahan ward. Bini akhirnya lega.

Pakar siap tambah, “even if its Covid, monitor his feeding, breathing & activity” sebab again nothing much can be done except supportive measures. Kepada parents yg dm sy berkongsikan yg anak mereka juga tak berapa sihat, we got this! THIS TOO SHALL PASS. Cuma rindunya nak tidur straight 8 jam tanpa gangguan ahaha.

Sumber: Instagram say_shazril

IKLAN

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada panel-panel seperti Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Keluarga Gader adalah komuniti yang menghimpunkan semua ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh keluarga. Join  Telegram Keluarga Gader Club (https://t.me/keluargagaderclub)