Hujung tahun ni mesti ada yang merancang nak buat potluck atau keluarga gader. Maklumlah pelbagai aktiviti nak dilakukan. Bila sebut potluck ni mesti kena menyediakan menu untuk hidangan bersama keluarga. Apa kata cuba resepi sandwich viral. Mudah penyediaannya. Ikuti perkongsian Ibu Azzah yang tidak lokek memberikan ilmu respi viralnya. Jom kita cuba buat!
SANDWICH VIRAL 35 RIBU SHARES
Resepi Sandwich ibu yg pernah viral suatu masa dulu…dan tak pernah jemu sampai sekarang. Sesuai dibuat utk sebarang majlis.
Korang boleh variasikan inti…grilled chicken, egg mayo dan macam2 lagi. Ikut kreativiti korang laaa..kasi kebabom gitu.
Bahan2: (9 bahan jer)
✅1 buku Roti – ✅1 tin Tuna ✅5 sudu besar Mayonis ✅1 biji Bawang holland ✅2 bj Cili api ✅satu hiris Limau nipis ✅Tomato ✅Salad ✅Marjerin pelangi (x ada dlm pic)
Penyediaan bahan
PENYEDIAAN INTI TUNA
✅I tin tuna (flakes atau chunks), jenis berair atau berminyak boleh tapi mesti buang cairan tuu dulu✅I bj bawang holland – cincang kasar✅2 biji cili api merah – potong halus✅5 sudu besar mayonis✅Satu hirisan limau nipis (jgn sebiji pulak)Cara2:
1. Tuna dihancurkan dulu guna garfu. 2. Masukkan mayonis dan semua bahan yg lain. Jgn lupa perahkan asam limau. 3. Gaul rata sehingga sebati 4. Sedia utk diguna terus 5. Boleh simpan dlm chiller sekejap lagi sedap.
Potong tepi roti guna pisau tajam atau gerigi supaya tak kemek.
Ini roti yg dah dipotong tepi. Lebihan roti tadi jangan dibuang. Korang boleh buat breadcrumbs atau bread pudding.
Ads
Sapu rata roti dgn marjerin. Jgn tebal sgt..sapu nipis jer. Ibu guna pelangi. Kalau nak guna butter pun boleh…terpulang.
Sapu pulak mayonis. Pun nipis shj.
Letak salad ? atas roti. Nk guna salad jenis lain2 pun tak per.
Ads
Sapukan rata.
Kemudian, letak 2 hirisan tomato ? ke atas roti ke dua yg dah disapu marjerin n mayonis. Kemudian Letak inti tuna satu sudu dan ratakan.
Kemudian ambil roti kedua tadi susun atas roti pertama yg kita dah standby yg ada salad td tu.
Ads
Pastu, susun pulak kepingan roti ketiga juga yg dah disapu majerin dan mayonis atas roti kedua.
Notes : roti ketiga hanya sapuan marjerin dan mayonis shj
Macam ni jadinya susunan roti. Guna batang lidi cucuk roti macam dlm gambar. Tujuan utk elak roti bergerak semasa proses potong. Potong menyerong guna pisau tajam atau yg bergerigi. Pastikan jari jgn menekan sgt roti nanti penyek semasa proses potong.
Letak satu bite sandwich yg da siap ke dalam paper cup, no 10. Nampak kemas dan menarik. Ikut korang laaa nak jual berapa. Asalkan jgn murah sangat nanti lambat kaya ?
Dah siap! Selamat mencuba.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Bagi yang dah biasa masak sikit, bila nak masak dalam portion yang banyak terus rasa blank. Takut la pula nanti terlebih itu ke, terkurang ini ke, betul tak?
Yang mana tiba-tiba ada orang nak datang rumah waktu cuti, tak reti nak bajet makanan masak macam mana, boleh cuba resipi dari Latifah Karim ni. Tiru je semua, zupp zapp siap! Jom cuba.
RESEPI NASI TOMATO by Cik Tipah
Untuk 20 orang makan
Nasi Tomato
8 cawan beras basmathi direndam 30 minit
9 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bwg merah besar saiz sederhana dicincang
6 ulas bwg putih dicincang
2 inci halia dititik
4 sudu besar sos tomato
1/2 tin tomato puree
1 kiub ayam
1 biji tomato di potong dadu
1 batang serai dititik
4 sekawan kayu manis/ bunga lawang/ bunga cengkih/ buah pelaga
Minyak sapi/ butter/ majerin untuk menumis
Daun pandan/ ketumbar
Kismis
Garam dan gula
Cara masak nasi
#1 Tumiskan 4 sekawan, serai, halia, daun pandan hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih.. Bawang dah kekuningan masukan sos tomato, tomato puree, kiub ayam dan tomato yg dah dipotong dadu.
#2 Bila semua dah sebati boleh la masukkan beras dan kacau @goreng selama 5 minit lebih kurang.
#3 Pindahkan beras tadi ke periuk nasi. Kemudian masukkan air, susu, garam, gula, kismis dah 2 tangkai daun ketumbar.
