Dia punya aura tersendiri. Kelembutan bual bicara ditambah dengan personalitinya yang penyayang antara sebab kenapa dia mudah diterima sebagai ‘ibu baru’. Namun, akui pemilik nama  Lisdawati atau nama sebenarnya Nisdawati Nazaruddin, 38 bergelar ‘ibu segera’ bukan sesuatu yang mudah.

Sementelah anak-anak tirinya ketika itu masih kecil. Tetapi bak kata pepatah alah bisa tegal biasa, dorongan dan sokongan sang suami banyak membantu memainkan peranan dalam membolehkan hubungan Lisdawati dan anak-anak tirinya menjadi akrab.

“Berkahwin dengan lelaki yang mempunyai anak, secara automatik saya perlu menerima kehadiran mereka seperti anak sendiri. Alhamdulillah, sejak bergelar isteri kepada fauzi Nawawi sehingga kini, hubungan saya dengan anak-anak tiri cukup rapat.

“Malah, selepas mempunyai anak sendiri, hubungan kami tidak renggang. Saya bersyukur kerana mereka dapat menerima saya sebagai ibu baru dan mungkin pendekatan yang saya gunakan melalui kasih sayang menjadi.

“Biasanya kalau mereka buat salah saya akan terangkan dan lama-kelamaan mereka faham. Saya tidak suka marah tanpa sebab kerana anak-anak makin membesar. Jadi saya suka buat mereka seperti kawan.

“Saya tidak mahu apabila mereka ada masalah, orang pertama yang mereka cari untuk luahkan perasaan adalah kawan. sebaliknya saya mahu mereka cari saya atau ayah mereka terlebih dahulu.

“Dalam mendidik juga, saya tidak bersikap berat  sebelah. Baik anak kandung mahupun tiri semuanya saya anggap seperti anak-anak sendiri. Jadi layanan sama rata. Kalau buat salah tetap kena marah atau denda.

“Kalau marah, saya akan terangkan bukan sebab saya benci tetapi saya sayang. Saya lakukan semua itu dengan tujuan untuk mendidik mereka. Jujurnya saya memang garang dan lebih tegas dengan anak-anak berbanding suami.

IKLAN

‘Tetapi dalam masa yang sama saya sangat ‘open minded’ dan anak-anak bebas meluahkan apa jua masalah dan saya akan membantu sekadar yang boleh,” ujar Lisdawati yang mengakui tiada istilah ibu tiri dalam kamus hidupnya malah dia adalah mama kepada semua anak-anaknya.

Ikut ajaran ibu didik  anak

Memiliki anak perempuan ramai, akui Lisda bukan satu perkara yang mudah. Sementelah zaman sekarang yang serba mencabar. Justeru, dia banyak mengikut ajaran ibunya dalam mendidik anak-anak.

“Walaupun nampak saya moden, tetapi sebenarnya sangat konservatif terutama kepada didikan anak-anak. Kalau di rumah, saya akan ajar anak-anak untuk buat kerja-kerja rumah sama-sama terutama anak-anak perempuan.

“Bagi saya anak perempuan kena tahu dan rajin buat kerja rumah. Kena bangun awal pagi, kemas tempat tidur dan bantu buat kerja rumah kerana senang apabila ke rumah mentua kelak. Saya tidak suka cakap kosong, sebaliknya praktik kan ajaran orang lama kepada anak-anak. Itulah ajaran ibu saya yang kini saya turunkan pula kepada anak-anak.

IKLAN

“Mungkin orang beranggapan ibu tiri sukar untuk  berbaik dengan anak-anak tiri. Tapi saya tak kisah apa orang nak cakap. Yang penting anak-anak percayakan dan boleh terima saya seadanya.

“Ada masanya kami keluar bersama sama ada makan-makan atau menonton wayang. Saya nak mereka rasa mereka boleh berkongsi apa saja dengan kami, berbanding rakan-rakan.

“Saya juga selalu tekankan pada mereka, hubungan kekeluargaan dan sesama adik-beradik kena sentiasa dijaga,”tegas Lisdawati lagi yang mempunyai dua cahaya mata sendiri hasil perkahwinannya dengan fauzi iaitu Nur Aina Farhana dan Nur Aina Fazneesya.

Pelukan kukuhkan hubungan

IKLAN

Lisdawati mengakui tidak suka ada sempadan antaranya dengan anak-anak tiri. Pelukan kasih sayang antara yang dipraktikkan biarpun mereka kini sudah besar kerana baginya itu adalah satu cara untuk mengukuhkan perhubungan.

“Untuk memastikan hubungan menjadi erat kena ada ‘give and take’ tidak boleh sebelah pihak sahaja memberi. Kena kedua-duanya memainkan peranan. Barulah Berjaya sesebuah hubungan itu.

“Saya jenis yang suka suasana harmoni dan itu semua kena bermula di rumah dan orang yang paling penting memainkan peranan tersebut sudah semestinya ibu. Jadi, saya kena beri lebih ‘drama kasih sayang’ kepada anak-anak. Bermula dengan ‘drama’ barulah dapat mencambahkan kasih sayang.

“Yang lebih penting, tidak sekadar mengambil berat semata-mata, ibu dan ayah kena selalu beri pelukan, kata-kata nasihat, kasih sayang dan sebagainya.

“Ada keluarga yang tidak suka memberi pelukan dengan alasan anak-anak segan sudah besar.

“Tetapi berbeza dengan saya kerana pelukan itu ibarat pelengkap dalam rumah tangga dan mengeratkan hubungan. Anak-anak akan rasa lebih dekat dengan kita.

Sumber: Majalah Keluarga Julai 2017

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI