Jika merujuk kepada sejarah dahulu, masayarat dahulu terkenal dengan sikap yang pemalu. Jika hendak bercakap pun kena dengan nada suara yang perlahan.

Malah jika ada tetamu datang, anak-anak tidak boleh duduk sekali dengar atau berada di samping orang tua.

Jika berjalan dihadapan orang tua, perlu tundukan sedikit badan tanda menghormati dan sikap adab sopan.

Dengan ini, jelas membayangkan sikap pemalu dan sopan santun telah didik dalam diri anak-anak sejak kecil lagi. Sudah pastinya sikap ini akan dibawa sehingga dewasa.

Namun, tak tahu dimana silapnya, golongan muda sekarang sebaliknya. Mereka lebih bersikap terbuka. Ada segelintir tidak menujukkan sikap ‘malu’ dalam diri.

Barangkali peredaran masa dengan dunia teknologi tanda batas, membuatkan anak-anak mudah terpengaruh terutama era digital ini. Anak-anak dapat mengekses internet tanpa dipengawasan ibu bapa.

Begitulah cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa zaman modern ini. Malah terbukti apabila seorang pakar motivasi, saudara Akhi Fairuz yang tidak jemu memberikan pendedahan sebegini kepada anak-anak dan ibu bapa untuk mengelak perkara yang tidak diingini.

Menerusi perkongsianya di facebook miliknya, beliau melahirkan rasa bimbang apabila menerima banyak soalan daripada pelajar.

Beliau berharap ibu bapa ambil peduli mengenai hal ini  dan cakna apa yang berlaku dipersekitaran agar anak tidak terpengaruh dengan unsur negatif.

___________________________________________________

Majoriti yang follow saya di instagram adalah budak sekolah rendah dan menengah. Mereka ikuti saya selepas bersama dalam siri ceramah yang dianjurkan oleh pihak sekolah.

Di twitter pula, majoriti yang follow saya lelaki serta wanita bujang. Kebanyakan mereka belum lagi berkahwin. Ada yang masih menuntut di universiti serta ada yang sudah bekerja.

Lain pula ceritanya di facebook. Masing-masing sudah berumahtangga dan dikurniakan cahaya mata.

Di instagram, setiap kali saya buka sesi Q&A, berpuluh soalan yang ditanya berkaitan onani dan pornografi. Bukan sekadar budak sekolah menengah, bahkan pelajar sekolah rendah yang baru darjah 4 berkongsi kisahnya!

“Bang, saya dah keluar air mani lepas tengok porn. Saya dah akil baligh ke?”

“Bang, boleh bagi tips nak berhenti porn dan melancap tak?”

“Bang, apa keburukan onani ya?”

“Bang, apa dia kesan ketagihan porn ya?”

Tuan puan bayangkan, jika 100 orang yang bertanya soalan, 80 soalan pasti berkisar tentang porn dan onani!

Bagaimana pula di twitter? Lambakan DM yang saya terima!

“Tunang saya ketagih porn. Dia juga bagi tahu tengah struggle berhenti melancap. Boleh tak Akhi bagi tips untuk saya sampaikan kepada beliau.”

IKLAN

“Akhi, saya dah terjebak dengan PMO (porn masturbate orgasm) ni sejak sekolah rendah lagi. Sekarang saya dah berusia 24 tahun. Setiap kali saya cuba nak berhenti, saya gagal. Rasa diri ni tak guna betul! Ada tu sampai rasa nak bunuh diri!”

“Saya sekarang tengah cuba berhenti tengok porn dan onani. Tapi itulah Akhi, kat media sosial ni banyak gambar dan video yang buatkan saya cepat trigger. Akhirnya, saya tumpas! Saya kembali masuk dalam ketagihan itu. Tolong bantu saya Akhi!!!”

Facebook?

“Anak saya kantoi tengok porn tuan. Saya check history, macam-macam webporn yang dia layari. Saya sedih sangat. Rasa gagal jadi mak yang terbaik buat anak.”

“Anak saya berumur 6 tahun. Lelaki. Lately ni, kerap sangat dia sentuh bahagian kemaluan. Tu tahan lagi, tapi yang buatkan saya syak sesuatu, bila dia gosokkan kemaluan pakai tangan. Gayanya tu macam tengah beronani. Tolong saya tuan! Apa yang saya kena buat? Saya buntu! Saya takut!”

“Tuan, suami saya kantoi tengok porn!”

“Tuan, saya belajar tengok porn sebab suami saya ajar.”

“Tuan, anak saya terjebak dengan porn sebab bekas suami saya yang ajar anak saya.”

IKLAN

“Tuan, kenapa ya orang lelaki yang dah berkahwin tetap tengok porn? Ada sekali tu, pasangan saya kantoi melancap. Saya tak tahu nak buat macam mana. Salah saya ke sebagai seorang isteri? Kenapa dia tak lepaskan nafsunya kepada saya? Suami saya tu bertanggungjawab tuan. Solat tak tinggal. Ulang alik ke masjid setiap hari. Bantu saya Tuan.”

********

Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiuun.

Ada ketika saya menghela nafas panjang saat membaca kisah serta pertanyaan mereka ini.

Tenat betul masyarakat kita.

Ketahuilah yang onani ini salah satu acting out kepada ketagihan pornografi!

Pornografi ini juga yang mendorong seseorang individu memandang individu yang lain dengan pandangan seksual semata-mata, menjurus kepada jenayah cabul, rogol, liwat, seks luar tabie, kehendak seksual yang melampau, paraphilia dan lain-lain.

Sebelum hal yang disebutkan di atas berlaku, amat penting untuk kanak-kanak, remaja, mahasiswa, lelaki wanita bujang, orang dewasa, suami isteri serta yang berusia memahami apa itu pendidikan seksualiti yang sebenar.

Kognitif (akal) antara elemen yang terpenting dalam pendidikan seksualiti. Jika bahagian ini rosak, maka rosaklah pemikiran serta tindakan individu berkenaan.

Malangnya dalam masyarakat kita, hal-hal seksual dipandang taboo dan tertutup. Sedangkan topik ini mahu mendidik manusia untuk menghargai tubuh badan, faham fungsi kemaluan, menjaga kehormatan diri, menjauhi zina, kembali kepada fitrah yang Tuhan tetapkan.

Akhirnya, seks itu difahami dan dipelajari dari video lucah! Maka, bermulalah kerosakan dalam diri manusia itu sendiri!

Normalisasi kelucahan! Rape jokes! Double meaning! Cabul! Rogol! Liwat! Sumbang mahram! Ketagihan porn! Ketagihan onani! Pedofilia! STOP!! Mari ubah semua ini!