Bila cerita tentang bab mengemas rumah memang semuanya fokus kepada ibu-ibu. Maklumlah wanita biasanya menjadi surirumahtangga. Namun ada juga yang bekerjaya. Namun ini bukan alasan untuk culas mengemas rumah.
Sanggupkan membiarkan rumah semak sana sini dan persekitaran rumah yang tak FRESH. Pasti serabut kan! Islam pun suka kan kecantikkan dan kebersihan. Pendek cerita, jangan bagi alasan tak sempat untuk lakukan itu ini, sehinggakan menyebabkan semua kerja jadi TERTANGGUH. Jika betul-betul nak buat, JUST DO IT!
Seperti perkongsian  ibu ini di laman facebooknya Husna Haron  hanya 1 minit je nak touch up pasu. Esok buat lagi 1 minit. Ini adalah salah satu caranya yang amalkan konsep Just Do It.
Ok jangan tangguh nak baca tip puan ni. Jom mulakan hari ni. Admin semangat dah nak nak tanam pokok jugak kat rumah,  1 hari 1 pokok . Target 4 pokok sebelum tahun baru..Inspirasi tak? Ok jom Do It!

BERTANGGUH VS JUST DO IT
.
Kebiasaannya kita menunggu kesempurnaan baru mahu buat. Maka, ia amat mendorong kepada bertangguh. Astaghfirullahalazim.. 
.
Apakah contoh?
– tunggu pandai Alquran dulu baru mahu ajar anak
– tunggu dah selalu tahajud, baru nak sebarkan
– tunggu rumah kemas tip top, baru nak jemput orang datang
– tunggu ada masa yang perfect, baru nak exercise. Ie anak ada orang jaga, masa badan tengah energetic, kerja dah setel, cuaca elok, dah siap berpakaian lengkap.. Baru boleh exercise
– tunggu ada segala bahan, baru akan masak special.
.
Sudah nya.. Bertangguh berkulat beranak pinak kulat tu pun belum tentu kita bergerak.
Hari ni.. Saya tukar pokok hiasan dalam rumah. 1 set ada 8 pasu. Ada 2 set. Setiap minggu akan tukar kedua dua set ini untuk dapatkan cahaya matahari direct di luar. MasyaAllah.. 
.
Sekiranya anda lihat.. Pada pasu, agak kotor. Dan tiada pelapik untuk sebahagian pasu. Guna aja apa bekas yang ada. Kotor tu? Nanti esok bersihkan. Hari ni cuma ada 10 minit untuk tukar pokok.
.
AT LEAST SUDAH ADA TINDAKAN.
esok 1 minit touch up 1 pasu.. Lusa 1 minit touch up pasu lain pula.. Allahuakbar! 
.
Bak Pesan Ma saya yang ada anak 10..kena pandai curi masa. Saya tak berani nak sembang kat parents cakap saya tak cukup masa. Sebab heyyyyyy! Anak dua je kot!
.
Tahukah anda.. Apabila ada pokok hiasan segar dalam rumah, ia menukar oxygen fresh? Pokok lidah buaya (gambar ke dua) pula boleh menyerap radiasi Internet smartphone (sumber neuroversiti.com) . Supaya kita lebih sihat. In shaa Allah. Saya ada 8 pasu. Sekali masuk, 4 pasu. Tiada daya dan upaya melainkan bantuan Allah semata-mata. 
.
Setiap pagi.. Ketika subuh, saya akan buka tingkap rumah. Tingkap yang berdekatan dengan tempat saya solat dan baca AlQuran. Nyamuk? Tahukah anda ada essential oil, yang apabila kita diffuse ia lari? Dah lah wangi. Yang utama, minta pada Allah. Tak perlu tunggu ada diffuser baru nak buat. Ada banyak pilihan lain. AhHa! 
.
Freshness, starts from our house. Apabila seorang wanita start harinya dengan ketenangan.. Perhatikan. Seluruh ahli keluarga berjangkit tenang. Allahuakbar.. Semuanya atas kuasa Allah. Dan kita yang berusaha. In shaa Allah 
.
Saya selalu memerhatikan.. Anak anak bangun tidur dalam keadaan ceria atau pun menangis. Kerana di situ, saya menilai sejauh mana Alquran tersebar di seluruh rumah. Alquran yang dibaca dengan Upgraded tajwid memberikan SIDE EFFECT tenaga yang besar. Ia tersebar ke seluruh rumah. In shaa Allah.
.
Sama kah orang yang membaca vs pasang radio quran? Saya prefer ORANG YANG MEMBACA.
.
An-Nisa’ 4:174
Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu, dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak).
.
Tak perlu tunggu pindah rumah yang lebih besar, lebih kemas untuk buat. Apa sahaja jenis rumah boleh mulakan. Syukuri, yang sekarang terbaikk untuk diri kita. Jangan terpengaruh dengan segala simptom bertangguh. JUST DO IT! Allah ada untuk kawal pemikiran dan hati kita. In shaa Allah.
.
Kesempurnaan datang along the way.. Kerana Allah yang Maha Sempurna yang tolakkan kita.
.
So apakah tindakan anda selepas membaca post ini?
.
Ya diizinkan share, kita sama sama manfaatkan dengan orang lain ya
#HusnaHaron
#FormulaMasa.com
#QuranicLifestyle
#QuranForever
#Sendiri
.
Terima kasih tagline Nike Just Do it!

 

IKLAN
IKLAN