Mengetahui diri berbadan dua adalah saat yang paling menggembirakan buat wanita yang bergelar isteri. Tak sabar rasanya untuk menyambut si kecil yang sedang membesar di dalam rahim.

Dalam fasa kehamilan itu, ada antara bakal ibu mengalami alahan atau morning sickness sama ada muntah-muntah, pening, mengidam sesuatu dan sebagainya lagi.

Selebriti atau instafemes bernama Hanis Zalikha ini tidak ]terkecuali melalui saat-saat tersebut. Dia yang kini sedang bercuti bersama keluarga di Jepun meluahkan perasaan bila mana terpaksa melalui alahan yang teruk.

“Lepas muntah satu hidangan complete makan malam. Orang kata macam mana nak tau gaya kita waktu mengandung, tengok mak kita selalunya.

“Kalau mak kita jenis memang takde morning sickness (loya & muntah2) waktu pregnant insyaAllah, kita pun takde.

“Bila tanya Mama, Mama kata untuk tujuh-tujuh orang anak dia, semua pregnancy memang dia loya dan muntah2. Omg help.

Ujar Hanis lagi, pengalaman tersebut pernah dilaluinya sebelum ini ketika mengandungkan Yusuff. Dalam masa yang sama, dia turut berkongsi pemakanan dan cara melalui alahan tersebut.

Waktu mengandungkan Yusuf dulu, my morning sickness teruk ya amat, everyday muntah, hampir setiap kali makan, sehingga 9bulan masih muntah. Cuma reda sikit je time second trimester. Tapi kita kena kuat semangat.

Mommynis nak pesan kat semua ibu ibu senasib kat luar sana, kita kena kuat semangat. Makan jugak walaupun kita tau kita akan muntah balik. Jaga waktu makan. Ikhtiharkan nak masukkan zat dalam badan. Sebab walaupun Mommynis muntah2 macam apa tah, Yusuf tetap mok masa lahir.

Adalah tu zat2 yang sempat terserap. Allah tahu kita usaha buat yang terbaik untuk kandungan kita. Folic acid jangan miss. Masa masuk second trimester dah start minum @toujoursadvanced untuk zat2 buah-buahan & makanan sunnah. Lepas tu obimin.

IKLAN

Dalam pada itu, Hanis turut menasihati kaum bapa supaya alert dan memahami perubahan isteri ketika ini dan lebih menghargai isteri dek kerana pengorbanan yang terpaksa melalui pelbagai dugaan ketika mengandungkan anak mereka.

Minta tolong suami atau sesiapa yang mampu bantu kita ingatkan waktu makan. Sebab macam sekarang ni selalu lupa waktu makan sebab uruskan anak dan kerja kan. Bila perut kosong ya Allah, takde isi nak muntah pun tetap muntah. Sampai terkeluar acid perut yang hijau.

IKLAN

Orang yang tak lalui morning sickness kadang2 susah nak faham. Sesetengah ibu yang diberikan peluang menghadapinya sampai rasa: beranak okay, pantang okay, breastfeeding okay, tapiii morning sickness paling tak okay, buat kita macam tak berdaya sangat sangat.

Dengan itu, para suami dan orang sekeliling, semoga empati terhadap ibu mengandung lebih tinggi. Peka akan kehendak mereka. Loya dan muntah2 mereka nampak macam remeh je, tapi dunia mereka rasa macam slowww sangat2. Berkasih-sayanglah dan saling memahami. Pengorbanan ini akan berbaloi nanti buat semua.

