Sesi persekolahan 2018 akan dibuka beberapa hari lagi. Ini bermakna akan bermulalah jadual harian yang sangat padat buat anak-anak kita nanti.

Apa tidaknya,  bermula awal pagi hinggalah lewat petang di sekolah  dan disambung pula di sebelah malam kelas tuisyen dan kelas mengaji.

Hal ini tentu sahaja suatu perkara biasa yang harus dilalui oleh anak-anak masa kini.

Pun begitu,  sedarkah kita sebenarnya masa berkualiti atau bonding time anak dan ibubapa semakin berkurangan?

Tambah-tambah lagi,  jika ada ibubapa yang begitu sibuk dengan kerja hingga terpaksa menuntut pengorbanan masa untuk bersama keluarga.

Apabila anda semakin bimbang dengan kualiti masa bersama anak-anak, oleh itu anda perlu mempertimbangkan sekurang-kurangnya luangkan 4 masa ini bersama anak-anak.

IKLAN

Isteri saya pesan, kena usahakan paling kurang 4 waktu ni WAJIB kita bersama anak-anak’-BijenMohd

1. Waktu bangun tidur
Bangunkan anak-anak dengan penuh kasih sayang. Biar mereka mulakan hidup awal pagi dengan semangat positif dan ceria.

2. Hantar anak ke sekolah/pengasuh
Bina kepercayaan tinggi dengan anak-anak. Kerana waktu itu kita sedang menyerahkan mereka kepada orang lain. Emosi bercampur baur.

IKLAN

3. Ambil anak dari sekolah/pengasuh
Jangan datang lambat ambil mereka. Ini hal kepercayaan. Jangan buat mereka ternanti-nanti kedatangan kita.

4. Waktu hendak tidur
Tidurkan mereka dengan semangat yang positif. Jadikan kita wajah yang terakhir mereka lihat sebelum mata ditutup. Bukan kartun dalam handphone.

Sambungan dari post malam tadi, bila kita balik kerja kita hanya ada 4 jam bersama anak-anak. 7-10 malam. Korbankan keinginan kita, jangan sibuk bermain handphone waktu itu.

IKLAN

Itu masa anak-anak. Hak anak-anak. Kalau kerja kita banyak, tidurkan mereka awal. Jam 10 malam misalnya. Kita bangun awal pagi jam 3 untuk selesaikan kerja kita.

Bila mereka bangun, ketepikan semula kerja hingga mereka ke sekolah atau kita ke pejabat. Tambah tolak darab bahagi, lebih kurang 5 jam saja sehari masa bahagia dan berkualiti yang mereka ada dengan kita. Jangan ambil masa mereka.

sumber : BijenMohd

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI