Saat yang paling indah adalah zaman kanak-kanak, pastinya kita akan tersenyum sendiri.

Zaman yang penuh dengan senyuman, kegembiraan, keceriaan, keseronokan, kegirangan dan kenakalan.

Tentunya kita mempunyai permainan yang digemari ketika kanak-kanak dahulu. Sebagaimana yang dipaparkan oleh saudara Abdul Hadi yang telah menarik perhatian netizen.

Permainan perahu yang menggunakan batang pisang menjadi perbualan netizen apabila masing-masing mengimbau ketika masih kanak-kanak. Ada yang mengatakan permainan ini tahun 80an.

Malah ada yang meminta beliau membuatkan video cara menghasilan permainan unik ini.

Apa yang pasti, permainan ini turut menjadi minat kanak-kanak sebagaimana yang dipaparkan melalui perkongsiannya.

Seterusnya ikuti membuat permainan ini.

Budak-budak kata wow lepas tengak benda ni bergerak dalam air.

Bahan-bahan:
1. Batang pisang
2. Lidi/batang kapas/batang satay (salah satu)
3. Getah
4. Batang aiskrim/pembaris(salah satu)

Saje letak daun, bagi tambah excited budak-budak

Ni tak cukup ahli lagi. Selalunya 6 org.. Dh bgthu dtg rumah pas asar.. Tengahri dh terpacak depan rumah.

 

Video

Ada yang request video. Ni video yang tak  seberapa. Kalau ada yang boleh bagi cadangan cara buat dengan lebih baik, silakan komen ye.

Ramai yang cakap guna kayu panjang boleh bagi kayuhan dia lagi lama .. (Btg aiskrim). Yang ni saya guna pendek, nak jimat kayu. Maklum la kutip depan rumah. Yang ni saya guna enjin nye kayu pendek. Hasilnya kayuhan tak lama.. Ramai orang komen guna kayu panjang sikit. Tak sempat nak try lagi. Korang yang nak buat dengan anak-anak. Cuba la buat dua-dua. Kayu pendek dengan panjang.

IKLAN

Netizen imbau zaman kanak-kanak

 

Selamat mencuba!

Sumber: Abdul Hadi

IKLAN

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520