View this post on Instagram

Baru lepas muntah satu hidangan complete makan malam. Orang kata macam mana nak tau gaya kita waktu mengandung, tengok mak kita selalunya. Kalau mak kita jenis memang takde morning sickness (loya & muntah2) waktu pregnant insyaAllah, kita pun takde. Bila tanya Mama, Mama kata untuk tujuh-tujuh orang anak dia, semua pregnancy memang dia loya dan muntah2. Omg help. / Waktu mengandungkan Yusuf dulu, my morning sickness teruk ya amat, everyday muntah, hampir setiap kali makan, sehingga 9bulan masih muntah. Cuma reda sikit je time second trimester. Tapi kita kena kuat semangat. Mommynis nak pesan kat semua ibu ibu senasib kat luar sana, kita kena kuat semangat. Makan jugak walaupun kita tau kita akan muntah balik. Jaga waktu makan. Ikhtiharkan nak masukkan zat dalam badan. Sebab walaupun Mommynis muntah2 macam apa tah, Yusuf tetap mok masa lahir. Adalah tu zat2 yang sempat terserap. Allah tahu kita usaha buat yang terbaik untuk kandungan kita. Folic acid jangan miss. Masa masuk second trimester dah start minum @toujoursadvanced untuk zat2 buah-buahan & makanan sunnah. Lepas tu obimin. / Minta tolong suami atau sesiapa yang mampu bantu kita ingatkan waktu makan. Sebab macam sekarang ni selalu lupa waktu makan sebab uruskan anak dan kerja kan. Bila perut kosong ya Allah, takde isi nak muntah pun tetap muntah. Sampai terkeluar acid perut yang hijau. Orang yang tak lalui morning sickness kadang2 susah nak faham. Sesetengah ibu yang diberikan peluang menghadapinya sampai rasa: beranak okay, pantang okay, breastfeeding okay, tapiii morning sickness paling tak okay, buat kita macam tak berdaya sangat sangat. / Perasaan dia adalah sesak dada, terkulai, banyak angin dan waktu celik kita cuma fokus nak tahan muntah je. Paling best cuma waktu tidur. Sebab waktu tidur je badan kita macam lupa jap nak loya2 ni semua. Tapi sesak dada tu pulak buat susah nak lelap. Lol. Dengan itu, para suami dan orang sekeliling, semoga empati terhadap ibu mengandung lebih tinggi. Peka akan kehendak mereka. Loya dan muntah2 mereka nampak macam remeh je, tapi dunia mereka rasa macam slowww sangat2. Berkasih-sayanglah dan saling memahami. Pengorbanan ini akan berbaloi nanti buat semua ???

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Luahan Hanis tersebut turut mendapat respond dari pengikutnya. Malah, ada yang turut berkongsi pengalaman yang sama.

adlida I feel u. Morning sickness was never a mindset. It happened to me for both of my pregnancy. I was admitted for 9 days sbb muntah yg teruk sgt for the whole day until my 2nd trimester. They called it hyperemesis gravadum. In sha Allah yg baik2 saja utk all the mom’s to be yg berjuang out there. Please ignore the negativity and surround.

liyanasyafiqahh Haa sama kita..org yg pernah rasa je akan paham..dua2 anak2..dua2 morning sickness teruk..1st sampai 4 bulan je.. yg baby 2nd sampai 9 bulan still muntah..stay strong @haniszalikha

yanathirahwahab Sabar ya mommynis. Guava helps me during my morning sickness. Nanti cuba ya. Buah tu je I mampu telan dulu. Yg lain mmg akan muntah balik. 4x preggy, mmg minta suami belikan guava hari2 hihi sian dia. Nanti bila dh dapat selera, boleh makan balik yeayy

fazfazianah stay strong @haniszalikha…sy pun dri anak pertama smpai ketiga mmg moning sickness sgt² teruk…sy mmg xda anak yg xda moning sickness…hope u strong..?tp xdinafikan mmg ada org yg xfaham ttg moning sickness yg kta alami…bruntung hanis ada @hairulazreen yg mmahami…?

paesitifaizah Same goes to me. 2nd trimester, loya, mabuk, muntah still ada lg. Igt kte sorg je. Rupenye ada yg lain melalui benda yg sama. Benda tu xleh ditahan. Mmg terjadi sendiri. Mmg ujian sgt. I feel u @haniszalikha

ramlah.abdrahman.71 Fikirkan tentg pahala & ganjaran zuriat yg diterima..bayangkn ibu kita yg mengandungkn kita adik- beradik— hebatnya seorg ibu.

Sumber: IG haniszalikha