Isu seksual dikalangan pelajar amat digeruni oleh ibu bapa terutama jika anak berjauhan terutama yang tinggal di asrama.

Namun, sebelum nasi menjadi bubur, perkara ini harus diberi pendedahan kepada ibu bapa untuk mendedahkan anak-anak dengan pendidikan seks supaya dapat tahu apa yang boleh dan tidak.

Demikianlah kisah yang dipaparkan oleh seorang warden asrama sebagaimana yang dikongsi oleh pakar motivasi, Akhi Fairuz Al-Jengkawi menerusi facebooknya. Malah perkongsian itu mendapat respon daripada netizen yang meluahkan rasa terkejut dan bimbang kepada generasi muda.

Jelasnya meluahkan rasa kebimbangan mengenai perilaku seksual dikalangan pelajar. Beliau berharap dengan pendedahan ini, ibu bapa ambil peduli supaya ia tidak menjadi ‘barah’ dalam kehidupan peribadi anak-anak.

Seterusnya ikuti perkongsian beliau.

Gambar sekadar hiasan

Semalam sahaja, macam-macam kes yang saya dapat. Tepuk dahi je mendengar perkongsian warden asrama sepanjang google meet berlangsung. Mereka berkongsi semuaaaaa cerita!

1. Budak perempuan berusia 5 tahun yang awalnya menjadi mangsa sex grooming dan kini ketagihan melakukan onani pada kemaluannya.

2. Kanak-kanak berusia 7 tahun mandi di tandas dengan meletakkan sabun di bahagian kemaluan bukan niat untuk mencuci, tetapi perlakuannya mirip onani.

3. Remaja belasan tahun yang telah menjadi mangsa seks oral/ liwat kini menjadikan rakan-rakan lelakinya yang lain sebagai mangsa liwat pula.

Ketiga isu ini hanya setakat pengetahuan mereka sepanjang mengendalikan anak-anak ini. Kes yang tidak diketahui tak tahulah ada banyak mana. Barangkali perbuatan sebegini telah bermula sejak dulu lagi.

Kiranya, anak-anak generasi baru yang terlibat dengan perlakuan seksual seperti yang saya kongsikan di atas berpunca dari generasi sebelumnya yang boleh jadi memangsakan atau mengajar mereka.

Generasi sebelum itu pula dimangsakan oleh generasi sebelumnya. Inilah kitaran jahanam yang banyak berlaku di asrama, baik isu seksual mahupun isu buli!

Sentuhan tak selesa

Sebab itu penerangan tentang private part, sentuhan selamat, sentuhan tak selamat, sentuhan tak selesa ni kena sentiasa diingatkan kepada anak. Ulang dan terus ulang. Sampai anak faham dan hadam.

Jangan bagi sesiapa sentuh private part sesuka hati; mulut, dada, punggung, paha, kemaluan. Tak kisahlah yang pegang/sentuh/raba tu orang yang dikenali, tidak dikenali, sama jantina, seusia, kenalan rapat, ahli keluarga, apa jua profesion, nampak baik, dikenali dalam masyarakat, ramai followers dan lain-lain.

Jika sentuhan berlaku di tangan, bahu, pipi, telinga atau lain-lain tempat oleh individu yang saya senaraikan di atas hingga anak rasa tak selesa, takut, terancam, maka itu dinamakan sentuhan tak selesa.

Ingat 3 step ni!

Ajar untuk,
JERIT!
LARI!
MENGADU!

Ini je 3 step yang biasa saya kongsikan sejak dulu lagi.

Tak boleh sentuh suka hati bahagian sulit 

Selain jangan bagi orang sentuh private part, anak juga tidak boleh sesuka hati menyentuh kemaluan (zakar/faraj) tanpa sebab. Perbuatan inilah yang banyak sangat mak bapak tanya saya di mesengger. Tak termampu saya jawab satu-satu.

Yang dapat saya kongsikan adalah, jika sekadar menyentuh, membelek, memegang, menyeluk seluar memegang kemaluan (anak lelaki), menggosak kemaluan di bucu meja (anak perempuan), maka perlakuan itu boleh saya katakan normal.

Ia jadi begitu sebab anak sedang explore tubuh badan mereka sendiri. Depa tertanya kenapa zakar boleh menegang, kenapa kendur, kenapa rasa geli bila berlaga dengan seluar, kenapa bangun pagi ereksi berlaku.

