Cili kisar antara stok wajib yang sentiasa ada di dalam peti sejuk.

Pun begitu, menyimpan cili kisar terlalu lama adakalanya buat ia menjadi berkulat malah timbul seperti kelapuk putih di permukaannya. Walaupun tidak berbau, cili kisar ini sebenarnya masih boleh digunakan ketika memasak.

Ada caranya hendak menyimpan cili kisar ini lebih lama daripada yang dijangka. Malah kulapak putih pun pasti tidak ada lagi. Ini cara yang dikongsikan oleh CT Liz.

Jom cuba!

IKLAN

Belian online di SINI

Nak Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Ikut cara Ni.  Boleh Simpan Sampai SebulanIni cara saya blend cili kering tahan lama. Kadang-kadang sampai sebulan masih elok tak berkulat.
Nak Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Ikut cara Ni.  Boleh Simpan Sampai Sebulan1. Rebus cili kering hingga mendidih. Tutup api. Toskan air, tak perlu basuh untuk kali kedua. Terus masuk blender dan kisar.

Belian online di SINI

IKLAN

Nak Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Ikut cara Ni.  Boleh Simpan Sampai Sebulan2. Blend- cili kering + air tapis + minyak masak & bawang putih. Tak boleh guna air paip sebab ada klorin jadi pes akan cepat berkulat, jika tiada air tapis guna air masak yang dah dimasak.

Belian online di SINI

IKLAN

Nak Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Ikut cara Ni.  Boleh Simpan Sampai Sebulan3. Masukkan dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais bawah. Tahan 2 minggu – 1 bulan, kalau simpan dalam peti beku, tahan setahun.

Belian online di SINI

Nak Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Ikut cara Ni.  Boleh Simpan Sampai Sebulan4. Kalau nak masukkan bawang besar, selepas di blend. Cili kena masak balik hingga bawang dan cili serasi, betul-betul masak serta pekat. Pes tak tahan lama berbanding hanya masukkan bawang putih sahaja.Nak Cili Kisar Tahan Lebih Lama & Tak Berkulat, Ikut cara Ni.  Boleh Simpan Sampai Sebulan5. Bawang putih anti bakteria, jadi tak perlu risau jika dikisar mentah sebab tak berkulat jika ikut langkah yang betul.

Belian barangan menarik di SINI
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club