Mengurus laman agar terlihat menghijau dengan rumput karpet memang nampak cantik dan tenang. Namun tidak dinafikan bila menanam rumput karpet perlu dijaga rapi agar hidup sibur dan tidak pula ditumbuhi lalang atau rumput ‘degil’.

Pun begitu, tahukan anda andai menggunakan rumput karpet tiruan juga tidak kurang hebatnya dalam mewujudkan ruang laman rumah yang menghijau.

Malah ada cara bajet boleh anda lakukan sepertimana yang dikongsikan oleh Alkisah Ed ini.

Assalamualaikum, saja nak share.. kos rumput karpet tiruan.. pasang sendiri..

Boleh beli rumput karpet di shopee dengan klik DI SINI

Kos:
Segulung Rumput Karpet Kaison 2×5 meter = RM198
Batu Kelikir 1 ela = RM 100 (ini pun ada lebihan)

Total kos rumah aku dalam RM 900. sebab keluasan memerlukan 4 gulung Karpet rumput.

Ada 2 jenis rumput karpet di Kaison.. satu harga segulung RM198 (rumput nipis) lagi satu harga segulung rm400++ (rumput tebal).

Step pemasangan:


Kalau ikut rules.. tambak dengan batu kasar dan pasir. Kemudian ratakan. End result dia, pijak sedap dan kemas.

Tapi aku punya break the rules (pemalas), hampar saja karpet rumput tu .. so ada la nampak natural dekat padang golf.. beralun-alun gitu.. kalau rata sangat.. nampak sangat macam padang lawan ball..

IKLAN

Bagi nak cover bahagian kiri kanan,.. letak la batu kelikir..pandai-pandaila cover untuk pokok, parit dan lain2.

Seharian juga la mengerjakan karpet ni.

Results tidaklah secantik upah orang buat.. Jadilah untuk kepuasan dengan cara sendiri.

IKLAN

Apa yang penting, tiap-tiap bulan, tak payah cabut rumput Israel lagi..

Memandangkan layer bawah style aku tidak ditambak dengan pasir, maka kalau pijak karpet ni tak pakai kasut, rasa macam pijak batu reflexology.

So untuk korang better letak pasir.. kalau rumah korang lantai dah simen.. lagi bagus..

Selamat mencuba..

Sumber : Alkisah Ed

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club