Setiap hari mak-mak masuk dapur, masak. Kadang rasa sampai ketandusan idea dah nak masak apa pula keesokan harinya. Tu belum lagi bila datang penyakit ‘M’, lagilah parah!
Kang kalau tak masak, merajuk pula che abang, iye la sentiasa nak makan air tangan isteri lah katakan… Nak tak nak, isteri masuk lah juga ke dapur sediakan makanan untuk keluarga tercinta!
Bagi yang dah ketandusan idea dan nak masak benda cepat tapi lazat, moh ler cuba resipi dari ana suliana ni! Memang terbaik lah! Jangan terkejut tau kalau keluarga tambah nasi nanti time makan. hehe.
RESIPI DRY CHILLI CHICKEN
Bahan2 kuah :
1. Sebiji bawang – bahagi kepada dua bahagian. Bahagian luar bawang potong kasar, bahagian dalam bawang potong cam biase.
2. Bawang putih 2-3 ulas – hiris nipis
3. Cili api – 3 tangkai & cili merah 1 tangkai
4. Cili kering 5 – 10 tangkai potong kasar ikut tahap kepedasan masing – (BAHAN WAJIB �)
5. Daun kari
Ads
6. Satukan sos cili, sos tomato dan sos tiram dalam mangkuk.
7. Asam jawa cup setengah sudu (masam masam baru jadi)
Bahan ayam :
1. Isi ayam potong dadu
2. Sebiji telur
3. Tepung goreng BESTARI.
Ads
Step: pecahkan 1 biji telur dalam magkuk berisi ayam tadi , sebatikan.
Celup satu2 isi ayam dalam tepung bestari dan terus goreng sampai masak.
Ketepikan jap. Kita masak sos pulak.
Cara-caranya:-
Tumis cili kering & daun kari sampai sedikit garing
Masuk bawang merah, bawang putih dan cili2. Bahagian luar bawang yang potong kasar tadi jangan masukkan,yang tu nak pakai last sekali.
Ads
Masukkan sos-sos dan tambah sedikit air.
Masukkan asam jawa, garam secubit and gula secukup rasa.
Masukkan isi ayam crunchy dan bawang bahagian luar tadi. Time ni kalau nak tambah cili benggala pun bolehh. Potong size macam bawang tu. Kacau sampai sebati
Siap! Rasa masam manis pedas gigit cili kering tu so paduuuu. Makan kering2 dengan nasi panas pun dah sedap tak payah lauk lain!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Hujung minggu ni tentu mak-mak tercari-cari idea untuk buat makanan minum petang. Salah satu menu mudah nak buat adalah kuih karipap kegeramaran seisi keluarga.
Menariknya resipi yang dikongsi ini bukan sahaja untuk dimakan hari ni tetapi boleh dibuat frozen. Tentu anak-anak boleh bawa bekalan ke sekolah.
Ikuti perkongsian ini.
Jom isi masa lapang
Buat banyak-banyak frozenkan. Selain wat makan sendiri..boleh berbagi rezeki pada jiran-jiran.
3/4 cwn myk masak
3sudu mkn marjerin cap pelangi
panaskan minyak + marjerin sampai cair.
Air sejuk ada ais (air paip boleh juga)
+ sikit garam.
Sukatan air agak2 ya.
*saya guna air sejuk coway
Cara-cara:
Gaul rata myk panas + marjerin bersama adunan tpg gndum + tpg beras.
Tuang air garam sikit2 sampai jd doh.
Biarkan 15minit (tutup dgn kain atau isi dlm plastik tutup rapat)
*Inti kentang*
Kentang 1kg potong dadu Rebus empuk dan toskan air. Ketepikan.
Udang kering 2sudu mkn*
Bwg besar*
Bwg putih*
Sikit Air utk blender*
2sudu mkn lada kering blender (ikut pedas sendiri)
3-4 sudu makan Rempah kari babas ijau (rempah kari tambah sikit air dan gaul rata..ketepikan)
Garam
Gula
Sikit daun sup yg dihiris.
Blender semua bhn bertanda * di atas.
Panaskn minyak dalam kuali. Tuang bahan blender. Masak hingga garing dan naik bau. Buh rempah kari yang dicampur sikit air. Kacau rata.
Buh garam dan gula..perasakan. Gaul rata. Masak sampai rempah kari garing..kerap kacau api sederhana atau kcik sket.
Masuk kan kentang yg direbus td. Gaul rata sampai kering tiada air. Tutup api. Tabur daun sup dan kacau rata. Sejuk kan.
PETUA INTI TAHAN LAMA
Nota :
Saya buat kaedah rebus kentang.
Sebab belajar macam tu (samada goreng kentang atau rebus dahulu) untuk kaedah memfrozenkan bagi inti tahan lama sebab kering.
Selamat mencuba!
Kredit: Zanna Kassim
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Menyediakan Kek Marble selain memastikan mempunyai rasa yang enak, biasanya kita juga akan pastikan dapat menghasilkan corak belang yang cantik. Ini sekali gus menjadi tarikan kek marble.