Anak perempuan pula tertanya kenapa bila faraj terkena bucu meja dia rasa something yang tak dapat diluahkan. Mereka juga rasa syok je bila sembur air paip pada kemaluan.
Sebab tu kena sentiasa berkomunikasi dengan anak bab ni. Tanamkan perasaan malu. Ajar tanggal pakaian di mana, pakai tuala di mana, masuk tandas tutup pintu, bersiap dalam bilik dan lain-lain.

Bagi tahu juga mereka, zakar/ faraj ni bukan boleh disentuh dan diperlakukan sesuka hati, hatta oleh dirinya sendiri. Kata pada mereka, bahagian itu kulitnya nipis, boleh luka, sakit dan lain-lain. Kalau gatal, garu, bukan gesel pada objek yang lain.

Bertindak bila 3 ini berlaku

Gambar sekadar hiasan

Namun, kalau perlakuan anak tak seperti yang saya sebutkan di atas hingga nampak mereka seperti beronani, menghenjut-henjut bantal berkali-kali dan lain-lain lagi perlakuan tak masuk di akal dilakukan, maka ketahuilah ini kemungkinan yang telah berlaku :

IKLAN

1. Anak dah tertengok video lucah, samada dia terjumpa sendiri atau ada kawan yang tunjukkan kepada dia.

2. Anak telah menjadi mangsa sex grooming. Ada individu yang dikenali atau tidak mencabul/ minta anak lakukan oral seks, memasukkan jari/objek/kemaluan ke dalam kemaluannya (anak perempuan) atau lain-lain.

3. Pernah tengok mak ayah bersetubuh depan mata sejak bertahun-tahun dan mak bapak bingai seperti ni anggap anak kecil, tak faham apa-apa.

Ketahuilah Akta Kanak-kanak di Malaysia amat menjaga kebajikan anak-anak kita. Bila anak faham dari awal, diajar dari kecil, parents selesa berkomunikasi, maka mereka tahu nak buat apa bila kejadian cabul berlaku kepada mereka (nauzubillah).

Mereka tahu kronologi kes, mereka tahu apa yang pemangsa tu cuba atau telah lakukan, mereka firm dengan word zakar/faraj/penis/vagina yang dah diajar sejak dari kecil bermula dari rumah.

Buat report polis. Tahulah pihak D11 handle kes begini. Memang renyah dan meletihkan, tapi kena berjuang untuk membela anak yang menjadi mangsa.

Hasil report polis, senang kes nak dirujuk ke hospital. Bahagian One Stop Crisis Centre akan lakukan medical check up kepada anak.

Ada kesan penetration ke tak, ada kesan koyakan tak, kesan baru ke, kesan lama ke, emosi anak dan lain-lain. Kes serius biasanya anak akan ditahan di wad.

Percaya cakap saya, bukan semua ibu bapa mampu berjuang demi keadilan anak-anak.
Ya, bukan semua! Ramainya adalah hanya diamkan diri dan anggap lama-lama nanti anak akan lupakan benda tu.

Kalau tak, tak adanya ramai yang hari ni depression, alami anxiety, berjuang melawan mental health dek menjadi mangsa gangguan seksual ketika mereka kecil dulu.

IKLAN

Malangnya ketika itu mereka tak tahu dan faham pun apa yang sedang berlaku pada dirinya. Nak cakap dengan mak ayah pun tak tahu nak mula dari mana.

Ditambah pula sikap masyarakat yang sering menyalahkan mangsa (victim blaming). Dihalakan kesalahan sebab pemakaian, sebab gedik, sebab menggatal dan 1001 lagi ungkapan toxic!

Walhal di Malaysia ni siap ada baby pun yang dicabul, bahkan haiwan!
Maka, membesarlah mereka dalam keadaan trauma, cepat trigger bila membaca kisah-kisah sebegini dan lain-lain.

Cukuplah setakat ni perkongsian saya.
Doakan agar bulan November ni saya sempat siapkan ebook terbaru khusus mengendalikan anak yang bakal dan telah akil baligh.

Semoga bermanfaat ya. Harap dikongsikan kepada seramai mungkin kenalan.
Terima kasih.

Sumber: Akhi Fairuz Al-Jengkawi

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

 

 

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club