Nasi sejuk lebih jangan dibuang boleh dibuat keropok kudapan petang. Rasa pun keropok.
Memang sedap.Bahan penyediaannya nak buat pun mudah.
Resepi di setiap gambar yer.
Ads
Bahan-bahan:
Ads
1. Bahan2nya…kesemua bahan diblender kecuali tpg ubi…guna air yg sngt sedikit (hnya tuk bg blender jalan jer ya) kemudian masukkan tpg ubi & uli jadi doh..boleh masukkan pewarna kesukaan anda.. Selepas uli, rasa ckt bg ckup rasa smua..kalo xckup rasa,boleh tambah.2.uli jd doh & bentukkan ikut size kesukaan anda3. Rebus dlm air mendidih sehingga keropok naik ats ( terapung) toskan dan lalukan di bawah aliran air paip tuk matikan suhu..sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk beku semalaman..esknye kluarkan dan sedia tuk dihiris nipis-nipis.4.Then da boleh jemur ya..xyah alihkn pun xpe..in syaa allah kering elok je..sy jemur sehari dh siap sbb perlis is too hot klo xckup kering, jmur dua hari ye5.Bila dh kering,boleh masukkn kedalam bekas kedap udara..bila2 nk goreng kluarkn je6.Ready to ngap
Selamat mencuba.
Ads
Kredit: Mazura Esha
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Blend ke semua bahan di atas, kemudian masukkan ke dalam bekas.
Bahan² ayak :
1¼ Cawan Tepung Gandum
1 Sudu Kecil Soda Bikarbonat
1 Sudu Kecil Baking Powder
Cara² :
Satukan ke semua bahan & ayakkan bersama. Kemudian masukkan ke dalam bekas yang telah di isi bahan² coklat tadi. Adun sebati & boleh dikukus, sesambil tu boleh la cucuk² dengan garfu nak tau masak ke tak kan.
Begitu la, selagi ade tepung kat rumah macam² menu berasaskan tepung mahu dicuba. Seriously, moist je rasa kek ni lagi² tengah panas
Kredit resipi Nor Juliana Isa.
Kredit foto: Nor Ain Nordin
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Pecal Jawa, Rahsia Enaknya Terletak Pada Kuahnya. Ni Resipi Tak Menyesal Cuba!
Sekiranya anda sedang tercari-cari menu yang menjadi kegemaran ramai untuk dijadikan antara seleksi hidangan dalam merai tetamu ketika majlis open house, hidangan pecal adalah antara yang boleh disenaraikan.
Ini antara menu tradisi ini pastinya membuatkan tetamu akan makan bertambah.
Rahsia keenakan hidangan ini terletak pada kuah kacang, jika power kuahnya maka sedap lah pecal yang disediakan.
Nak cuba sediakannya?
Jadi apa kata anda ikuti resipi yang dikongsikan ini.
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang):
150 gm kacang tanah- sangai, buang kulit dan kisar separa halus (kasar dan halus)
10 tangkai cili kering- kerat, basuh dan toskan.
5 tangkai cili padi akar (resepi mat dan Abbot 10-15 tangkai… K.An tak tahan pedas melampau, 5 tangkai pun dah berasap…)
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan -dibakar
2 inci isi cekur- (k,An tak letak sebab tak ada stok)
1 1/2 sudu besar udang kering- rendam 10 minit, toskan dan sangai
1/2 sudu teh pati asam jawa Adabi + dengan 1/2 cawan air
1 sudu teh garam
5 sudu besar gula
1/2 cawan air
Bahan lain:
1 bungkus tempe- hiris nipis, gaul garam dan kunyit (campur sedikit air)- goreng
2 keping tauhu- goreng- hiris kecil
tauge- buang ekor dan dicelur sebentar
3 urat kacang panjang, celur dan kerat 1 inci
1 ikat kangkung – celur
1/2 biji sengkuang- kupas, hiris panjang-panjang
timun -hiris panjang-panjang
jantung pisang, celur
pucuk ubi- celur
Ekstra tips: celur dalam periuk berisi air dan 1 sudu besar minyak masak. Sayur nampak cantik dan jantung pisang tak lebam
Goreng cili kering dan cili padi dalam 1/2 cawan minyak masak ,2-3 minit. Angkat dan toskan. Goreng juga bawang merah dan bawang putih hingga bahagian luarnya layu. Angkat dan toskan.
Goreng tempe dan tauhu menggunakan kuali yang sama.
Masukkan cili kering, cili padi, air asam jawa, ubi cekur, belacan dan udang kering ke dalam pengisar. Kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk. Licinkan baki bahan kisar dalam pengisar dengan 1/2 cawan air lagi. Masukkan ke dalam mangkuk.
Campurkan kacang tanah, garam dan gula. Kacau sebati
Di dalam sebuah grup masakan, wanita ini berkongsi cerita si suami pandai menggoreng telur mata. Bakat yang ada pada suaminya itu membuatkan Dila Noordin mahu berkongsi dengan orang lain akan kaedah tersebut.
Dalam masa yang sama, dia berhasrat memiliki kaca mata baru. Melalui perkongsian tersebut, dia berharap mendapat like yang banyak bagi membolehkan keinginanya dipenuhi oleh suami.
Saya puji suami saya pandai dia goreng telur. Rangup kat luar..cair di tengah. Lepas tu saya cakap nak letak dalam fb. Dia kata, gambaq teloq pun ada orang nak like ke? Saya cakap kalau dapat like banyak saya nk spek mata baru. Sebab silau makin teruk. Hihi.. ada ke yang nak tolong sy dapatkan spek mata baru.
note: just for funnnn. ???
Update:
Tips telur gedik by hubby.
– Pilih telur yg kecik supaya bila masak putih tak melebar. – Pecahkan dalam mangkuk kalau tak yakin takut kuning pecah. Baru boh dalam kuali. – Minyak banyak telur tengelam. Tapi tak lah penuh sekuali. – Minyak betul² panas sampai berasap²..dah berasap kecikkan api baru masuk telur. – Sira minyak atas kuning telur. – Masak sekejap sahaja xsmpai 1 min. – Selamat mencuba.
Hahahaha.. Tq likers. Just made my day. 3hari demam tak kebah. Pagi ni ada food delivery. Hubby buat semua. Sebab tu sy puji dia. Alhamdulillah. Senyum saya baca komen semua. ?
Siapa sangka, perkongsian gambar telur goreng atau digelar Telur ‘gedik’ oleh Dilla mendapat lebih dari 105k likes di facebook berkenaan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Pemandu Pelancong dakwa dipukul dan diugut bunuh oleh pengusaha pelancongan di Jepun. Seorang wanita yang bekerja sebagai pemandu pelancong sambilan mendakwa menjadi mangsa serangan fizikal dan ugutan bunuh oleh seorang lelaki warga Malaysia yang juga dikenali sebagai pengusaha pelancongan dalam satu insiden di Jepun pada 24 Januari lalu.