Cuaca sekarang terasa membahang sekali walaupun ketika berada di dalam rumah. Kalau lah ada penghawa dingin di rumah, tentu selesa rasanya bukan? Tapi sekiranya tiada, apa boleh buat?

Hendak pasang penghawa dingin, mahal pula kos yang perlu ditanggung. Jadi untuk itu elok kiranya mengambil idea yang dikongsikan oleh Oyeasaari Nordin yang dipraktikkan untuk kediamannya.

Ini perkongsiannya;

Selamat tengahari semua..
Terima kasih kepada yang share ilmu. Moga dimurahkan rezeki selalu..maaf saya bukan tukang atau kontraktor. DIY sebab budget pon tak seberapa.

Dok survey-survey cara nak sejukkan rumah sebelum pasang aircond dan ventilation fan. Ni 1st step letak aluminum foil (beli dekat shoppe).

Tapi style rumah lama, bahagian bilik, bawah genting terus siling so tak ada ruang nak masuk macam kebiasaan.

Survey ada 3 cara :1-bukak bumbung 2-bukak siling 3-tampal je kt siling.. Tapi semua cara ni tak suai.

So dok fikir punya fikir, last dapat lah idea macam ini nak buat. Guna pvc pipe. Macam jolok buah mangga.. Hahahaha..jolok sampai ke papan manis dekat luar.

IKLAN

Pastu stapler je.. Kene buat pagi-pagi kalau matahari naik baru buat mau berkicap dekat atas tu.

IKLAN

Keadaan bilik masa tengah hari lebih 40° (anggran saya gune temprecre biase je) memang tak selesa.


So sekarang suhu dah normal suhu bilik, next baru pasang aircond baru la jimat letrik.

Sumber : Oyeasaari Nordin

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club