Tidak ramai yang tahu cara mencuci sayur dan buah-buahan dengan betul sehingga ada yang sanggup guna sabun tertentu untuk memastikan ia bersih.

Bagaimana pula cara anda membersihkan sayur dan buah dengan cara yang betul tanpa menggunakan sabun khas dapat membasuh sayur dan buah dengan bersih dan selamat.

Nak tahu caranya ikuti perkongsian  Abu Hannah.  Jom lihat caranya!

Kenapa rendam buah dengan cuka?Nak Buang Kekotoran Pada Sayur Dan Buah, Guna Cara Ni Sangat Mudah Supaya Kekal Bersih Dan Selamat.

1) Sebab nak bg tahan lama sikit masa simpan.

2) Nak cuci segala racun dan segala mak nenek pesticide yg digunakan pd tanaman.
Selain cuka?

Boleh jer guna garam pink tu utk hilangkan racun. Tp kalau guna cuka lama la sikit boleh simpan.

Caranya, sebekas air dan tuangkan sedikit cuka. Slps 15 minit keluarkan. Dan jgn bilas dgn air biasa, kemudian terus simpan dlm peti ais.

So baki air rendaman tu nak buang ker?
Jgn buang. Rugi. Biasanya baki air rendaman cuka tu aku buat rendam chopping board kat dapur tu. Yelah papan pemotonv daging dan sayur ni kdg cuci mcm tu jer x bersih sgt. Even sabun pun bukan bunuh semua bad microbes. So guna cuka.

Selain tu?
Tuang dlm periuk nasi elektrik yg dh siap dicuci. Biarkan beberapa jam. Utk bunuh bad microbes dan fungus yg x nampak dek mata kasar. So xdelah nasi cpt basi nti bila masak.

IKLAN

Selain tu?
Tuang kat sinki dapur. Letak garam kasar kat lubang sinki dapur dan tuang air cuka. Utk cuci dan buang lelemak yg melekat dlm saluran. Microbes dan kulat pun hilang. Xdelah bau yg busuk dlm saluran.

Sumber: Abu Hannah

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

KELUARGA TALK: Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/
Nak Buang Kekotoran Pada Sayur Dan Buah, Guna Cara Ni Sangat Mudah Supaya Kekal Bersih Dan Selamat.

 

Terkini: E-TOUR KE FARM IN THE CITY. ENJOY!

IKLAN

MedicKeluarga: Dialisis, Peluang Kedua Pesakit Ginjal. Pakar Buah Pinggang Ni ada jawapannya.

MedicKeluarga: Obesiti dalam keluarga atasi cara selamat. 

MedicKeluarga: Berapa lamakah luka jahitan czer atau caesarean akan pulih? Bilakah masa sesuai untuk memulakan hubungan intim?

IKLAN

MedicKeluarga: Mandi malam ketika hamil. Ada pendapat kata nanti bengkak kaki. Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

Bintang Kecil: Periksa mata, kerana dari mata turun ke hati

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

Nak Buang Kekotoran Pada Sayur Dan Buah, Guna Cara Ni Sangat Mudah Supaya Kekal Bersih Dan Selamat.