Rumahtangga bahagia adalah idaman setiap pasangan suami isteri. Namun kadang kala, kesibukan rutin harian dan kerjaya menjadikan hubungan suami isteri renggang. Biarpun perkahwinan itu sudah lama atau baru, sudah mempunyai cahayamata atau belum, rumahtangga itu tetap perlukan hubungan yang mesra agar cinta antara pasangan sentiasa mekar dan bahagia.

Dalam tempoh PKP, mungkin ni lah masa untuk mengeratkan hubungan suami isteri. Ikuti perkongsian ini yang bermanfaat ini.

Nampak Biasa Aje Cara Erat Hubungan Suami Isteri Ni Tapi Inilah Yang Kita Jarang Buat.

Kepada pasangan yang belum dikurniakan anak, PKP boleh menjadi satu pengalaman yang sangat menggembirakan atau sangat sunyi.

Saya senaraikan perkara yang perlu dielakkan untuk menghindari keadaan sunyi dan bosan ketika PKP.

1. Banyakkan berkomunikasi.
– Inilah masanya untuk anda selami hati budi pasangan. Kenal pasangan dengan lebih mendalam dan cuba buat apa yang pasangan suka.

2. Jangan asyik dengan telefon sehingga mengabaikan pasangan.
– Perlu ingat, si dia tiada orang lain selain anda. Tak semua orang minat untuk habiskan berjam-jam di hadapan telefon. Perlu layan pasangan supaya dia tidak rasa dipinggirkan.

IKLAN

3. Lakukan sesuatu bersama.
– Memasak, mengemas dan menghias adalah antara perkara yang boleh dilakukan bersama. Boleh cuba belajar dan buat bersama hobi pasangan. Dari sini, dapat memupuk semangat kerjasama dan menjadikan perhubungan lebih rapat.

4. Jangan terlalu serius, penuhi suasana rumah dengan kegembiraan.
– Bergurau dan bermesralah dengan pasangan. Si dia tiada orang lain untuk bergurau dan bermain. Jadilah “pasangan” dan bukannya “orang asing” semasa di rumah.

5. Solat berjemaah sentiasa.
– Jadilah Imam kepada makmum anda di rumah. Pupuk semangat kerohanian dengan solat bersama.

6. Jangan bermain game secara berlebihan.
– Bermain game itu tidak salah, tetapi jika ia telah mula mencuri masa dengan pasangan, itu tandanya anda sudah ketagih dan mengutamakan game dari pasangan.

IKLAN

7. Jangan layan mesej berbaur lucah di group whatsapp.
– Hormati pasangan anda. Jangan penuhkan masa PKP dengan maksiat dan zina mata. Kepada yang sering berkongsi benda sebegini, insaflah. Berhenti buat benda bodoh sebegitu.

8. Jangan amalkan makan berasingan.
– Makanlah bersama, berbuallah semasa makan, suap menyuap dan memuji masakan pasangan boleh mecambahkan keharmonian rumah tangga.

9. Peluk pasangan sebanyak mungkin.
– Mungkin ada yang tidak faham, sebenarnya pasangan anda sangat sunyi tanpa anak. Mungkin dia jarang tunjukkan reaksi itu, tetapi percayalah yang dia memerlukan belaian, kasih sayang dan tempat untuk meluahkan kasih sayangnya sendiri.

IKLAN

10. Guna masa PKP ini untuk bersama sekerap yang boleh.
– Ikhtiar itu datang dari anda. Cubalah, jangan putus asa. Jangan anggap benda ini remeh. Berusahalah bersama dan hiasi ia dengan penuh cinta dan kemanisan. Saya cadangkan anda mandi bersama dan amalkan pillow talk di malam hari.

Saya doakan kehidupan anda semua dilimpahi dengan kasih sayang dan dikurniakan rezeki zuriat yang sihat walafiat.

Kongsikan penulisan ini supaya lebih ramai pasangan “berdua” yang tidak berasa sunyi dan bosan serta makan hati.

Jemput follow saya 👉 Akhtar Syamir Saya selalu menulis mengenai hubungan suami isteri, kekeluargaan dan isu semasa.

Sumber: Akhtar Syamir

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI