
Limau kasturi ni, siapa yang ada pokoknya mesti tahu sekali ia berbuah, memang lebat selebatnya lah! Sampai tak terguna buahnya.. Tak dikutip nanti, jatuh ke tanah, bila dikutip, takut tak terguna membusuk sahaja.
Ataupun yang jenis beli di kedai, dah siap bungkus banyak tapi nak guna 2 3 biji sahaja. Tak ke membazir? Haaa jangan risau! Ikut je cara ni… Mudah dan semestinya gerenti tahan lama! Moga bermanfaat.
Tips & Cara Simpan Limau Kasturi Tahan Lama
Bahan-bahan:
Limau kasturi
Penapis
Bekas ais
Cara-cara:
1. Bersihkan buah limau dan potong dua.
2. Perah dan tapis bagi mengasingkan bijinya.
3. Setelah siap diperah, sudukan jus limau tadi ke dalam bekas ais.
4. Simpan dalam peti sejuk beku semalaman hingga betul-betul beku.
5. Kemudian bolehlah dikeluarkan dan simpan dalam bekas bertutup.
Jika nak guna, ambil 1-2 kiub limau dan masukkan ke dalam masakan, minuman ataupun sambal belacan. Selamat mencuba!
Sumber : Siti Fatimah Abas
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Bingka Susu Kastard Simple & Enak. Rasa Lemak Manis & Lembut Bikin Sekeluarga Suka!

Bingka Susu Kastard ini cukup simple je resipinya tapi sedap. Pendek kata boleh jadi pembuka selera buat seisi keluarga. Apatah lagi jika dibuat dengan penuh kasih sayang, Bikin bertambah sedap rasanya.
Kalau anda nak cuba buat sendiri Bingka Susu Kastard ini,boleh tengok resipi perkongsian daripada Esya Lisya Ng
Assalamualaikum semua lama sy tak berkongsi resepi kat sini..semoga sahabat2 semua sihat2 hendaknya ya in shaa Allah☺️
Resipi Bingka Susu Kastard
Guna sukatan Metrix
loyang saiz 7@8 inci
Bahan-Bahan A:
1) 1 Cawan tepung gandum
2) 1 Cawan Susu Cair
3) 3/4 Cawan Susu Pekat manis
4) 1 Sudu makan gula pasir
5) 2 Biji telur
Caranya:
Campurkan kesemua bahan-bahan diatas dan kacau menggunakan whisk sehingga sebati kemudian ketepikan dahulu.
Bahan Kastard B:
1) 2 Cawan air
2) 6 Sudu makan Majerin
3) 6 Sudu makan tepung kastard
4) Sedikit Esen vanila
5) Secubit garam
Cara – Caranya:
1) Masukkan air kedalam periuk,kemudian masukkan majerin,tepung kastard,Esen Vanila dan garam..kemudian gaulkan kesemuanya sehingga tepung kastard sebati baru nyalakan api dapur perlahan.
2) Masak kesemua bahan diatas sehingga sedikit likat kemudian masukkan kesemua adunan A kedalam bahan B gaulkan bagi semua tercampur rata dan sedikit pekat dan matikan api dapur.
3) Sediakan loyang bersaiz 7 inci dan disapukan dengan sedikit majerin kemudian tuangkan kesemua bahan2 yg sudah tercampur rata kedalam loyang..
4) Taburkan sedikit bijan jika suka..kalau tak ada bijan pun tak menggapa.
5) Bakar pada suhu 180 selama 40 minit ataupun sehingga masak ataupun mengikut suhu oven masing2.
Setelah bingka susu masak biarkan sehingga betul2 sejuk dan bolehlah dipotong memgikut citarasa masing2..kalau sy jenis tak sabar..setengah jam lepas bingka susu keluar dari oven sy masukkan kedalam peti ais bahagian sejuk beku selama setengah jam..cepat sikit sejuk cepat dapat makan😅
Sekian Resepi daripada
Buat Orang Lapo
copy paste daripada
AmoyNiqabist🥰
ARTIKEL MENARIK: Sebelum Bercuti Atau Balik Kampung Kena Letak Duit Syiling Dalam ‘Freezer’, Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu!
Guna Hormon Air Kelapa, Rahsia Pekebun Thailand Nak Pokok Subur & Berbuah Lebat. Ini Caranya!
LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!
Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Berkumpul Sanak Saudara, Boleh Guna Resipi Ayam Masak Merah Ni Untuk Masak 5 Ekor!

Masa Raya Ni Keluarga Berkumpul. Guna Resipi Ni Buat Ayam Masak Untuk 5 Ekor!
Meriahnya Raya terasa bila semua ahli keluarga dapat berkumpul beramai-ramai. Selain dapat bermaaf-maafan, tentu sahaja saat menjamah hidangan akan menjadi momen istimewa. Jadi apa kata meriahkan Raya kali ini dengan menyajikan menu Ayam Masak Merah untuk dinikmati bersama-sama.
Nak masak banyak tak jadi hal, bila follow resipi yang dikongsikan oleh Nazri Mat Zain ini yang sememangnya khusus untuk masak 5 ekor ayam.
Ayam Masak Merah

5 ekor ayam dibersihkan dan kemudian digaul dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng dan terlalu garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
Bahan-bahan kisar:
Bawang Besar 12 biji
Bawang Putih 2 1/2 labu
Serai 14 batang
Lengkuas 200g
Halia 250g
Jintan Manis 2 Sudu Besar
Buah keras 8 biji

Cili kisar anggaran1 jug blender
Tomato puree, tomato soup dan Kacang peas, cili sos

Susu cair 1 tin
Cara penyediaan:
1.Guna minyak yang kita goreng ayam tadi dan tumis bahan kisar bersama dengan 4 sekawan (kayu Manis, Bunga lawang, Bunga cengkih dan buah pelaga)
2.Kemudian masukkan cili blend masak hingga pecah minyak lagi
3.Setelah pecah minyak masukkan tomato puree 1 tin, tomato soup 1 tin dan cili sos 1 tin ( saja Saya bagi sukatan dgn tin supaya senang nak buat nanti gunakan tin tomato puree pun tak apa. Masak lagi hingga pecah minyak.
4.Masukkan garam, aji dan gula secukup rasa.
5.Kemudian masukkan susu cair 1 tin dan ayam yang telah digoreng tadi.
6.Perlahankan api dan biarkan mereneh sekejap supaya ayam tu mesra bersama kuah.
- Akhir sekali masukkan lah bahan-bahan sampingan bawang Besar dan daun sup serta daun bawang yang dipotong-potong. Masukkan Kacang peas Kacau-kacau dan angkat.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Kuih Ketayap, Ni Resipi Nak Dapatkan Adunan Kulit Yang Cantik Dan Inti Yang Sedap!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Nasi Dagang Yang Simple Tapi Padu. Wanita Ni Kongsikan Rahsia Jika Mahu Gulai lebih Sedap!

Nasi Dagang, salah satu menu kegemaran Orang PantaTimur. Yang belum pernah cuba buat, jom admin kongsikan resipi mudah bersama tip untuk menambahkan kesedapan gulai. Resipi ini adalah air tangan dari puan Rozie Mnor.
Hari rajin pagi ni
Nasi dagang
Untuk nasi
3 cawan beras basmathi (beras biasa pun blh )
1 cawan beras pulut
Rendam 2 jam bersama 2 sudu halba
Kukus beras td sampai nasi masak
Untuk santan nasi
Guna 4 cawan santan pekat
6 ulas bawang merah ( byk pun xpe )
2 ulas bawang putih
2 in halia
Potong semua bahan2 td masuk dlm santan masak sekejap saja masuk gula dan garam
Ambil nasi yg di kukus td gaul dgn santan yg kita nasak dgn bawang halia td
Dan kukus sekejap..siapp
Gulai ikan tongkol (2 ekor ikan yg sederhana besar)
Wajib rebus ikan tongkol dgn garam gula atau nisan keret asam keping bg cukup rasa semua
Biarkan semalaman ( ini rahsia utk gulai yg sedap)
Bahan-bahan
6 bj cabai kering
6 ulas bawang merah (byk pun xpe bg pekat kuah )
2 ulas bawang putih
Sedikit lengkuas
Sedikit kunyit hidup
Cara membuat:
Blend semua bahan2 td dan campurkan dgn 2 sudu serbuk kari babas
Tumis sehingga naik myk
Masukkan santan
Masukkan ikan tongkol yg di rebus
Masuk garam gula dan asam keping (hati2 ye sebab ikan dah ada rasa masin manis dan masam )

** ini cara saya ye banyak lagi resepi versi lain.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di







