Pada musim panas ini, ramai yang terasa bahang kehangatannya sampaikan kipas dan aircond di pasang serentak.

Mungkin ianya boleh mengurangkan kehangatan yang anda rasai tapi sebenarnya tindakan ini tindakan ini akan merugikan anda sendiri.

Ikuti penjelasan daripada seorang juruteknik Muhammad Noramin Mat. Sebenarnya tindakan ini bukan hanya membazir tapi juga menyebabkan kos penyelenggaraan pendingin hawa bertambah.

Dah pasang air cond, kipas tetap on. Ini dah jadi amalan kita. Cepat sikit rasa sejuk. Tapi sebenarnya tindakan ini tak disarankan.

On aircond + on kipas
Semalam aku ada bagitau pasal ON AIR COND + ON KIPAS BIASA. Kalau korang nak tahu, bila korang on je dua dua benda ni dalam masa yang sama, nanti suhu panas dengan suhu dingin boleh bergaul, lepas tu nanti filter air cond korang pun cepat tersumbat.

IKLAN

Kalau macam tu rugi je pasang air cond kat rumah kalau rasa dingin tu tak BEST! kan?
Jadi benda macam ni, korang kene kerap cuci filter air cond korang. Kalau tak cuci macam mana laa nak rasa SENSASI dingin air cond tu kan? Korang banyak rasa angin dari korang rasa dingin.

Aku nak buat video grafik aku tak reti geng. Aku lukis je la senang. (walaupun lukisan aku tak semolek lukisan Leonardo da Vinci. Korang paham dah kira ok la aku rasa).

IKLAN

Nah ni haah aku lukis gambar kat bawah bagi korang tengok (buka gambar, dalam tu ada citer sikit) macam mana kitaran angin tu.

Panas Membahang Sampai Buka Kipas Dan Aircond Serentak! Ini Boleh Sebabkan Kos Lebih Meningkat

IKLAN

Gambar A. Situasi normal bila ON AIR COND & off kipas biasa.
Kitaran hawa panas dan dingin dalam kondisi yang baik.

Panas Membahang Sampai Buka Kipas Dan Aircond Serentak! Ini Boleh Sebabkan Kos Lebih Meningkat

Situasi di bawah bila kipas dan aircond kedua-dua on. Menyebabkan air cond pening dengan suhu ruang bilik. Kitaran hawa panas dan dingin bercampur. (boleh jadi penyebab bil elektrik korang tinggi). P/S: Kalau korang tahu guna ‘MOD DRY’, Tu dah kira lain.

Sumber: Muhammad Noramin Mat