Dapat memetik hasil tanaman cili padi memang suatu pengalaman yang mengujakan, maklumlah sekali boleh dipetik banyak jumlahnya. Lagi-lagi buat yang baru berjinak-jinak menanam cili sepanjang PKP ini bagi mengisi masa terluang. Tentu tidak sabar menunggu masa untuk menuai cili yang ditanam.

Umumnya bila ingin memetik cili, kita merasakan cara paling mudah dan cepat adalah dengan menggunakan gunting untuk memotong tangkai cili tersebut. Pun begitu, cara tersebut walau ramai yang buat, namun alangkah bagusnya jika menggunakan teknik yang lain supaya pokok cili yang dituai akan lebih mudah berbunga dan berbuah kembali.

Apakah teknik tersebut?

Nak tahu lanjut caranya, ikuti perkongsian daripada saudara Salleh Mohammad yang juga merupakan seorang pengusaha cili dan sayuran-sayuran lain.

 Kaedah dan cara yang betul memetik cili

1) Jangan memetik guna gunting. Sebab tungul batang buah lada yang tertinggal akan menutup semula tunas bungga di tapak tunggul. Dan akan menunggu masa agak lama untuk tapak tunggul mengeluarkan bungga semula sehingga tunggul buah lada yang berbaki gugur.

2) Teknik mudah dan betul untuk memetik cili adalah dengan menggunakan jari. Caranya dengan pegang pangkal tangkai cili dan kemudian lurutkan ke bawah, dan secara semulajadinya ia mudah dituai.

Bila dipetik sekali dengan tangkainya, keadaannya akan jadi seperti gambar di bawah. Bekas tapak lama ini akan mengeluarkan bunga dan berbuah dengan lebih cepat.


3) Jangan memetik ketika waktu hujan atau di awal pagi. Kerana lada yang basah akan membentuk lada yang di petik tidak bertahan lama dan mudah busuk.

Petik masih hijau sebab untuk di pasarkan memang petik begini. Kalau masak ianya tidak bertahan lama di pasaran.

IKLAN

Ekstra info: Untuk pastikan pokok cili hidup dengan subur, saya juga menggunakan baja AB dan NPK.

Jadi bila kita sudah tahu ada cara yang betul bolehlah kita praktikkan semasa menuai hasil tanaman nanti. Semoga ianya bermanfaat.

Sumber : Salleh Mohammad

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

IKLAN

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Wang tunai berjumlah RM300 untuk anda menangi!  Jom sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520