Malah bukan suatu yang pelik di mana si pembuat akan berasa teruja untuk memotong kek tersebut untuk melihat sendiri corak yang dihasilkan.
Jadi buat yang belum pernah mencuba membuatnya, bolehlah hasilkan kek marble yang cantik dan enak seperti dikongsikan oleh Azlina Ina Fans. Nak tahu caranya, jom kita tengok ni.
Asaamualaikum anak2 mak.Korg semua syg mak kan? kite nak tolong ibu2 lain kan? tolong ka mak like komen dan share boleh? kita sama2 kongsi pahala ni kite sama2 gembirakan hati ibu2 yg tekurung xtau nak buat apa.Kdg resepi ade tp semua susah2.Resepi kalini pakai senduk boleh pakai garfu boleh pakai whisk pn boleh.Nak bakar boleh nak kukus boleh nak pakai periuk nasik boleh.Penting resepi ni jimat bahan dan sgt senang. kek marble moist gebu 5 bahan
Bahan2 mudah
1 cawan 1/2 majerin.( pakai cawan minum kopi kontot tu je tp apa2 cawan sebenar nye xkisah janji korg gune satu cawan yg sama je tuk semua sukatan ok.)
1 cawan susu pekat( ni xmanis tawar sikit sebab mak memang tak suka manis sgt tp ikut korg kalau nak ngam2 rasa die 1 cawan 1/2 ye )
4 biji telur greed b kalau c 5 ye
2 cawan tepung self rising kalau xde pakai tepung gandum tambah 1 sk baking powder eh dan klau nak kukus tambah 1 sk soda bikarbonat( jgn lupe ayak)
2 sebab serbuk koko( kalau tak ada pakai milo 3 sb kalau tak ada pakai serbuk kopi halus 1/2 sb kalau tak ada juga pakai la sirap 1sb jadi jugak marble nye cuma warne lain)
Cara membuat:
Satukan dalam besen atau bowl majerin dan susu pekat kacau kan atau xkisah pakai ape janji sebati tak payah kembang-kembang pun Ok tambah satu-satu telur sambil whisk atau kacau sebati je.sampai abis 4 biji tadi ok ok dapat macam ni lebih kurang. Tambah tepung kacau laju2 Jadi gini lah senang nye. Bahagi dua bekas 1 bekas letak serbuk koko td kacau Loyang saiz 7 ye kalau 8 die tak tinggi nanti tuang adunan macam gambar tuh sampai abis Atas die lorek-lorek kan. Kemudian panaskan oven.
Bakar suhu 170 masa 45-50 minit api atas bawah.Bila sudah masak terus keluakan terbalik kan atas board atau redai
Bosan kan kalau asyik makan ayam goreng jer. Dengan kreativiti boleh pelbagaikan jenis resipi bagi memberikan kepelbagaian rasa. Lagi-lagi anak muda zaman sekarang yang cukup gemar dengan makanan ala-ala Korea.
Jadi ibu-ibu apa kata tunjukkan bakat anda di rumah untuk menyediakan menu Korean Spicy Cheese Chicken.
Tak ada resipi jangan bimbang. Jom cuba yang dikongsikan oleh Shacha Munieyra. Confirm anak-anak excited nanti dan paling penting mesti lagi puas nak makan!
Kalau beli komfem tak cukup, anak buah dalam rumah ni memang suka bebenor ayam goreng korean hot spicy cheese nie. So untuk jimatkan, kitaa ketung ketang la kat dapur aini. Sangat mudah , bahan pun tak banyak 😬
Jom buatt !
Korean Spicy Chicken
So perap ayam dengan bawang putih, lada hitam dan sedikit halia. Semua ni ditumbuk ya. Perapkan ayam selama 30 minit!
Kemudian, bila dah siap perap, masukkan sebiji telur.
Cara-cara perap ayam
1 cawan tepung gandum 1 cawan tepung jagung Sedikit serbuk cili (babas) nak pedas lagi boleh tambah ikut suka hati.
Goreng ayam
Kemudian goreng ayam tadi tapi pastikan api slow ya.
Masukkan bahan dalam kuali lain
Dalam kuali lain, tumiskan 4 ulas bawang putih dengan sedikit minyak jagung. Masukkan lada kering yang dah dikisar dan masukkan sedikit garam.
Bahan-bahan
Masukkan 2 sudu madu, 2 sudu brown sugar dan 1 sudu serbuk cili babas.
2 sudu sos tomato 3 sudu sos cili 2 sudu bijan Masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
Topping
Kemudian ambil cheese, jika ada. Nak letak mayonis ke apa pun boleh, tapi Muni letak cheese leleh ni. Yang ni Muni beli yang dah siap.
P/s: Jika tak suka pedas boleh kurang kan serbuk pedas dan tambah pulak dengan cheese. Sedap!
So tuang jelaa atas ayam tadi , siap ! Boleh ngap 😋
Ramai yang impikan rumah besar, luas, dan mewah. Tapi tahukah anda, semakin besar rumah, semakin tinggi kos penjagaannya? Bukan sekadar bayar bil utiliti, tapi...