Risaukan bila anak tak dengar cakap. Perkongsian seorang ibu, mengenai sebab anak tidak mendengar cakap ada sebabnya. Ikuti perkongsian puan Wawa Shauqi yang amat bermanfaat.


 

Ada banyak sebab kenapa anak tak dengar cakap kita. Antara sebabnya:

1. Sebab suara kita tak cukup sedap macam suara kartun yang mereka biasa tonton di TV. Ini biasa berlaku untuk anak yang terlebih pendedahan skrin. Sindrom ni seolah deria auditori anak hyposensitif terhadap bunyi. Dan keadaannya sama macam anak yang ada masalah pekak.

Lepas ni boleh cuba cakap sambil menyanyi soprano macam dalam kartun Frozen tu, ok! Cakap dengan over ya! Nak lawan kesedapan suara kartun la katakan.
.

2. Untuk anak berusia 2 tahun, neocortex mereka yang memproses logik sesuatu alasan belum sempurna terbentuk. Anak belum ada ‘sense’ untuk bezakan buruk dan baik. Segala nasihat kita dibuat nohen oleh anak. Sebut la berkali-kali ‘jangan pukul, jangan sepah’ anak tetap tak boleh ‘apply’.

Pun begitu, teruskan ulang nasihat yang sama berkali-kali. Sebab nasihat berulang-ulang tu akan tersimpan di dalam minda diluar sedar mereka.

Bila usia mereka cecah 4 tahun, baru kita nampak satu demi satu nasihat kita yang dulu mereka akan apply.
.

IKLAN

3. Boleh jadi penggunaan bahasa kita tak berapa tepat. Cuba klik ni, kepada yang belum baca artikel saya. https://www.theproparenting.com/guna-je-7-bahasa-ni-untuk-anak-degil/

4. Mungkin kerana anak tak jelas apa yang nak kena buat. Boleh jadi sebab kita tak spesifikkan pilihan alternatif. Boleh jadi juga sebab kita tak modelkan perbuatan pada anak.

IKLAN

95% ibu bapa meletakkan ‘kindness’ sebagai prioriti dalam mendidik anak. Tapi tak sampai 80% anak-anak yang merasakan ibu bapa sendiri pernah memodelkan ‘kindness’ tersebut.

Ingat kan, Rasulullah sendiri pesan ‘kepimpinan sebenar adalah melalui teladan’.

5. Mungkin sebab kita sendiri tidak menjaga suruhan Allah. Sebelum kita nak marah anak melengah-lengahkan arahan kita, cuba selidik kita ada lengah-lengahkan arahan Allah tak.

Mungkin sebelum memperbetuli anak, kita perlu perbetulkan juga diri kita. Sobs! Myself is insof.