#4 Bila periuk nasi dah kee warm terus tutup suis. Ini bertujuan untuk mengelakkan nasi hangit @berkerak di bawah. Biarkan selama 5 – 10 minit baru la bukak tudung periuk dah boleh kacau nasi pakai garpu @copstik utk elakkan nasi patah.
Ayam Masak Merah
1 1/2 ekor ayam (sy masak 23 ketul hr tu)
2 biji bwg besar (dikisar)
7 ulas bwg putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
1 1/2 cawan cili kisar (lebih kurang)
Sos cili
Sos tomato
Gula melaka
Gula, garam
Tomato
1 biji bwg besar utk hiasan
4 sekawan
Minyak untuk menumis
Cara memasak
#1 Gorengkan ayam.
#2 Tumiskan bwg merah, putih, serai dan halia kisar sampai naik bau. Kemudian masukkan cili kisar. Masak sehingga semua bahan masak dan naik minyak. Masukkan sos tomato dan kacau. Masukkan gula melaka, garam dan gula.
#3 Masukkan ayam dah kacau dalam 10 minit lebih kurang. Biar ayam tu mesra.
#4 Last taburkan bawang dan tomato. Siap!!!
* Kami tak letak susu ya dalam masak merah ni sebab tak suka dan ayam akan cepat basi..ini resepi mak mentua kami😍
* Kalau nak buat sikit kecikkan portion.
* Hampa try naaa..letih taip resepi panjang berjela ni😜😜😜
Selamat mencuba!!!😊😊😊
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Dalam tempoh empat bulan , tomato yang ditanam sudah menunjukkan hasil. Nak elak pokok dirosakkan serangga perosak, ikut tip yang dikongsikan oleh wanita ini. Selamat mencuba!
3 Cara Mudah Tanam Tomato Ceri dan dapat hasil dalam masa 4 bulan
Actly ni pun lambat sebab lambat alih rasanya kalau org lain tanam misti lagi cpt😍
Hiris tomato ceri lepas tu letak hirisan tomato dlm bekas semaian(aida guna container dia je)
Lembapkan tanah dan letak tempat gelap (actly lupa sedar2 dah bercambah mcm dlm gambar selepas 9 hari.
Biarkan anak pokok besar sikit dan alihkan mcm biasa ke tempat yang sesuai. Aida letak dlm polibeg. Siram pagi dan petang.
====================================
Nota kaki: tomato ni mmg perlu air yang banyak. So siram la 2 atau 3 kali sehari kalau x nnt pokok jadi cpt kering.
Dalam masa 4 bulan ni Aida pun xjaga sangat. siram je kejenya…
Kalau perasan dlm setiap polibeg ada daun bawang putih. Aida tanam bersama pokok ni bawang putih sbb binantang xsuka kan bau dia. Kita xnk ada putih2 bena tu nnt rosak pokok dan daun jadi kecut.
Kacang bendi bukan sahaja penyedap gulai kari tapi banyak digunakan untuk masakan. Kajian juga mendapati kacang bendi kaya dengan flavonoid yang membantu melindungi tubuh daripada kanser paru-paru dan mulut.
6 tips untuk goreng bendi ni supaya tak berlendir semasa digoreng.
1. Basuh bendi dahulu sebelum potong. Untuk kekalkan kesegaran bendi masukkan 1 sudu garam dan rendam sekejap.
2. Toskan bendi dan biarkan kering. Kalau nak cepat, boleh jer keringkan dengan tisu dapur. Jangan di potong lagi bendi tu.
3. Jangan goreng bendi dengan bawang besar untuk elakkan berlendir.
4. Masa nak masukkan bendi dalam kuali baru dipotong. Kalau potong awal buatkan bendi tu berlendir lebih.
5. Masa masukkan bendi dalam kuali, baru di besarkan api, jadi goreng dalam keadaan api sedikit besar.
6. Jangan dimasukkan sedikit pun air dalam bendi yang di goreng tu sebab bendi tu sendiri akan berlendir. Kalau di tambah air menyebabkan lendir tu makin banyak.
Resipi Bendi Goreng Bilis
Bahan-bahan:
Bendi
1 keping tauhu putih
Ikan bilis (segenggam)
6 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam
Cara-cara:
Ini bahan-bahan yang abang telah sediakan.
– Segengamikan bilis di cuci bersih.
– Tauhu potong dadu.
– Bawang putih potong kasar atau diketuk
– Cili merah potong serong nipis.
PANASKAN KUALI
Masukkan bilis dan goreng bilis sehingga keperangan
Bila ikan bilis dah keperangan masukkan tauhu basah yang dipotong dadu
Bila tauhu dah keperangan baru masukkan bawang putih. Tumis sampai bahan-bahan ni garing sedikit. Masa ni masukkan sedikit garam, adjustkan rasanya. Garam jangan lebih kerana bilis tu dah masin.
Masukkan bendi yang dah di potong dan cili merah, baru di besarkan api. Gaul bendi hingga sebati dengan bahan tadi. Terlupa pula abang nak ambil gambar masa masukkan cili merah. Kahkahkah
Dah siap ‘Bendi Goreng Bilis’ . Siap dihidang dah ni. Wahhh. Nampak bendi tu segarkan.