Lesung batu ni macam jadi satu benda wajib di dapur kita. Kalau tak ada lesung batu ibarat dapur macam tak berfungsi dengan sepenuhnya. Tak gitu?

Kalau tiap kali tumbuk sambal tapi susah nak hancur dan lumat, tu maknanya lesung batu kita dah tak berapa nak tajam. Proses tumbuk sambal patutnya sekejap saja jika batunya benar-benar tajam.

Jika anda mengambil masa yang agak lama ketika proses menumbuk, itu bermakna lesung batu kita dah kurang tajam dan tidak lagi berfungsi dengan betul.

Nak Tajamkan Lesung Batu, Patuhi Langkah Ni, Confirm Puas Hati!  Nak Tajamkan Lesung Batu, Patuhi Langkah Ni, Confirm Puas Hati!

Tau tak lesung batu yang terlalu lama juga akan mengakibatkan permukaan jadi licin dan haus. Macam mana nak tajamkan lesung batu ini? Jangan pandang mudah. Walaupun lesung batu bukanlah perkakasan utama tapi ia sangat membantu kerja-kerja memasak. Rasa pun sedap kalau ditumbuk.

Macam mana nak jaga dan tajamkannya?

BAHAN-BAHAN:
Garam kasar
Kulit Kerang

IKLAN

1. Caranya adalah mudah sahaja, ambil garam kasar yang bersaiz besar dan masukkan ke dalam lesung batu.

2. Golekkan dengan penumbuknya dan tumbuk garam ini lumat.

3. Cara kedua pula adalah dengan menggunakan kulit kerang. Tumbuk kulit kerang kerang hingga hancur dan bersihkan permukaannya.

4. Hasilnya permukaan lesung batu menjadi lebih tajam dan kasar. Cubalah.

IKLAN

Nak Tajamkan Lesung Batu, Patuhi Langkah Ni, Confirm Puas Hati!

Tip Jaga Lesung Batu
Siapa kata lesung batu tidak harus dijaga dengan baik. Untuk menjadikan lesung sentiasa bersih, tajam dan terjaga kondisinya, harus ada caranya. Cuba tip yang diberikan ini.

* Selepas digunakan, pastikan lesung batu dibasuh bersih bagi menghilangkan baunya.

IKLAN

Nak Tajamkan Lesung Batu, Patuhi Langkah Ni, Confirm Puas Hati!

* Jika perlu, gunakan sabun untuk hilangkan bau-bauannya.

* Keringkan di tempat yang di bawahnya berjaring seperti tempat letak pinggan. Ini bagi membolehkan bahagian bawah lesung lebih cepat kering dan hilang baunya.

* Selalulah menumbuk garam kasar di dalamnya bagi menajamkan matanya.

* Sesekali tumbuk sebarang jenis cengkerang bagi menajamkan lagi matanya.

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI