Naik tembok libatkan rumah jiran, jangan sampai ada yang teraniaya, kontraktor jangan kejar untung saja. Ramai pemilik kediaman memilih untuk menaikkan tembok dinding untuk tujuan privasi.

Naik Tembok Libatkan Rumah Jiran, Jangan Sampai Ada Yang Teraniaya

Bagaimanapun ramai yang lupa tentang tata cara dan juga ‘adab’ ketika ingin membina tembok dinding di kediaman masing-masing. Ye memang kita inginkan privasi namun ada perkara yang perlu kita ambil kira dan buat sebelum, ketika dan selepas membina tembok dinding.

Melalui perkongsian Mahanom Mohammad seorang kontraktor yang bertauliah dan berpengalaman luas dalam bidang pembinaan, beliau berkongsi fakta tentang topik ini.

Naik Tembok Libatkan Rumah Jiran, Jangan Sampai Ada Yang Teraniaya, Kontraktor Jangan Kejar Untung Saja

ETIKA KONTRAKTOR APABILA TAPAK MELIBATKAN JIRAN: 

Apabila pelanggan kita minta bina dinding pembahagi sempadan mereka dan jiran, satu perkara yang tidak dapat elak adalah, memasuki kawasan jiran. Oleh itu amat penting untuk kita memastikan sisa binaan kerja tidak mengotorkan rumah jiran hingga mengancam keselesaan hidup mereka pula.

Menaikkan dinding melibatkan kerja menyusun bata dan mengikat bata-bata yang disusun dengan bancuhan mortar, yang diantara bahan utamanya adalah pasir dan simen. Oleh kerana itulah, dalam teknologi binaan, batu bata yang disusun dan diikat dengan mortar tadi, permukaan dinding itu perlu dilepa iaitu di tutup dengan satu lapisan simen, sebelum ia dilicinkan dan di cat cantik.

Kontraktor Jangan Kejar Untung Saja

Ini bukan sahaja untuk melindungi ikatan dan susunan bata itu dari terdedah kepada panas, hujan dan cuaca yang melampau. Bahkan dengan melepa permukaan batu-bata tadi, ia juga menghalang serpihan partikel yang rosak (akibat dedahan iklim) dan terbang terlepas ke udara. Dan sudah pastilah akan memasuki rongga-rongga penafasan mereka yang dekat padanya, iaitu jiran atau haiwan peliharaan mereka.

Saya selalu jumpa, apabila seorang pemilik rumah hendak menaikkan tembok dinding, mereka hanya melepa dan mengecat cantik permukaan dinding dalam kawasan rumah mereka sahaja. Sementara permukaan dinding di bahagian rumah jiran, dibiarkan sahaja tidak dilepa.

Naik Tembok Libatkan Rumah Jiran, Jangan Sampai Ada Yang Teraniaya, Kontraktor Jangan Kejar Untung Saja
Kredit foto: Freepik

Maka terdedahlah si jiran dengan partikel-partikel mortar dan bata yang tidak ditutup ini.
Jangan begitu kawan. Nasihatkan pelanggan kita untuk melepa juga permukaan dinding rumah jiran. Lebih manis jika mengecatnya juga dengan warna yang jiran suka.

Inilah etika dalam kerja. Tidak meletakkan untung semata-mata, tetapi memikirkan juga keharmonian pelanggan kita dengan jiran sebelah mereka. Bila hendak bina rumah orang, binalah seperti kita bina rumah untuk ibu bapa kita.

IKLAN

Bila kerja tersebut melibatkan kawasan jiran, buatlah kerja seolah jiran itu, adalah kita sendiri. Yang diubahsuai rumah sebelah, tapi yang di lawat tapak hari ini adalah kerja-kerja yang melibatkan rumah jiran pelanggan kita.

Sumber: Mahanom Mohammad

Baca juga artikel lain: Sempat Bergambar Dan Muat Naik Kapsyen I Did Perkongsian Terakhir Sebelum Maut Dihempap Tembok Akibat Gempa Bumi!

Buat Tembok Guna Bata Merah, Lagi Kemas Cantik Bila Buat Sendiri Dengan Teknik Ni!

Kulat Pada Dinding Rumah Perabot Jadi Punca Penyakit, Begini Cara Nak Hilangkan

 

IKLAN

 

Naik Tembok Libatkan Rumah Jiran, Jangan Sampai Ada Yang Teraniaya, Kontraktor Jangan Kejar Untung Saja

Jom bawa anak-anak pergi Zoo Melaka, boleh tengok animals dan main games! Boleh menang banyak hadiah tau.

Klik sini untuk daftar: https://kliik.je/product-details/79?title=simpan-challenge-sspn

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI